Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Jag vill höra Tegnell och Olsen prata vetenskap

Statsepidemiologens tankar inför ”Sommar i P1”.
Infektionsprofessor Björn Olsen.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Det är ett smart grepp att låta Sveriges främsta coronakändisar statsepidemiolog Anders Tegnell och infektionsprofessor Björn Olsen sommarprata.  

Tegnell personifierar Sveriges passiva och kontroversiella coronastrategi och Björn Olsen kritiken mot densamma. Båda läkarna har fått hjältestatus och egna fanclubs.

Jag kommer förstås att lyssna. Men jag längtar efter vetenskap och fakta, inte känslopjunk. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den svenska coronamodellen, som bygger på rekommendationer och eget ansvar, väcker reaktioner långt utanför vårt lands gränser. Sveriges modell har fått både beröm och kritik. 

I dag sände Ekot exempelvis en intervju där italienska experter går till attack mot Sverige. Professorn Andrea Crisanti, som ligger bakom den lyckade modellen i regionen Veneto i norra Italien, tycker att Sveriges dödssiffror talar sitt tydliga språk. Veneto startade tidigt med masstester och karantän och lyckades hålla ner antalet döda. 

– Vad hade hänt om Sverige hade infört lockdown och fysisk distansering? undrar Andrea Crisanti.

Vi lever i en skrämmande och osäker tid och behovet av hjältar är stort. 

Anders Tegnell och Björn Olsens nya positioner som idoler och coronakändisar är spännande men en smula bisarra. Kvinnor i mitt Facebookflöde skriver trånande om hur attraktiv den ena eller den andra är. Statsepidemiologen Anders Tegnell har förevigats på postrar, t-shirts och till och med som tatueringar. Gustav Lloyd Agerblad bär numera en tatuering av Tegnell på armen.

– Tanken var att göra en hyllning till Tegnell eftersom jag tycker han levererar det han vet på ett bra sätt och han förtjänar cred, säger han till tidningen Mitt i Söderort.

Tandläkarrapparen Dr Alban har släppt en hyllningslåt med texten ”Hello Sverige, lyssna på Tegnell. Han är stabil, rak och rationell.” 

Både Anders Tegnell och Björn Olsen har fanclubs på Facebook där idoldyrkan - och hatet mot motståndaren – stundtals tar sig väldigt obehagliga former. Känslorna svallar över åt alla håll. Experter – och även journalister - som uttalar sig om pandemin får hat och dödshot. Vilket självklart är fruktansvärt och helt oacceptabelt.

Men den blinda tilltro en del fans uttrycker för sin coronaikon ger mig också en väldigt dålig känsla, som att ”Jag litar på Anders, han fixar det här” eller ”Björn gör det som är bäst för alla oss”. I kris stänger somliga av sitt kritiska tänkande, man vill bara ha en stark ledare.      

Jag har varit medicinreporter i snart 20 år och har intervjuat både Anders Tegnell och Björn Olsen ett flertal tillfällen. De är hårt arbetande yrkesmänniskor som jag respekterar. Just nu står de på var sin sida i debatten om den svenska coronamodellen. Men de är människor. Inte superhjältar. 

Nu ska båda sommarprata. Det blir säkert lyssnarsuccéer. 

Självklart finns det ett stort intresse för Tegnell och Olsen. Även för dem som privatpersoner. Jag har intervjuat läkare och forskare i ett par decennier. Min erfarenhet är att många inte valt sin yrkesbana utifrån lön och status, utan på grund av ett genuint intresse av att hjälpa och ibland även personliga erfarenheter av sjukdom och ohälsa. 

Men det är dubbelt. Jag lyssnade på Söndagsintervjun i P1 med Anders Tegnell som sändes för tre veckor sen. Programledaren Martin Wicklin försökte pressa ur den rätt fyrkantige statstjänstemannen Tegnell sentimentala känslor inför sin avlidna biologiska mor.  

Vi är mitt i en global kris, en unik och mycket allvarlig situation. Jag vill höra Tegnell och Olsen argumentera utifrån kunskap och erfarenhet. Jag behöver vetenskap och fakta. Inte påtvingad intimitet och känslopjunk.   


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.