Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Så många kan behöva intensivvård – samtidigt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
I Älvsjö står sängarna redo för coronapatienter. Stockholmsmässan har gjorts om till fältsjukhus.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm
Foto: SLL / SLL
Kritisk. Cecilia Söderberg-Nauclér tycker att Sverige agerat för lite och för långsamt.
Foto: KI / KI

Vårdplatserna som finns i Stockholm i nuläget kommer inte att räcka till när antalet patienter som behöver vårdas samtidigt når sin kulmen.

Det visar regionens egen prognos. Förutom för få platser har ytterligare ett hot identifierats: Personalbrist. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur ser vårdläget ut i Stockholm nu? 

”Ansträngt”, är det svar som ges från företrädare för myndigheter och region Stockholm. Kvällen den 2 april fick 143 patienter med covid-19 intensivvård vid Stockholms akutsjukhus, enligt SVT. Utöver det vårdades 572 patienter med covid-19 på andra vårdavdelningar. Totalt rör det sig alltså om 715 personer samtidigt, och att 20 procent av patienterna med covid-19 vårdas på intensiven. 

Det motsvarar mer än ett helt akutsjukhus. I slutet av januari i år rapporterade exempelvis Södersjukhuset att de hade 553 disponibla vårdplatser. Det totala antalet vårdplatser i hela regionen var då 2 884.   

– Det är en jättekapacitetshöjning. Vi har ökat intensivvårdskapaciteten med 163 procent. Men vi behöver göra ännu mer, ligga steget före och gå ut ännu hårdare, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.  

Stockholm är den hårdast drabbade regionen sett till antalet dödsfall. Så här ser den senaste statistiken ut som presenterades på fredagseftermiddagen:

https://datawrapper.dwcdn.net/UASNo/3/

Vad har region Stockholm för prognos? 

I torsdags presenterade regionledningen en prognos för ”väntat läge”. När smittan kan nå sin kulmen runt 12 april kommer omkring 1 200 personer behöva vårdas på sjukhus för covid-19. Om andelen som behöver intensivvård fortfarande är 20 procent skulle det betyda 240 personer på IVA. 

– Det är ju tyvärr så att en del av patienterna som ligger på sjukhus blir så försämrade, och det kan vara ett snabbt förlopp, att de behöver intensivvårdens hjälp för att kunna syresätta sig, som att vårdas i respirator. Det kan vara 15 procent som behöver intensivvård, eller mer än 20 procent, det beror på vilka det är som blir sjuka i covid-19, säger Björn Eriksson.  

Exakt hur många intensivvårdsplatser som finns är hemligt, enligt Björn Eriksson. ”Det är en totalförsvarssiffra.” Men i intervjun med SVT på torsdagskvällen sa Björn Eriksson att Stockholm för tillfället har drygt 200 platser. 

– Det ökar hela tiden, med 20 platser om dagen närmaste dagarna, säger han till Expressen.  

Vad ser region Stockholm som värsta tänkbara läge? 

Under torsdagens presskonferens presenterade region Stockholm även en prognos med ett lite mer pessimistiskt utfall. Enligt den når smittan sin topp omkring den 15 april och då behöver omkring 1 450 personer vårdas samtidigt. Om 20 procent av dem behöver intensivvård, alltså samma procentsats som intensivvårdas i dag, motsvarar det 290 personer.

Regionens prognoser är framtagna genom moduleringar med jämförelser från andra länder. De blå prickarna visar kurvan i dagsläget. Den röda kurvan är väntat läge, enligt region Stockholm, och den svarta streckade kurvan visar pessimistiskt läge utifrån regionens modulering.

Antal personer med covid-19 i Stockholm som behöver sjukhusvård. De blå prickarna visar kurvan i dagsläget. Den röda kurvan är väntat läge, enligt region Stockholm, och den svarta streckade kurvan visar pessimistiskt läge utifrån regionens modulering.
Grafik: Helen Rasmusen

Så här kan antalet totala platser som behövs och fördelningen mellan intensivvård och annan vård se ut utifrån regionens prognos. 

https://datawrapper.dwcdn.net/oTsjj/5/

En del forskare har gjort andra och allvarligare uppskattningar, att intensivvårdsbehovet skulle bli flera gånger större. Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i immunologi vid Karolinska institutet, är kritisk.

