Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

El Chapo har rätt – hans liv är värt en film

<p>Actor Irineo Alvarez spelar Joaquin "El Chapo" Guzmán i en kommande film om knarkkungen.<br></p>Foto: Marco Ugarte
<p>Joaquin ”El Chapo” Guzmán är nu tillbaka i fängelse.</p>Foto: REX/SHUTTERSTOCK

El Chapo har rätt.

Hans liv är värt en film.

Synd bara att det var just den vetskapen som blev hans fall.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Veckans hiss och diss

HISSAR:

Ni vet emojin med två hjärtan till ögon? Det är jag när jag ser Alicia Vikander. Så besviken att hon inte vann någon Golden Globe. Men på torsdag kommer Oscarsnomineringarna!

DISSAR:

Vad håller Sean Penn på med? Varför intervjuar han efterlysta mexikanska knarkkungen El Chapo – och varför fattade han inte att polisen skulle utreda deras kontakt?

VI SÅG:

Roliga klippet där skådespelaren Channing Tatum imiterar Beyonce i Spike TV's "Lip Sync Battle". Låten är "Run the World (Girls)" – och plötsligt dyker Beyonce upp som en liten suprise – och gör onekligen skäl för låttiteln.

PSSST…

Tolv år efter” att Sex and the City” lades ner avslöjar Cynthia Nixon som spelade Miranda i serien att alla knäppa sexscener faktiskt hänt på riktigt. Manusförfattarnas regel var att någon i rummet eller någon de själva kände skulle ha varit med om det som hamnade i avsnitten. Om vi säger så här – jag är inte förvånad. Att bo i New York innebär att du hört precis allt när det kommer till dating.

Som gammal krimreporter (som även pluggat juridik, kriminologi och rättspsykologi) har jag ofta svårt för deckare, mordserier och annat hittepå. Hellre dokumentärer.

Eller vad tusan, ge mig bara ett "baserat på en verklig händelse" så är jag nöjd.

Men helst – en följetong i medierna som är så makalös att bästa manusförfattare inte fått ihop det bättre. Som när spelfilmen ”All Good Things” om galningen Robert Durst (med Ryan Gosling och Kirsten Dunst i huvudrollerna) fick kritik för att vara för otrolig och hans liv sen blev dokumentärserien The Jinx – och ännu otroligare.

Nu är det El Chapo som tar upp min tid. Den lille mannen som stod för förra årets mest häpnadsväckande rymning. Ledaren för Sinaloa-kartellen i Mexiko och en av världens mest ”Most wanted”.

Han som enligt New York Times försett halva min hemstad med kokain och som enligt egen utsago försett hela världen med mer heroin, kokain och marijuana än någon annan.

Polisen häpnade över detta skryt i intervjun El Chapo gjorde med Sean Penn – men har samtidigt intervjun att tacka.

Börjar det bli svårt att hänga med? Skådespelaren intervjuade knarkkungen i Rolling Stone Magazine och berättar att han vill se en film om sitt liv med den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo.

Sen greps han.

Enligt de mexikanske myndigheterna var det just kontakterna med Sean Penn som ledde dem rätt. Nu ska både Sean Penn och Kate del Castillo förhöras av polisen och vi får anta att filmplanerna lagts på is.

Men om vi ser det från den ljusa sidan: Hamnar de i fängelse alla tre har de ju alla tid i världen att fila på ett dundermanus.