Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Klassiskt fall av skuldbeläggande av offret"

Amber Heard och Johnny Depp har begärt skilsmässa.Foto: Jen Lowery / Splash News / JEN LOWERY / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
På måndagkvällen spelade Johnny Depp i Stockholm med sitt band Hollywood Vampires.Foto: Andreas Rentz / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Amber Heard häbdar att Johnny Depp har misshandlat henne.Foto: Richard Vogel / AP TT NYHETSBYRÅN

Amber Heard kommer till rätten med blåtira.

Och Johnny Depp får besöksförbud.

Ändå är det något så otroligt skeptiskt över rapporteringen.

Veckans hiss och diss

HISSAR:

Takterassäsongen är här! I helgen var det Memorial Weekend i USA – vilket officiellt kickar igång sommaren. New York visade upp sig från sin bästa, bästa sida: 28 grader och årets första rooftop-fester.

DISSAR:

Är det inte något väldigt töntigt och B-igt över att Samantha Fox ska skriva sina memoarer tillsammans med "(Du är så) Yeah yeah wow wow"-Martin Svensson och författarkollegan Leif Eriksson?

VI SÅG:

Nu har två av varandra oberoende vänner sett Leonardo DiCaprio i mitt kvarter på bara några veckor. Jag blir galen. Varför smyger han omkring här? Och framför allt varför kan jag inte få se honom?

PSSST…

Såg precis de första nya avsnitten av Netflixserien Bloodline. Var orolig att de inte skulle hålla måttet efter några ljumma recensioner. När jag intervjuade Linda Cardellini (som spelar Meg) i vintras lovade hon att jag inte skulle bli besviken. Och det är jag kanske inte heller, men heller inte i närheten av lika besatt som sist. Kom igen nu lilla serie, utvecklas till något mer än en långdragen droguppgörelse.

Det är bara några månader sedan vi trodde att det värsta som kunde hända skådisparet Depp-Heard var den pinsamma video där de bad om ursäkt för att olovligen ha tagit in sina hundar i Australien.

Sen dör Johnny Depps mamma och hans fru sedan 15 månader tillbaka begär skilsmässa och hävdar att Depp misshandlat henne under hela deras förhållande. Till på köpet kommer anklagelserna samtidigt som "Alice i Underlandet 2" har premiär – filmen som förhoppningsvis skulle gå bättre än alla andra konstiga filmer Depp spelat in på sistone.

Ungefär så har det låtit.

Stackars Johnny Depp. Det är lite mycket nu.

 

Att Amber Heard vittnar om att Depps humörsvängningar gjort att hon fruktat för sitt liv har liksom kommit bort. Liksom blåtiror, livvakter som till slut ska ha bett sin chef att lugna ner sig eller vänner som ska ha hört det sista våldsamma bråket över telefonen inklusive en vädjan om att någon ska ringa polisen, sånt som brukar tala till offrets fördel.

 

LÄS MER: Trans-serier gör underverk

 

Johnny Depps vänner om anklagelserna

Man ska behandla folk som oskyldiga tills motsatsen bevisats och amerikanska tidningar är livrädda för att bli stämda, men hela rapporteringen har präglats av en ovanligt stark misstro eller ”moln av skepsis” som Forbes skriver. Och undrar om detta inte är ett klassiskt fall av skuldbeläggande av offret.

Att Depps ex och vänner nu bedyrar att han aldrig varit våldsam mot dem – och att anklagelserna därför skulle vara falska – vad bevisar egentligen det? Bara att pr-maskeneriet och krishanteringen är i gång.

I bästa fall ger rättegången svar på vad som hänt. Till dess kan vi klura på vad som är värst – att bli oskyldigt anklagad för misshandel eller oskyldigt anklagad för att ljuga ihop en misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.