Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Om de ansvariga lyssnat hade fler äldre fått leva

SCB:s utredare: ”Dödligaste veckan någonsin i Stockholm”.
2 319 människor av de 2 554 som dog vecka 15 var äldre än 65 år.
Foto: LOTTA ÖGREN / DN

2 554 döda. Vecka 15 är en svart vecka. En coronavecka. 

Under hela 2000-talet har vi inte haft en vecka med så många döda. 

Om äldreomsorgen inte varit så slimmad. 

Om politikerna lyssnat.

Om myndigheterna förstått.

Då hade inte så många gamla behövt dö. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterade i måndags med ett nytt dystert topprekord, vilket Expressen var först att berätta om. Vecka 15 rapporterades 2 554 dödsfall. Det är det högsta antalet döda under en vecka under hela 2000-talet.

SCB:s dödsfallsstatistik omfattar alla dödsfall oavsett dödsorsak. Pandemin började sätta avtryck i statistiken över det totala antalet dödsfall redan i slutet av mars. Då konstaterade SCB:s befolkningsstatistiker Tomas Johansson att det syntes en ”coronaeffekt” när det gäller överdödlighet, vilket Expressen rapporterat om. 

Överdödligheten är det faktiska antalet dödsfall i jämförelse med det förväntade antalet dödsfall jämfört med ett genomsnitt för motsvarande period 2015–2019. Nivåer som är högre än snittet beskrivs som överdödlighet. 

https://datawrapper.dwcdn.net/TgUcw/2/

Under vecka 15, andra veckan i april, blev coronaeffekten alltså särskilt tydlig. Störst är överdödligheten bland äldre män. 

Det hoppfulla i SCB:s nya preliminära dödsfallsstatistik, som är uppdaterad till och med den 8 maj, är att överdödligheten sjunker efter vecka 15 och verkar fortsätta göra det.

I Stockholms län minskar överdödligheten tydligast. Det är inte så konstigt, Stockholm är den region som drabbades först och hårdast av det nya coronaviruset. 

Jag hoppas att överdödligheten – och dödstalen – fortsätter minska. Men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över. Överdödligheten är fortfarande hög. Allför hög. Vecka 18 låg överdödligheten i Stockholms och Östergötlands län på över 50 procent jämfört med 2015–2019.

Det skiljer också mycket mellan kommuner. I Borlänge, Sollentuna och Sundbyberg dog tre gånger så många i april än genomsnittet för 2015–2019.

Svensk sjukvård, äldreomsorg och svenska myndigheter har helt misslyckats med att skydda de äldsta och sköraste mot den nya smittan. 

Nu vet vi att Anders Tegnell hade fel. Hittills har 3256 svenskar dött av covid-19. Minst.

Tidigt, redan i januari-februari, visade kinesiska studier att coronaviruset var farligast och dödligast för sjuka och äldre. När jag intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell då sa han att den vanliga säsongsinfluensan är farligare än det nya viruset. ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset, åtminstone just nu.” 

Nu vet vi att Anders Tegnell hade fel. Hittills har 3256 svenskar dött av covid-19. Minst. Det finns ett mörkertal som dött men aldrig blivit testade. 

Nio av tio som avlidit i covid-19 var 70 år eller äldre, enligt Socialstyrelsens senaste siffror. De flesta äldre som dött i covid-19 hade äldreomsorg. 50 procent bodde på ett äldreboende, 26 procent hade hemtjänst. 

https://datawrapper.dwcdn.net/1wW29/1/

Jag arbetade som undersköterska i många år innan jag blev journalist. När coronaviruset började spridas i äldreomsorgen kontaktades jag av tidigare arbetskamrater i äldreomsorgen. De var helt förtvivlade, berättade om brist på allt från munskydd till handsprit, om kunskapsbrist och dåliga hygienrutiner. På vissa arbetsplatser var hälften av personalen själva sjuka. Det var snålt med coronatester, både för personal och äldre. Jag skrev om deras rop på hjälp, i slutet av mars. 

Anhöriga, fackförbund, äldreorganisationer och tillsynsmyndigheter som Socialstyrelsen har larmat under många år. Nu hävdar ansvariga tjänstemän och politiker ändå att de inte vetat hur illa det är i äldreomsorgen. De borde skämmas. 

Men nu, efter corona, kan de ansvariga inte påstå att de inget visste. 


https://datawrapper.dwcdn.net/JkkN3/3/

ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.