Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Bäsén

Rent genant hur illa vi klarat testningen

Vi har varit på efterkälken redan från start, skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Intresset för att testa sig för covid-19 är enormt. Men sjukvården är inte förberedd. 

I Stockholm kraschade appen när 25 personer i sekunden ville boka tid.

Politiker och andra makthavare påstår ofta att svensk vård är i världsklass. 

Det är rent genant hur illa vi klarat av coronatestningen hittills.    

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialministern Lena Hallengren sa redan i början av maj att 100 000 svenskar i veckan skulle coronatestas. Folkhälsomyndigheten har också utlovat fler tester upprepade gånger.  

Men det har gått oerhört trögt. Vi är ännu en bra bit ifrån målet. Förra veckan gjordes 60 678 tester. 

Ministern erkände i Ekots lördagsintervju att hon varit naiv när hon trodde att masstestningen skulle kunna genomföras. 

Testning är avgörande för att vi ska kunna komma tillrätta med smittan. Att provta, smittspåra och isolera är nyckeln till att pressa ner kurvan – och rädda liv.

Sverige har varit på efterkälken redan från start. I en intervju med Expressen säger statsepidemiologen Anders Tegnell att vi – om man haft den information man har nu – även borde testat alpresenärer som kom från Österrike. Islänningarna, däremot, var snabba med att föra upp tyrolerbyn som Ischgl på listan över riskområden. 

https://datawrapper.dwcdn.net/PI9mB/1/

Drive-in testning med svar på några timmar

Region Veneto i norra Italien drabbades tidigt, i slutet av februari, av smittan. Veneto, där bland annat städerna Verona och Venedig ligger, satsade snabbt och kraftfullt på masstester och karantän. De öppnade drive-in testning där förare testades när de satt i bilen och fick resultaten per mejl inom några timmar. 

Veneto, med knappt 4,9 miljoner invånare, testade 20 000 personer om dagen. Det är lika många som Sverige testade i veckan i början på april. 

Regionen lyckades få kontroll på smittan och hålla ner antalet döda. Hittills har över 800 000 testats i regionen, näst högst antal provtagna i hela Italien efter Lombardiet. Man upptäckte att man kunde vara smittad utan att ha några symtom och testade därför brett. 

Exemplet Veneto är inspirerande. Det visar att det går att trycka ner pandemin. Men det är samtidigt ett underbetyg för Sverige.

En förklaring är Sveriges splittrade vårdsystem med 21 självstyrande regioner, stat och 290 kommuner. Provtagningsuppgiften har bollats runt som en het potatis. Det är alltid ”någon annan” som har ansvaret. 

Enligt Lena Hallengren har regionerna ansvaret för att testa personer i prioritetsgrupp 3, personal i samhällsviktig verksamhet utanför vården. Men Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm, hävdade att regionerna inte fått det uppdraget. 

– Vi har arbetat stenhårt med att provta i enlighet med prioriteringsgrupperna 1 och 2, som Folkhälsomyndigheten sagt var regionernas ansvar. De övriga grupperna skulle andra aktörer klara, vilka vet inte vi, sa hon då i Studio Etts specialsändning om coronaviruset.  

Medan de trätit om vem som har ansvaret har Sverige förlorat värdefull tid. Och människoliv. 

Det var först i förra veckan regeringen och regionerna blev överens. Alla med symtom på en aktiv infektion ska få testa sig gratis. Alla som misstänkt att de haft smittan ska få göra ett antikroppstest mot patientavgift. Staten betalar, regionerna utför. 

Intresset för att testa sig är enormt stort. Men regionerna är inte förberedda. 

Personal visar hur testet går till i ett tält utanför Skånes universitetssjukhus i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Bara fem regioner kommer att klara testningen

Förra veckan avslöjade Expressen att det saknats materiel för storskalig provtagning. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har inte lyckats få ut provtagningspinnar till regionerna. 

Enligt en rundringning SVT gjort säger bara fem av regionerna att de kommer att klara av den utökade testningen. 

Region Stockholms coronapp ”Alltid öppet” kraschade på premiärdagen i måndags, vilket Expressen rapporterat om. 22 personer i sekunden ville boka tid för att testa sig. Vårdcentraler och husläkare blev nerringda. 

– ”Alltid öppet” kraschade direkt varefter patienterna omedelbart började ringa till oss, en del arga, andra bara frustrerade, sa Ylva Sandström, ordförande i Stockholms distriktsläkareförening och läkare vid Boo vårdcentral i Nacka, till Mitt i Stockholm under tisdagen.

Politiker och regioner påstår gärna att svensk sjukvård är världens bästa. Men det är rent genant att det gått så långsamt att få i gång provtagningen.

När pandemin mojnat måste Sverige se över hur sjukvården är organiserad.  


https://datawrapper.dwcdn.net/odzAq/1/

ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.