Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Det vi ser nu kan vara toppen av ett isberg

Paul Manafort.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Ingen amerikansk president har någonsin blivit avsatt.

Innebär åtalet mot Manafort att Trump blir den första?

Nej, så enkelt är det inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort och kampanjmedarbetaren Rick Gates har överlämnat sig till FBI och åtalas på tolv punkter bland annat för att ha konspirerat mot USA. Samtidigt framkommer att presidentens före detta utrikespolitiska rådgivare George Papadopoulos erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

Hösten har kommit till den amerikanska östkusten, med halloween och Thanksgiving runt hörnet och de första kyliga nätterna är oåterkalleligen här. Men för USA:s president är det svettigare än på länge. Det märks inte minst på hans twittrande.

Under söndagen kom en strid ström av versala anklagelser – mot demokraterna. Den typen av dimridåer som Trump gärna tar till för att rikta uppmärksamheten åt annat håll när det börjar brännas.

Och bränns gör det.

"Ursäkta, men det var år sedan, innan Paul Manafort var en del av Trump-kampanjen. Och varför är inte Crooked Hillary och demokraterna i fokus?????" skriver Trump i ett av sina ilskna inlägg.

 

Vita husets presschef Sarah Sanders är inne på samma spår när hon under måndagen fick den otacksamma rollen, att inför ett rum fullt av journalister, hävda att nääädå, här finns inget att se.

– Det här har inget att göra med Trump, Trumps kampanj eller aktiviteterna under kampanjen, sa hon med ett leende som om man måste vara lite dum för att få för sig något sånt. 

Hon gjorde sedan sitt bästa för att framställa Papadopoulos som en obetydlig volontär och inte alls samma medarbetare som Trump hyllade som ”enastående” i Washington Post.

Men om vi struntar i Papadopoulos en stund då? Och leker med tanken att Trumps vilda volontärer till rådgivare och annat löst folk agerade helt på egen hand i kontakterna med Ryssland – utan att få fram ett jota som gynnade kampanjen?

Så skulle det så klart kunna vara. Men nånting säger mig att Sarah Sanders har fel när hon påstår att den före detta FBI-chefen och särskilda åklagaren Robert Mueller gjort sitt och håller på att avsluta utredningen.

 

Ett par uppenbara frågor måste först få svar: Samarbetade Trump-kampanjen med Ryssland för att påverka valet? Och i så fall – exakt vad visste Trump?

Men frågorna slutar inte där. Grejen är att det vi nu ser av utredningen kan vara toppen på ett isberg. Muellers befogenheter är stora, inte minst för att han kan kalla personer att vittna under ed och har rätt att gräva lite som han vill.

Behöver jag påminna om Bill Clinton?

Utredningen som var en hårsmån från att avsätta honom som president började inte med Monica Lewinsky. Den började med att Bill Clinton utsåg en särskild åklagare för att gå till botten med Whitewater-affären, en snårig historia där han och Hillary Clinton anklagades för ljusskygga fastighetsaffärer. Förhör ledde till förhör som ledde till en helt annan typ av affär. Om man säger så.

 

Och när Bill Clinton så småningom ställdes inför riksrätt, anklagad för att ha ljugit om sin praktikant under ed, kan jag lova att han ångrade att han gått med på att utse den där särskilda åklagaren. Bill Clinton räddades som bekant av senaten. Det skulle förmodligen Trump också göra om det gick så långt, rent hypotetiskt alltså, med tanke på republikanernas majoritet.

Alldeles oavsett är vägen dit oändligt lång. För det första vet vi så klart inte om det finns något i Trumps förflutna, Rysslandskopplat eller inte, som skulle kunna leda till riksrätt. Något brottsligt eller så allvarligt att inte ens en teflonpolitiker som Trump skulle klara sig med hjälp av några tweet.

Inte än.