Hon vill se snabba och drastiska åtgärder.

– Folkhälsomyndigheten har gjort flera missbedömningar och nu måste vi stänga skolor, förskolor och mötesplatser som gym och restauranger i storstäderna. Detta för att vården ska klara den anstormning av patienter som är på väg in på sjukhusen.

Enligt Cecilia Söderberg-Nauclér har länder som lyckats bryta smittspridningen, som Taiwan, Hongkong, Singapore, Israel och Sydkorea, haft tuffare åtgärder och tagit kontroll tidigt.

– Vi måste testa fler, mycket aggressivare, inte minst personalen i sjukvård och äldreomsorg som annars kan smitta äldre och sjuka.

Räcker vårdplatserna och intensivvårdsplatserna? 

Inte med dagens antal vårdplatser eller intensivvårdsplatser. 

– Vi får skapa dem. Att över tusen personer behöver vårdas på sjukhus för covid-19 är ett extremläge. Vi utökar antalet vårdplatser och alla akutsjukhus ökar sin intensivvård, säger Björn Eriksson.

Fältsjukhuset i Älvsjö, där enbart patienter med covid-19 ska vårdas, öppnar i helgen. I ett första steg ska det finnas plats för 140 patienter, men platserna kan utökas till 600.

Behövs fler platser i hela landet 

Regionerna kan också hjälpa varandra med intensivvård. År 2019 fanns 526 intensivvårdsplatser i hela hela landet, enligt svenskt intensivvårdsregister. Enligt Socialstyrelsen har antalet intensivvårdsplatser utökats med 300 sen utbrottet av covid-19. Men det är sannolikt att det inte kommer att räcka. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer det att behövas mellan 900 och 1300 intensivvårdsplatser när pandemin når sin absoluta topp. 

Just nu är det inte aktuellt att skicka Stockholmspatienter till andra regioner. 

– Det finns platser. Den stora utmaningen nu är att utjämna inom regionen. CSt Görans sjukhus och Danderyds sjukhus har särskilt många patienter just nu, därför har vi styrt om ambulanser till Karolinska universitetssjukhuset.  

Men intensivvårdsplatserna i Stockholm kan vara slut redan i helgen. Detta enligt ett internmeddelande som gått ut till chefer inom intensivvården på Karolinska, vilket DN avslöjade i går. Trots att intensivvården byggts ut kraftigt är det inte säkert att det är tillräckligt, taket kan snabbt vara nått, både vad gäller platser och personal. Vårdpersonalen kommer att tvingas till tuffa beslut. Enligt DN står det i meddelandet att: ”Vi kommer att behöva avsluta intensivvård på ett stort antal patienter som vi i normalt läge och med obegränsade resurser fortsatt skulle ha vårdat. Vår nu viktigaste uppgift blir att tillsammans rädda så många liv vi bara kan”. 

Hotet: Brist på personal

– Den begränsande faktorn är inte vårdplatser utan bemanning. Vi kan behöva bedriva vården på ett annat sätt, att man har glesare bemannat inom intensivvården. Vi behöver arbeta på andra sätt, på sjukhuset som öppnar i Älvsjö i helgen kan fler patienter vårdas i samma rum, säger Björn Eriksson. 

Regionen har genom ett krisavtal fått möjlighet att schemalägga vårdpersonalen på längre arbetspass. 

– Men vi behöver bli fler. När vi gick ut med att vi behöver fler medarbetare fick vi 6 500 svar. Några av dem börjar jobba nu, säger han. 

Enligt Björn Eriksson kommer de behöva ”gå hårdare åt” annan sjukvård för att frigöra personal, det kan exempelvis handla om att skjuta upp planerade operationer och läkarbesök som kan vänta några veckor. Coronasjuka, som exempelvis behöver hjälp med andningen och andra vårdinsatser, kan också komma att vårdas i hemmet.  

– Vi har förstärkt geriatrik, särskilda boenden och vårdcentraler så att även de kan vårda patienter med covid-19. 


MER AV ANNA BÄSÉN:


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.

Dödsfall, krispaket och nya restriktioner – här är senaste informationen.