Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Politikerna utlovar antikroppstester sjukvården inte kan leverera

Älskade och saknade som blivit en del av statistiken.
”Självklart är det bättre att människor får testa sig i den vanliga sjukvården för en överkomlig summa”, skriver Anna Bäsén.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många vill testa sig för antikroppar men regionerna hinner inte med. 

Politikerna lovar men sjukvården har svårt att leverera. 

Än så länge vet vi heller inte riktigt hur ett positivt resultat ska tolkas. Om man kan krama mormor, resa och arbeta som vanligt.   

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Folkhälsomyndigheten har länge varnat för antikroppstester på individnivå. Man har oroat sig för testernas kvalitet och varit särskilt misstänksamma mot snabbtester som inte behöver skickas till ett laboratorium.

De har också varnat för att ett positivt resultat – det vill säga att man haft covid-19 och har antikroppar mot det nya viruset – inte ger vägledning om hur man ska leva, resa och arbeta. Det har till och med funnits frågetecken om man verkligen blir immun.  

Först 5 juni tvärvände Folkhälsomyndigheten om och gav grönt ljus. Samma dag som regeringen gick ut och lovade en bred antikroppstestning, där patienten betalar vanlig patientavgift. 

– Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, sa statsepidemiologen Anders Tegnell till TT då.

Stefan Löfven och ministrarna upprepar ”Vi lyssnar på experterna.”.  Samtidigt har Folkhälsomyndigheten anklagats för att ta samhällsekonomiska hänsyn, exempelvis när det gäller Sveriges försiktiga coronastrategi, vilket bland annat SVT rapporterat om. Detta har Anders Tegnell avvisat.  

Myndigheters självständighet är en grundläggande princip i svensk statsförvaltning och demokrati. 

En sån tillfällighet att antikroppstesterna blev okej på individnivå samma dag som regeringens utspel. Det är klart man undrar. 

Självklart är det bättre att människor får testa sig i den vanliga sjukvården för en överkomlig summa. Att sälja antikroppstester är big business. Det kan kosta över 1500 kronor att låta testa sig privat, vilket jag tidigare krönikerat om. 

Många privatkliniker och testföretag är förstås bra. Men det finns oseriösa aktörer som hoppat på det lönsamma coronatåget bara för att tjäna snabba pengar. Den vanliga sjukvården har ett tydligare uttalat ansvar för att förklara och följa upp resultatet. Förhoppningsvis köper regionerna in antikroppstester av god kvalitet.

Men många regioner har dålig testkapacitet. Sjukvården har svårt att leva upp till politikernas löften och körschema. De har inte hunnit förbereda sig på politikernas utspel. 

Region Stockholms coronaapp ”Alltid öppet” kraschade exempelvis redan på premiärdagen i måndags. I torsdags stängdes den ner för reparation eftersom bokningskoder läckt ut på nätet

I Västra Götaland kanske vården inte kommer att kunna erbjuda antikroppstester förrän till hösten.

Region Dalarna prioriterar att antikroppstesta vård- och omsorgspersonal i första hand.

– Att många medborgare vill veta om de har haft viruset är fullt förståeligt, men även om vi hoppas kunna öka kapacitet även för serologiprover har vi i nuläget inte möjlighet att ta serologiprover på andra grupper än vård- och omsorgspersonal, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande. 

Hur stor del av befolkningen som har antikroppar just nu är oklart. I slutet av maj hade 6,1 procent antikroppar, enligt en studie Folkhälsomyndigheten presenterade i torsdags. Statsepidemiologen medgav att det var lite lägre än han trott. Tester företaget Werlabs gjort visar ett snitt på 10,8 procent; 14 procent i Stockholm hade antikroppar, 11,5 procent i Göteborg och 5 procent i Malmö. 

Fortfarande är det oklart hur de som visar sig ha antikroppar ska bete sig, om man törs krama sina far- och morföräldrar eller arbeta och resa normalt. Statsepidemiolog Anders Tegnell vet inte heller, utan häromdagen att Folkhälsomyndigheten tittar på det. Kanske kommer de med råd nästa vecka. Fram till dess ska försiktighetsprincipen råda för alla, vare sig man har antikroppar eller inte. 

 

ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset. 

Matti Sällberg tolkar resultaten efter testerna av personer som utvecklat antikroppar mot covid-19.