Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Smittan tar fram det bästa i oss – och det allra värsta

Roffande i butikshyllorna – men också medmänsklighet och solidaritet präglar coronatiden.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Friska vuxna som bunkrar mediciner och toapapper så att det tar slut på hyllorna. 

Grannar och fullständiga främlingar som hjälper varandra med matkassar och andra ärenden.

Den nya smittan har tagit fram både det bästa och det värsta hos oss.  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är avslöjande. Covid-19 har visat människors fula och själviska sida. Men också människors fantastiska empati, generositet, kreativitet och hjälpsamhet. 

Vissa friska vuxna ljuger till sig pneumokockvaccin på skattebetalarnas bekostnad bara för att ”det kan ta slut annars”. En del plockar ut årsförbrukningar av sina receptbelagda mediciner. Andra köper upp alla förpackningar med Alvedon på sitt lokala apotek. 

– En del köpte till och med upp barnalvedon så de kunde ta dubbla dosen av den, berättar en mig närstående apoteksanställd och tillägger: 

– Själv har jag inte ens paracetamol hemma, jag fick gå till grannen och låna när sonens flickvän hade huvudvärk.

Det blev så illa att apoteken och Läkemedelsverket tvingades att sätta stopp för hamstringen. Nu får ingen köpa fler än tre förpackningar paracetamol per gång. Det togs också beslut om att vi inte får ta ut receptbelagd medicin för mer än tre månaders förbrukning.   

Om alla bunkrar tar viktiga varor slut för de som verkligen behöver.
Foto: Anders Wiklund/TT

Jag har varit i flera mataffärer där butiksägarna satt upp lappar, särskilt vid hyllorna för toapapper, om att kunderna ska tänka på sina medmänniskor och inte köpa mer än de behöver.

Att affärsidkare uppmanar kunder att inte köpa deras varor är första gången i min livstid. Sen är det en gåta varför folk bunkrar toapapper. Vi bor i ett land med fungerande pappersbruk och ett överflöd av skog. Jag förstår inte varför just toapapper skulle bli en bristvara. 

Självklart är det rimligt att den som har en livsnödvändig medicin ser till att ha lite hemma. Eller lite mat för en kortare tid.

Men om alla bunkrar upp tar det slut för de som verkligen behöver. Det som är rationellt för individen kan vara dåligt för samhället. 

Vi svenskar är annars rätt tillbakadragna, men nu hjälper fullständiga främlingar varandra.

På samma sätt har länder visat sig protektionistiska, exempelvis genom att begränsa sin export av skyddsutrustning och läkemedel. Den globala marknaden fungerar inte så smidigt i kristider. När pandemin blåst över måste höga politiker sätta sig ner och ta beslut om att förbättra Sveriges beredskap, inte minst när det gäller sjukvårdsmaterial och läkemedel.

Samtidigt har människor visat medmänsklighet, storhet i det vardagliga. Vi svenskar är annars rätt tillbakadragna, men nu hjälper fullständiga främlingar varandra.

Företag skänker allt från munskydd, handdesinfektion och dagens lunch till sjukvårdspersonalen. En hyresvärd i Lindome halverade hyran.

Artister bjuder på underhållning. Frivilliga med vårderfarenhet erbjuder sig att rycka in i sjukvården. I mitt område organiseras, som på så många andra håll, hjälp till gamla och sjuka med matinköp och andra ärenden. 

För de flesta är det självklart att vi som kan och är friska måste hjälpa till. Och vi har börjat prata om solidaritet igen. Det är faktiskt förbannat fint.


MER AV ANNA BÄSÉN:ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.