Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Resultaten gör bristen på skydd mer skrämmande

Expressens medicinreporter: ”Kan ha smittat patienter”.
Just nu pågår en stor studie där vårdpersonal på sjukhus och personal i äldreomsorgen ska testas för den nya smittan SARS-CoV-2.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Forskarna letar efter viruset - alltså en pågående infektion - med PCR, Polymerase Chain Reaction, och tar prov med en pinne som förs ner i svalget.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset som känt sig fullt friska och gått till sina arbeten har i själva verket varit infekterade med det nya coronaviruset. 

Hela 6,69 procent testade positivt för SARS-CoV-2, vilket Expressen var först att berätta om.

Det är oroande. Att personal bär munskydd och får en veckas betald hemmakarantän vid smitta borde vara ett minimum.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Just nu pågår en stor studie där vårdpersonal på sjukhus och personal i äldreomsorgen ska testas för den nya smittan SARS-CoV-2. Åtminstone 10 000 personer ska ingå. Intresset har varit enormt. 

Forskarna letar efter viruset - alltså en pågående infektion - med PCR, Polymerase Chain Reaction, och tar prov med en pinne som förs ner i svalget. 

Mellan 24 och 28 april testades vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset. Ett krav för att få ingå i studien var att man känner sig fullt frisk och inte har några symtom. De första resultaten av 2 300 personer visar att så många som 6,69 procent av vårdpersonalen var positiva på testet.

Det handlar om 154 personer.  

– Det är relativt många. Det här är de första resultaten, fram till nu har vi inte haft en aning om läget, sa Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, KI, till Expressen i tisdags.

Joakim Dillner berättar att han fått många samtal från vårdpersonal som testat positivt. Om den smittade vårdpersonalen haft särskilt riskabla arbeten, exempelvis med covid-19-patienter, vet han inte i dag. 

Flera dagar till resultat

Instruktionerna till vårdpersonal som testar positivt är att de ska vara symtomfria i 48 timmar innan de kan gå tillbaka till arbetet. Eftersom det tog mellan fyra och fem dagar innan de fick sina testresultat har ingen ombetts stanna hemma av det skälet.

Joakim Dillner vet inte om vårdpersonalen som testat positivt smittat patienter. 

– Vi vet att man kan vara mycket smittsam innan symtomdebut. Det förekommer några fall där man blivit sjuk efter att proverna tagits, säger han.

Den smittade vårdpersonalen uppmanas prata med sin närmaste chef. De som vårdar särskilt känsliga patienter, exempelvis med immunbristsjukdomar, kanske kan få andra arbetsuppgifter.

Ju längre in i pandemin, desto tydligare har det blivit att även symtomfria bärare kan vara smittsamma. Enligt vissa rapporter utsöndrar smittade som mest virus ett par dygn just innan och efter de första symtomen. En hel del smittade får inga symtom alls. 

Folkhälsomyndighetens hållning har varit att symtomfria spelar liten roll för smittspridningen i befolkningen. Danska Sundhetsstyrelsen skärpte sin bedömning av risken för smittspridning från symtomfria på befolkningsnivå från ”obekräftad” eller ”mycket liten” till ”betydlig” för knappt en månad sen.

Tanken är oroande

Att vårda är ett jobb som innebär nära kontakt med människor som är gamla, sjuka och sköra. Tanken att symtomfri men smittad vård- och omsorgspersonal har varit motorn i smittspridningen - i synnerhet den katastrofala situationen på många äldreboenden och i hemtjänsten - är oroande. Bristen på skyddsutrustning blir desto mer skrämmande. 

Infektionsprofessor Björn Olsen tycker de nya resultaten visar att personalen i sjukvården och äldreomsorgen borde använda munskydd - för att skydda dem de vårdar. 

– En del människor känner sig friska men utsöndrar ändå virus. Personalen borde ha munskydd som de byter mellan varje patient och sen förstås att de upprätthåller handhygienen. 

Att smittad men symtomfri vårdpersonal bara behöver stanna hemma i 48 timmar tycker Björn Olsen är ett ”lite snävt” tidsfönster. Man kan utsöndra virus längre än så, upp till en vecka eller kanske mer. 

Det bästa vore om all personal både fick ordentlig skyddsutrustning och kunde göra regelbundna tester. Det har dock varit mycket ont om tester, och lär vara det en tid framöver. Men munskydd och en veckas betald karantän vid konstaterad smitta borde vara ett minimum.     


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.