Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Eurovision-festen lockade amerikaner

Petra Mede och Måns Zelmerlöw hyllades som programledare.Foto: Sven Lindwall
Amerikanerna kunde se när Ukraina vann med låten "1944".Foto: Sven Lindwall
Och Frans som sjöng för Sverige.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Justin Timberlake uppträdde i Globen.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Så har det varit Eurovision igen. Det har ni så klart inte missat.

Det roliga är att amerikanerna inte heller gjort det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hissar

På delad förstaplats: Orange is The new black är snart tillbaka (nya trailern är här!) och Amy Schumer släpper bok med titel som driver med svensk exports stolthet: "The girl with the lower back tattoo".

Dissar

Julia Roberts protesterar mot förlegade sexistiska dresskoder och dyker upp barfota på röda mattan i Cannes och det blir knappt en diskussion. Kommer ni inte ihåg vilket liv det blev när hon hade hår under armarna?

Vi såg

Skådisen Carla Gugio från bland andra "Night at the Museum" på restaurangen Gjusta i Venice. Missa för övrigt inte detta drömmiga ställe om ni har vägarna förbi, himla god frukost och så bra innergård.

Pssst...

Om du tvivlar på vem som styr världen får du lyssna lite till på "Lemonade" och om du fortfarande inte fattar får du lita på världens mäktigaste man, Barack Obama. Under ett tal till studenterna på Howard University, om hur svartas rättigheter går framåt om än långsamt, konstaterade han att tv-makaren Shonda Rhimes äger torsdagskvällarna och att Beyoncé "runs the world". Girls, girls och så vidare.

"Trashigaste, splashigaste eventet på den globala popkalendern", skrev New York Times för två år sedan i en artikel full av avsmak för detta avlägsna, europeiska påhitt.

I år däremot skulle programmet för första gången sändas på amerikansk tv och - jag skojar inte - amerikanerna var på riktigt peppade.

 

"Det här vill ni faktiskt inte missa", rapporterade nyhetskanalerna CNN och CNBC.

Och nej, det handlade inte bara om att Justin Timberlake skulle framföra nya låten "Can't stop the feeling" (även om det säkert bidrog att han instagrammade till sina 28 miljoner följare vilken ära det var att dela scen med så många talangfulla artister).

 

I ett försök att förklara spektaklet rapporterar CNN: Tänk Oscarsgalan, Grammygalan, Tony Awards, Idol, The X-Factor och American Got Talent - allt i ett - och sen tripplar ni det.

 

Politiskt laddat är det också, eller ett musikaliskt House of Cards för att citera nyhetskanalen. Européerna har nämligen tvingats lära sig leva med röstblockning, nationalism och hämnd för gamla oförrätter förpackat till tv-underhållning, får vi lära oss.

 

LÄS MER: Sorgen i Minneapolis efter Princes död

 

CNBC om Eurovision

 

LÄS MER: Hej Günther! Det är dags för en uppdatering

 

Även CNBC vill ge sina tittare kött på benen och tipsar om hur européerna brukar ordna temakvällar, klä upp sig i typiska kläder för sitt hemland (hej nationaldräkt?!), ordna vadslagning och laga internationella rätter. Men det är först när den svenska musiktraditionen ska förklaras som det börjar bli riktigt jobbigt och vi navigeras från Abba via bröderna Herrey till – håll i er nu – Carola, tydligen känd som "Sveriges svar på Madonna".

Där kära Eurovision-amerikaner ber jag å det bestämdaste att få lägga in en protest.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.