Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Smittan slår mot ung och gammal

Programledaren blev 51 år gammal – dog i corona.
Adam Alsing avled i sviterna av corona. Han blev 51 år gammal.
Foto: MAGNUS RAGNVID / KANAL 5

Covid-19 kan slå hårt, snabbt och oväntat. 

Den folkkäre programledaren Adam Alsing blev bara 51 år gammal. 

Hans tragiska död är ett förfärligt exempel på att det nya coronaviruset kan vara farligt även för yngre.  

Vi har talat alldeles för lite om personer – både i och utanför riskgrupper – som är under 70 år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Jag har växt upp med Adam Alsing, jag har lyssnat på honom varje morgon, säger en av mina bekanta. 

De flesta jag känner har en relation till tv- och radioprogramledaren Adam Alsing. Han var omtyckt för sin humor, sin intelligens och kvicka repliker. En vän i vardagen. Som programledare för NRJ morgon har han gjort oss sällskap när vi vaknar, äter frukost och tar oss till jobbet.   

Vänner, lyssnare och tittare vittnar om att han tragiska bortgång är totalt överraskande, en chock. Eller som producenten och studiomannen Henric von Zweigbergk säger till Expressen.

– Man tror ju inte att vi ska dö, det gör man ju inte.

Svenska Folkhälsomyndigheten har framför allt fokuserat på information och rekommendationer till personer som är 70 år eller äldre. Hög ålder tycks vara den viktigaste riskfaktorn för att bli svårt sjuk av det nya coronaviruset. Äldre människor har oftare sjukdomar som ökar risken för komplikationer. 

Adam Alsings tragiska bortgång är ett exempel på att covid-19 även kan drabba yngre människor, mitt i livet. Vi vet inget om omständigheterna kring Adam Alsings tragiska död eller hans hälsotillstånd innan han blev smittad, förutom det han själv berättat om, bland annat i sociala medier.

Men rent allmänt säger studier och de erfarenheter som gjorts att flera sjukdomar och hälsobesvär är riskfaktorer även för yngre. Medelåldern för svenskar som vårdats på intensiven för covid-19 är knappt 59 år, enligt Svenska intensivvårdsregistret SIR. Åldersspannet är stort. Både spädbarn på 0 år och 90-åringar har intensivvårdats. 

Tre av fyra svenskar som intensivvårdats har någon riskfaktor. Knappt var fjärde som intensivvårdats hade en kronisk hjärt-lungsjukdom, ungefär lika många hade diabetes och mer än var tredje hade högt blodtryck. Andra riskfaktorer enligt intensivvårdsregistret är exempelvis kronisk lever-njursjukdom, fetma, nedsatt immunförsvar, och neuromuskulär sjukdom.

Men det innebär faktiskt att var fjärde inte har några riskfaktorer!
Även unga, vältränade och annars kärnfriska personer kan också drabbas hårt. Skidlandslagets Jennie Öberg, 30, är ett exempel. Hon fick dubbelsidig lunginflammation och var tvungen att läggas in på sjukhus och få syrgas.  

– Det är det som verkar så lurigt. Att den tar så olika – och att jag blir så jättesjuk utan att tillhöra någon riskgrupp, sa hon till Expressen.  

Metabola problem som typ 2 diabetes, högt blodtryck och fetma är ett par av riskfaktorerna för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och slår hårdare mot män än kvinnor. Enligt de senaste svenska siffrorna är 6 507 kvinnor och 6 033 män smittade. 744 män har intensivvårdats jämfört med 255 kvinnor, 759 män har dött mot 574 kvinnor. Varför vet man inte riktigt, en förklaring kan vara att män oftare röker, en annan att mäns immunförsvar är annorlunda än kvinnors.   


Adam Alsing var mån om sin hälsa och lade om livsstil inför sin 50-årsdag. Tv-profilen Agneta Sjödin har berättat att de tränade på samma gym under en period. Han rehabiliterade sig efter en knäoperation. 

– Då märkte jag att han var en riktig fighter, envis, säger Agneta Sjödin till TT.

Adam Alsing har berättat att en läkare sagt till honom att han riskerade att drabbas av typ 2 diabetes, vilket Expressen tidigare rapporterat om. Han inledde ett samarbete med Viktväktarna för att gå ned i vikt.

– Typ 2-diabetes, det är inget jag tänker ignorera eller skämta bort, sa Adam Alsing i ett pressmeddelande från Viktväktarna i mars 2018.

Han lyckades också tappa i vikt. I en video på företagets Youtubekanal som lades upp i januari förra året sa han så här: 

– Mitt mål är att gå ner de där småkilona jag har kvar, bara för min egen skull. Sen ska jag fortsätta att hålla mig frisk.

Smittan slår mot ung och gammal, rik och fattig, sjuk och frisk. Vi måste vara ödmjuka inför det faktum att ingen av oss går helt säker. Var försiktig och följ råden för att undvika smitta – oavsett om du anser dig tillhöra en riskgrupp eller inte.