Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Då blev det absurt – även med Trump-mått mätt

Donald Trump träffade Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors, Finland, på måndagen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Vladimir Putin. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Allt jag kan göra är att fråga”, sa Trump efter mötet med Vladimir Putin.

Men det är inte sant.

Han hade kunnat lyssna på de som redan utrett frågan.

Och han hade kunnat konfrontera Putin – som han gör med alla andra.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte lätt att chocka amerikanerna. Inte när det gäller president Trump, men när presskonferensen började handla om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet blev det absurt – även med Trump-mått.

Putin förnekade, förstås.

Och Trump köpte svaret. Rakt av. Bara så där.

– Jag ser ingen anledning att det var Ryssland, säger Trump under presskonferensen.

Ingen anledning? Excuse me?

 

Bara all anledning i världen: USA:s egna underrättelsetjänster undersökte saken och kom fram till att ryssarna definitivt var inblandade, bland annat genom cyberattacker, och att deras motiv var att öka Trumps chanser att vinna valet.

Senatens underrättelseutskott kom fram till samma sak efter en 14 månader lång utredning. Ordföranden för utskottet, den republikanske senatorn Richard Burr, slog fast att det ”inte råder något tvivel om att Ryssland gjorde en aldrig tidigare skådad insats för att störa 2016 års val”. Vice ordföranden demokraten Mark Warner tog det ytterligare ett steg när han i samma uttalande sa att den ryska insatsen var ”omfattande, sofistikerad och beordrades av president Putin själv för att hjälpa Donald Trump att skada Hillary Clinton”.

Fler exempel? Så sent som i fredags åtalades tolv ryska agenter med kopplingar till den militära ryska underrättelsetjänsten GRU.

– De hackade sig in i datorsystem och installerade spionprogram för att kunna se vilken information användarna hade på sina datorer. Sen spred de uppgifterna i bland annat sociala medier, sa USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein när anklagelserna presenterades.

Totalt 32 personer har hittills åtalats som en del av den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. 

Ingen anledning, sa du?

Den före detta CIA-chefen John Brennan skriver på Twitter att Trumps uttalanden var rena ”förräderiet”.

 

Putin erkände under presskonferensen att han ville att Trump skulle vinna valet – eftersom Trump sagt att han skulle göra relationen normal igen. Vad Trump brukade säga var att Putin ville att Hillary Clinton skulle vinna. För att han själv skulle vara så tuff mot Putin.

Av den tuffheten syntes inte ett spår. Trump hade chansen att konfrontera Putin och varna landet för att försöka lägga sig i framtida amerikanska val. Trump brukar inte dra sig för konfrontationer. Bara senaste veckan har han konfronterat Theresa May, Nato och EU. Men när det gällde Ryssland sa han att länderna delar skuld.

Men inte bara det, han uppmanar i princip det amerikanska folket att lita mer på Vladimir Putin än USA:s underrättelsetjänster, hans egna säkerhetsrådgivare och senatens underrättelseutskott.

Hur Trump motiverade det valet?

”Putin var extremt stark och kraftfull i sitt nekande.”

 

Den republikanska senatorn Jeff Flake säger att svaret ”golvade” honom och Washington Post slår fast att presskonferensen var allt som Putin någonsin kunnat drömma om.

Chockade republikaner twittrade att Trumps kommentarer varit en skam för USA, senatorn John McCain kallade det ett nytt lågvattenmärke för amerikanska presidenter och den före detta republikanska kongressledamoten och radiovärden Joe Walsh skrev att han nu tar sin hand från Trump:

– Han är en klar och tydlig fara för USA. Republikaner kan inte längre tiga. Jag kan inte vara tyst längre. Jag har fått nog.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham som länge varit kritisk till Trump påpekade att presidenten missade chansen att hålla Putin ansvarig och försökte sedan skoja till det om fotbollen som Trump fick av Putin:

”Om det var jag hade jag undersökt bollen och försäkrat att den inte innehöll någon avlyssningsutrustning och aldrig tillåtit att den kom in i Vita huset.”

Jag tror vi kan kalla det här succé, sa Putin under presskonferensen. För ett av länderna, ja absolut.

Se när Trump berättar om felsägningen på presskonferensen efter toppmötet med Putin: