Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Så många dog i mars – jämfört med tidigare år

Antalet patienter som intensivvårdas minskar.
Entrén till Karolinska sjukhuset i Solna.
Foto: BILDBYRÅN

Det finns redan vissa tecken på en ”coronaeffekt”, enligt SCB:s statistiker. Trots att förändringen i antalet dödsfall i Sverige i mars jämfört med tidigare år inte är dramatisk finns det saker som sticker ut.

Men osäkerheten är stor, och många olika faktorer kan påverka antalet döda. 

Expressens medicinreporter Anna Bäsén reder ut de senaste siffrorna över antalet dödsfall i Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Covid-19 kan komma att ge synbara utslag i statistiken över det totala antalet dödsfall i Sverige. Suget efter statistik är så stort att Statistiska centralbyrån, SCB, beslutat sig för att släppa siffrorna i förväg. I normala fall publiceras statistik fem veckor efter månadens slut. Nu ska SCB uppdatera siffrorna varje vecka.

Statistiken är högst preliminär och bör betraktas som rådata. Den kommer att revideras när mer uppgifter kommer in. Det innebär en stor osäkerhet när det gäller tillförlitligheten, i synnerhet för statistiken över dödsfall de senaste dagarna. Det finns en eftersläpning i rapporteringen. 

När någon dör ska alltid läkare tillkallas. Denne skriver ett dödsbevis som skickas till Skattemyndigheten som sen registrerar dödsfallet i folkbokföringen. Efter det får SCB informationen som statistikunderlag.

– Vi är trea på bollen, så att säga. Vi registrerar alltid dödsdagen, oavsett när uppgifterna kommer till oss. Det brukar ta omkring en vecka tills ett dödsfall registreras hos oss. Efter två veckor är siffrorna relativt stabila och förändras inte, säger Tomas Johansson som arbetar med befolkningsstatistik hos SCB och har tagit fram statistiken över dödsfall. 

https://datawrapper.dwcdn.net/QdHdC/8/

Hur många dör i Sverige per år?

Antalet döda kan variera stort – mellan år, månader, veckor och dagar. Antal dödsfall per år beror till stor del på hur många äldre det finns. Under 40-talet föddes många barn, därför väntas antalet döda per år öka de närmaste 20 åren, enligt SCB. Att vi lever allt längre påverkar också. 

År 2019 dog färre än 89 000 personer i Sverige, vilket är det lägsta antalet döda under ett enskilt år sedan 1977.  

2018 dog det ovanligt många, över 92 000 svenskar, vilket enligt SCB kan bero på att ovanligt många dog av influensa. Men fler avled även under sommaren, cirka 750 fler än förväntat. Enligt en studie som publicerats i Läkartidningen kan värmeböljan 2018 ha året orsakat över 600 dödsfall.

Antalet döda varierar också mellan månaderna. Överlag dör fler dör på vintern än på sommaren. 

Dödsfallsstatistiken för 2020 bygger på uppgifter som är rapporterade från Skatteverket till SCB till och med den 3 april. 

https://datawrapper.dwcdn.net/QBFi4/1/

Gör corona att fler än vanligt dör?

Även om osäkerheten är stor kan det vara så att den nya smittan redan börjat ge utslag i statistiken. 

Vecka 13, i slutet på mars, dog 272 kvinnor och män, jämfört med medeltalet 258 under åren 2015-2019. 

137 män dog 2020, att jämföra med medeltalet 123 från samma period mellan 2015-2019. Dödstalen brukar klinga av framåt sommarmånaderna. Men i stället för att klinga av ser det nu ut som att de ökar bland männen. Det finns också studier som visar att covid-19 slår hårare mot män.     

https://datawrapper.dwcdn.net/zVDWv/11/

Om man ser till olika områden i landet finns det också skillnader som skulle kunna orsakats på grund av covid-19. I det hårt drabbade Stockholm syns en tydlig ökning i slutet på mars. I Stockholms kommun dog 330 personer den 21 till den 31 mars, jämfört med 178 döda samma period 2019 och 218 döda år 2018.

Det är inte bara det att människor dör, vigslar ställs in och vi kan få fler skilsmässor.

– Det skulle kunna vara en coronaeffekt, att det är betydligt fler 2020 än de två tidigare åren. Vi ser den här tendensen i Stockholms län, liknande för Sörmland medan Skåne inte verkar ha det problemet, säger Tomas Johansson och tiillägger:  

– Trots att det finns en viss eftersläpning i inrapporteringen.

Coronaviruset kommer att synas i statistiken

Ännu är det för tidigt att bestämt säga att coronaviruset gett avtryck i ett ökat antal dödsfall totalt sett. Men befolkningsstatistikern Tomas Johansson tror att pandemins effekter kommer att synas i statistiken under ganska lång tid framöver. 

– Det är inte bara det att människor dör, vigslar ställs in och vi kan få fler skilsmässor. Eventuellt kan också födelsestatistiken påverkas, att det föds fler barn. 

Hur många har avlidit mars månad i din kommun?

https://datawrapper.dwcdn.net/3HhVM/2/

ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset. 

Suzanne Forsström: Tyskland hanterar corona bättre än Sverige.