Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Ann-Sofie Näslund: Kan Simpson-författarna se in i framtiden?

Avsnittet ”Bart to the Future” från 2000 utspelar sig 2030 när Lisa Simpson valts till USA:s president.Foto: SKÄRMABILD

Kan Simpson-författarna se in i framtiden?

Ja, menar fansen efter att ett 16 år gammalt avsnitt med Trump som president fått spridning.

Nej, säger manusförfattaren ”då hade det varit roligare”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Veckans hiss och diss

HISSAR:

Så många scener i nya säsongen av Girls är inspelad i mitt kvarter – jag är liksom granne med Jessa i detta parallella universum. Mycket bra för hemlängtan när primärvalen gör att jag är överallt utom i just New York.

DISSAR:

Är det bara jag som fått nog av den äkta politiska galenskapen som drabbat USA eller var House of Cards lite VÄL mycket den här säsongen? Nu chillar vi lite inför nästa, va?

VI SÅG:

”Angry Birds” på FN:s högkvarter. De animerade mobilspelsfåglarna har snart långfilmspremiär och är ute på promotionturnén. Vem hade anat en Angry Bird-selfie är den perfekta avkopplingen mellan viktiga förhandlingar?

PSSST…

Så wrestlaren Hulk Hogan har alltså sex med bästa kompisens fru, kompisen filmar och filmen hamnar hos nöjessajten Gawker, sju miljoner människor fluktar loss, vilket stressar Hulk Hogan så till den milda grad att han lyckas övertyga juryn att han förtjänar en MILJARD i skadestånd – samtidigt som han skyller snedsteget på sin fru (den enda som inte fick vara med). Veckans mest omskrivna story har många dimensioner, det får man säga.

Avsnittet ”Bart to the Future” från 2000 utspelar sig 2030 när Lisa Simpson valts till USA:s president. Men uppdraget är tufft eftersom förra presidenten – en viss Donald Trump – kört ekonomin i botten. Avsnittet utsågs av Entertainment Weekly till det sämsta i Simpsons historia, men har fått revansch.

Anledningen är så klart kopplingen till verkligheten där allt mer pekar på Trump som republikanernas presidentkandidat.

 

I ärlighetens namn ville Trump bli president redan 1999 och bilderna som nu sprids – med otroliga likheter till tillfället i somras då Trump meddelade att han kandiderar – är nya och har inget med det 16 år gamla programmet att göra.

Men ändå!

– Det var en varning till USA. Avsnittet pitchades som en vision om ett USA som blivit helt galet, säger manusförfattaren Dan Greaney till The Hollywood Reporter.

 

Ändå kunde han inte föreställa sig exakt hur galet.

– Det är inte så roligt som det borde ha varit, säger Greaney till The Daily Beat och anklagar sig själv för att ha missat mycket humor.

Stora frågan är naturligtvis vad Trump gjorde med landet.

– Han överspenderade. He went nuts, förklarar Greaney men konstaterar att den Trump han hade i åtanke snarare byggde ett monument över sig själv än hetsade till våld och planerade en mur mot Mexiko.

 

Han fascineras också av hur lika Trump och Homer Simpson är: lika impulsiva, emotionella och oberäkneliga. Och eftersom Greaney verkar förstå sig på Trump bättre än de flesta bjussar han på ett råd:

– Återgå till den mer älskvärda, skrävlande Trump från 2000, inte den polariserande från 2015.