Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Både klapp och örfil av Trump

Donald Trump höll sitt första State of the Union-tal.Foto: POLARIS/IBL
Donald Trump.Foto: POLARIS/IBL

NEW YORK. Trump lovade att sträcka ut en hand.

Och visst kom det en hand.

Som både klappade och örfilade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trumps första State of the Union-tal levererades nästan ordagrant utifrån manuset på telepromptern framför honom.

So far so good alltså.

Det var ju en av de stora farhågorna inför – att nattens tal skulle bli i stil med hans vilda twittrande. Istället blev det förhållandevis traditionellt. Liksom hans fem företrädare sedan Ronald Reagan använde han ordet ”stark” när han skulle beskriva landets tillstånd. ”Vårt land är starkt eftersom vårt folk är starkt”.

Ett tydligt fokus var sedan att ena landet: "I kväll uppmanar jag oss alla att sätta våra olikheter åt sidan, att söka en gemensam grund och hitta den enighet vi behöver för att åstadkomma något för människorna som vi är valda att tjäna", sa han bland annat.

Trump talade också om alla amerikaner, och betonade att det gällde oavsett bakgrund, färg och tro. Men en stund senare slängde han bränsle på debatten som uppstod efter att amerikanska fotbollsspelare startat ett upprop om svartas rättigheter genom att knäböja under nationalsången. När Trump talade om stolthet för flaggan sa han – så tydlig en pik kan vara – att det ”är därför vi står upp under nationalsången”. 

Frågan var just en sådan som delat landet. 

LÄS MER: Trump behåller fruktat fängelse 

Precis som invandringsfrågan delar landet just nu – och fick budgetförhandlingarna att stranda med resultatet government shutdown. Det bråket handlar framför allt om så kallade ”dreamers” människor som kommit till USA illegalt som barn. Trump har sagt att han nu överväger en deal som skulle kunna innebära att 1,8 miljoner dreamers får stanna. 

Men i natt sa han att "amerikanerna är också dreamers" – i ett sammanhang där han beskyllde invandrare för våld mot amerikanska medborgare. Det var en jämförelse med kriminella som genast väckte kritik och fick den önskvärda budgetuppgörelsen att te sig ännu lite längre bort.

Demokraterna då? Tog de handen när den faktiskt sträcktes ut? Nja. Flera demokrater var inte ens på plats i protest. Och representanthusets demokratiska ledare Nancy Pelosi och hennes ansiktsuttryck – när Trump talade om hur partierna måste börja samarbeta – har alla chanser att bli en perfekt gif för att visa ett fullständigt ointresse. 

Efteråt jämförde CNN presidentens tal med ett ”greatest hits”-album där allt handlar om skryt och inget nytt. Deras bedömning var att 80 procent bestod av vad han gjort och 20 procent vad han skulle vilja göra. 

LÄS MER: Melanias mångmiljonnota för resorna – på ett halvår 

Det han gjort: Fått fart på ekonomin, New York-börsen slår rekord och arbetslösheten är den lägsta på många år. Att de flesta experter är överens om att det inte bara är Trumps och skattereformens förtjänst, utan att ekonomin var på uppgång redan under Obama, dämpade inte Trumps glädje. Minst 16 gånger nämnde han ordet ”skatter”, skriver Washington Post. 

De 20 procenten då? Efter nästan en timme kom Trump med ett första konkret förslag till kongressen om infrastrukturen som enligt presidenten kräver ett riktigt ansiktslyft. Här blev även Trumps gamla vallöfte om att sätta USA först tydligt. Visst nämndes Nordkorea, visst nämndes IS och Guantanamo Bay som han vill ha kvar i kampen mot terrorism och visst nämnde internationella handelsavtal, men i princip var det inrikespolitik för hela slanten. 

Och Ryssland då? Nej, förutom i en bisats som mest handlade om Kina undvek presidenten helt landet som flera nära medarbetare utreds för att ha samarbetat med under presidentvalet.