Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Smittspridningen kommer att fortsätta öka

Region Jönköpings län höll en presskonferens med anledning av det bekräftade fallet av coronavirus.
Björn Olsen, infektionsprofessor och virusforskare i Uppsala.Foto: Uppsala universitet / Uppsala universitet
Vaksam. ”Jag tycker att man ska hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta”, säger virusforskaren och infektionsprofessorn Björn Olsen.Foto: Staffan Claesson / Fotograf Staffan Claesson AB
Apotekare. Munskydden har sålt slut på många svenska apotek. Sannolikt en överdriven åtgärd, enligt Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening. ”Vad jag förstått fungerar de inte för att stoppa virus.” säger han.Foto: Karolina Henke Sveriges Apoteksförening / Sveriges Apoteksförening
Turister i Paris bär masker för att skydda sig mot coronaviruset.Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det nya coronaviruset sprider sig snabbare än sars. WHO utlyser globalt nödläge. Folkhälsomyndigheten vill att smittan klassas som samhällsfarlig. 

Sverige har fått sitt första smittfall. Munskydden tar slut på svenska apotek.

Att förutspå vad som ska hända nu är svårt. 

De flesta experter är överens om en sak. Det blir värre innan det blir bättre. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minst 213 personer har dött och Kina rapporterar 9 709 fall av den nya smittan. Viruset har redan drabbat fler än sars, då 8 000 smittades och över 800 människor avled.

Det nya coronaviruset sprids även utanför Kina, med över 140 fall hittills. Ryssland rapporterade sitt första under fredagen. Även Europa har drabbats. Frankrike har sex kända fall, Tyskland sex och Storbritannien två. 

I Sverige har omkring 20 personer testats. Och under fredagen fick Sverige sitt första konstaterade fall, som upptäcktes i Jönköping. 

Viruset sprids mellan människor även utanför Kina. Usa fick sitt andra häromdagen, en man från Illinois som smittades av sin fru som varit i Kina, enligt sajten Medpage Today. I Frankrike har en läkare smittats, skriver The Guardian

Antalet som bekräftats vara smittade med det nya coronaviruset fördubblades varje vecka under epidemins första veckor. Det visar en studie av de första 425 sjuka, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The New England Journal of Medicine

”Det säger lite grann om smittsamheten, det nya viruset är mer smittsamt än sars. ” säger Björn Olsen, infektionsprofessor och virusforskare i Uppsala. 

Ökningstakten är svår att förutsäga, eftersom det tar tid innan man insjuknar och blir testad. Infektionsexperten Zhong Nanshan har sagt till China Daily att smittan kan nå sin absoluta topp om en vecka. Forskare tror att över 100 000 kan komma att smittas av det nya viruset. 

”Det kommer att fortsätta ett bra tag till, det kan bli 140 000, det kan bli fler. Allt hänger på vart det tar vägen, Kina jobbar som fan på att stänga in smittan. Men det är ett lurigt virus och det förändrar sig snabbt”, säger Björn Olsen.  

Man kan ha infektionen utan att ha symtom men ändå smitta andra, vilket gör smittan svårare att stoppa. Hur många dagar man kan vara smittbärare utan att vara sjuk vet forskarna inte i dag. 

Enligt den nya studien var de flesta smittade män och medianåldern 59 år. Smittan har spritts mellan människor sedan mitten av december. Varje smittad hade i sin tur spritt infektionen vidare till 2,2 personer. Tiden från smitta till att man får symtom var 5,2 dagar. 

Smittan har även drabbat annars friska personer. Enligt en tidigare studie som presenterats i tidskriften The Lancet hade varannan smittad en underliggande kronisk sjukdom. Utifrån den kunskap som finns i dag verkar dödligheten vara kring 2-3 procent. Betydligt lägre än vid sars då dödligheten var 10 procent. 

Björn Olsen poängterar att det finns en eftersläpning i rapporteringen av antalet döda, eftersom det tar omkring tio dagar från smittillfälle till död. ”Hur det verkligen ser ut vet vi först när dammet lagt sig.” Utvecklingen de närmaste två veckorna kommer att visa var det bär hän, tror han. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har tidigare bedömt risken för en global epidemi som låg. Björn Olsen tycker att det är för tidigt att säga. ”Det kan bli stökigt. Jag tycker att man ska hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta.” 

I torsdags utlyste WHO globalt nödläge. Det nya viruset är ett internationellt hot mot människors hälsa. Svenska Folkhälsomyndigheten vill klassa smittan som en samhälls- och allmänfarlig sjukdom. 

Det nya viruset väcker stor oro. Det visar inte minst det faktum att många svenska apotek sålt slut på munskydd. 

Det är inte konstigt. Nya smittan är otäck. Det finns inget läkemedel som hjälper mot det nya viruset och inget vaccin, även om forskare arbetar febrilt för att få fram sådana. När man blir rädd är det naturligt att försöka skydda sig, exempelvis genom att köpa munskydd. Men enligt Folkhälsomyndigheten skyddar inte munskydd mot smitta. Däremot kan munskydd göra att man låter bli att röra näsa och mun med fingrarna – vilket ju kan förebygga. 

Att Sverige skulle få enstaka smittfall var väntat. Det är mycket möjligt, kanske till och med troligt, att vi får fler än ett fall. Det stora hotet är en utbredd smittspridning i befolkningen. Där är vi inte i dag. 

Nu hänger det på hur effektivt Sverige, Kina och alla andra länder, är på att hitta de smittade, isolera dem och spåra deras kontakter. Sverige har god beredskap, enligt ansvariga myndigheter. Men en allmänt spridd smitta skulle ställa oerhörda krav på både sjukvården och samhället i stort.

Första virussjukhuset klart

I den kinesiska staden Huanggang är nu det första virussjukhuset klart och i bruk.