Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Comey har kvitterat mot Donald Trump

James Comey under utfrågningen på torsdagen.Foto: CHRISTY BOWE / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Comey vs Trump.

I USA beskrivs utfrågningen av James Comey som Washingtons Super Bowl.

Vinnaren? Comey – som nu kvitterat till 1-1.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är lunchtid och James Comey sitter vid sitt skrivbord när telefonen ringer. Det är president Trump som undrar om den dåvarande FBI-chefen kan komma på middag. Redan samma kväll i Vita huset. James Comey tackar ja, som man gör när presidenten ringer, säger att han kan komma vilken tid som helst och ringer sedan sin fru och förklarar att han tyvärr måste ställa in deras gemensamma middagsplaner.

– Det måste vara en av de bästa ursäkterna, skojar Maine-senatorn Angus King som är den som ställt frågan.

– Med facit i hand, jag älskar att tillbringa tid med min fru och jag önskar att jag varit där den kvällen, svarar Comey vilket får det fullsatta Capitol Hill att skratta.

Det är nämligen den kvällen som Trump för tredje gången undrar om Comey vill fortsätta jobba som FBI-chef (ja försäkrar han för tredje gången). Och det är den kvällen som Trump säger att han ”behöver lojalitet, jag förväntar mig lojalitet” (så sa jag inte alls, hälsar Trump nu via sin advokat). Och det är den kvällen som Comey lovar att alltid vara lojal – med sanningen. 

Orden är nedskrivna i Comeys minnesanteckningar. De anteckningar han började föra redan efter hans första enskilda samtal med Trump – eftersom någonting fick honom att tänka att presidenten kanske skulle ljuga om deras möten i efterhand.

Överallt i USA följde människor dramat som att det vore en avgörande match i stil med Super bowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan. ”Var ska ni se vittnesmålet” frågade mina New York-vänner på Facebook och i Washington öppnade flera barer ovanligt tidigt för att folk skulle kunna se spektaklet över några öl och flottiga chicken wings.

 

LÄS MER: James Comey bad en vän läcka anteckningar om Donald Trump

 

Skillnaden är att det inte är någon final. Om Trump tog ledningen med 1-0 när han förra månaden gav Comey sparken, kvitterade Comey i går till 1-1 efter att ha kallat Trump lögnare och fått fram sitt knastertorra budskap trots att det handlar om FBI och en pågående utredning.

Men matchen är långt ifrån över. Trump är inte den som ger upp i första taget och sedan primärvalsracet vet vi att han alltid slår som hårdast när han själv blir attackerad.

Under torsdagens utfrågning höll han sig ovanligt lugn. Inte ett ord på Twitter. Hans son Donald Trump Jr däremot skrev till sin pappas försvar: ”hoppas och säga åt någon är två väldigt olika saker, man skulle kunna tro att en kille som Comey visste det” och avslutade med hashtaggen #givemeabreak. 

Donald Trump Jr syftade på en av förhörets avgörande frågor – huruvida Trump faktiskt sa åt Comey att lägga ner utredningen kring den före detta nationella rådgivare Michael Flynn och hans kontakter med Ryssland.

– Jag tolkade Trumps ord som ett direktiv, förklarade Comey.

Enligt Comeys minnesanteckningar sa Trump att han ”hoppades” att Comey skulle låta Flynn gå fri. En av senatorerna jämförde det ironiskt med att få en pistol mot huvudet och kommentaren ”jag hoppas att du kommer att ge ifrån dig din plånbok”.

När de republikanska senatorerna stod för frågorna ifrågasatte de i stället varför i hela världen Comey inte sa ifrån och slog larm om han ansåg att presidenten sysslade med något så olämpligt.

Enligt republikanerna kan förhören ses som upprättelse för Trump – eftersom Comey bekräftade att Trump inte är under utredning. Enligt demokraterna kan det vara början på en riksrättsprocess där presidenten kan avsättas. Räkna med ett par perioder till innan matchen är avgjord.