DRIVEN. Klimatprofessorn Christian Azar tror det är möjligt att lösa klimatfrågan. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
DRIVEN. Klimatprofessorn Christian Azar tror det är möjligt att lösa klimatfrågan.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anna Wahlgren: Stjärnskottet fångar alla klimatöron

Publicerad
Uppdaterad
Han är klimatprofessorn som alla lyssnar på.
Nu lanserar stjärnskottet Christian Azar höstens viktigaste bok - "Makten över klimatet".
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Han är fotbollslöftet, salsadansaren och vegetarianen som blev professor vid bara 31 års ålder.
Hans cv är lång som Amazon- floden: Expert i FN:s klimatpanel IPCC. Medlem i Fredrik Reinfeldts kommission för hållbar utveckling. Varit rådgivare åt både Margot Wallström och Göran Persson.
Ja, ni fattar - adjektiven begåvad, smart och driven - i en och samma person.
För ett par år sedan lyssnade jag för första gången på en föreläsning av Christian Azar. Ostyrigt hår, brett Zlatan-leende, lite skrynklig skjorta. Han stack onekligen ut från andra föreläsare, men inte bara på grund av sin avslappnade stil, utan för att han fick publiken att lyssna uppmärksamt. Varenda professor, näringslivsrepresentant och politiker fladdrade med öronen.

Samma känsla fick
jag i går eftermiddag när jag plöjde "Makten över klimatet" från pärm till pärm. Det tog drygt fyra timmar. Azar studsar över ämnena, förenklar inte det som inte går att förenkla, är balanserad, men tar i där det behövs. "Så funkar växthuseffekten". "Det här händer om vi fortsätter leva som vi gör". "Här är de tekniska lösningarna". Och så vidare.
"Jag är possibilist", säger Christian Azar när Expressen träffar honom. Det betyder att han tror att det är möjligt att lösa klimatfrågan - om vi vill. Men det hänger på att politikerna vågar göra klimatvänliga investeringar lönsamma.
För enligt Azar spelar det ingen roll vad du och jag gör. Glöm cykeln, lågenergilamporna och den tidsbegränsade duschen! Inga stora miljöproblem har någonsin lösts genom att enskilda individer ändrar livsstil.

Klimatsmarta
tips kan till och med vara skadliga, menar han. De riskerar att ta bort uppmärksamheten från den avgörande frågan - behovet av politiska styrmedel. Moralkakorna kan dessutom vara kontraproduktiva. Om allt som har med klimatförändringar att göra förknippas med att man måste avstå från livets goda, så kanske stödet för politiska åtgärder minskar.

Jag håller med om
att miljödebatten inte får bli en tävling i renlevnad.
Men om du och jag ska acceptera högre koldioxidskatter och dyrare bensin så måste man ju ta avstamp ifrån något. För mig började det med en Ekolåda för fem år sedan. Den fick mig såld på ekomat, och snart var jag på allvar intresserad av klimatförändringarna.
Christian Azars bok är vältajmad. I klimatfrågans backlash - finanskrisen har flyttat fokus, i kombinationen med att folk har börjat vänja sig vid klimatlarmen - har tvivlarna brett ut sig. Till dem och alla andra har jag bara ett råd: läs Azars bok.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag