Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Informationsbrev till riskgrupper kan rädda liv

De flesta svenskar som blivit svårt sjuka och behövt intensivvård på grund av den nya smittsamma sjukdomen Covid-19 har en underliggande sjukdom.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Tre av fyra svenskar som intensivvårdats för Covid-19 tillhör en riskgrupp. Mer än var fjärde har diabetes, lika många har kronisk hjärt- och lungsjukdom.

Många med kroniska sjukdomar vill ha mer konkreta besked från myndigheterna.

I flera andra länder är både riskgrupperna och råden skarpare än i Sverige. 

I Storbritannien uppmanas personer med svår astma eller KOL att helt stanna hemma de närmaste tolv veckorna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De flesta svenskar som blivit svårt sjuka och behövt intensivvård på grund av den nya smittsamma sjukdomen Covid-19 tillhör en riskgrupp. Mer än var fjärde har en kronisk hjärt-lungsjukdom, över var fjärde har diabetes, nästan var tredje har högt blodtryck och var tjugonde en kronisk lever-njursjukdom. Det visar de senaste siffrorna från det Svenska intensivvårdsregistret. 

I Sverige har diskussionen om riskgrupper och konkreta råd från Folkhälsomyndigheten framför allt inriktat sig på äldre, 70 år eller mer. Myndigheten pekar även ut personer i hög ålder som dessutom har högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes. 

Men medelåldern på de IVA-vårdade svenskarna är just nu 62,5 år, vilket knappast kan anses som särskilt hög. Den yngsta patienten är 21 år, den äldsta 86 år.

Redan i de första studierna från Kina blev det tydligt att vissa underliggande sjukdomar, som hjärtlungsjukdomar, högt blodtryck och cancer, verkade vara riskfaktorer i sig. 

Det ska sägas att många sjukdomar är vanligare hos äldre. Men att fokusera på 70+ fångar in många med högre risk, men långt ifrån alla. 

Oerhört många svenskar är berörda i någon mån. Omkring 1,8 miljoner svenskar lider av för högt blodtryck, runt 2 miljoner har någon form av hjärt-kärlsjukdom, omkring 700 000 svenskar har KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, och cirka 800 000 personer har astma. 

Flera patientorganisationer har märkt en ökad oro bland sina medlemmar och får många frågor. Astma- och allergiförbundet har kartlagt läget i andra länder. De flesta anger lungsjukdom generellt som en risk, men inte astma specifikt. Men i Tyskland nämns astma och i Storbritannien anses allvarlig astma vara en ökad risk. Enligt Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma- och allergiförbundet, visar inte de första studierna att personer med astma har extra hög risk. ”Men vi följer kunskapsläget löpande.”

Organisationen vill att regeringen inrättar ett coronaråd med viktiga patientorganisationer. ”Vi har örat mot marken, kan förmedla information och komma med konkreta förslag.” Många patientorganisationer och paraplyorganisationen Funktionsrätt tycker att personer i riskgrupperna ska ha rätt till smittskyddspenning så att de har råd att stanna hemma från jobbet. 

Definitionen av riskgrupper och rekommendationerna skiljer sig åt mellan länderna. I Storbritannien skickas brev till alla patienter som anses vara ”extremt känsliga”, exempelvis organtransplanterade, personer med vissa cancerformer, svår astma eller svår KOL. De rekommenderas inte lämna hemmet de närmaste tolv veckorna, inte ens för att handla mat eller hämta ut medicin

Att det kommer olika bud från olika håll skapar osäkerhet. Men det är kanske oundvikligt. Vi måste vara ödmjuka inför att det är så mycket vi inte vet om den nya smittan. 

Men oron är stor och informationsbehovet enormt. Att som i Storbritannien skicka brev till de allra mest utsatta är en bra idé. Svensk sjukvård är redan hårt belastad. Om oroliga får tydliga råd hemskickade behöver sjukvården inte svara på fullt så många frågor. Och att riskpersoner skyddar sig räddar liv.    

 

 

Här är råden till riskgrupperna

Svenska rekommendationerna till alla från 1177: 

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun

Stanna hemma om du är sjuk

I den mån det går – undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

 

Personer som är 70 år och äldre rekommenderas att begränsar sina nära kontakter med andra människor. Att så långt som möjligt undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Försök att hålla dig hemma, men ta promenader och vistas ute i miljöer med få människor. Be om hjälp med exempelvis inköp av mat och andra ärenden.

 

Svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla med en sjukdom som ökar risken för allvarlig sjukdom vid en luftvägsinfektion att prata med sin läkare om sin behandling och vad de kan göra för att minska riskerna. Även dessa kan behöva begränsa sina kontakter.

 

Norska Folkhelseinstituttet ger följande råd till personer i riskgrupp:

Håll dig hemma så mycket som möjligt

Se till att du har nödvändig medicin tillgänglig

Håll dig borta från andra och undvik folkmassor

Begränsa resor i kollektivtrafiken om möjligt

Kom överens om vem som kan hjälpa dig med nödvändiga inköp

Undvik att ta hand om mindre barn, eftersom de ofta har inga eller milda symtom på covid-19 och kan smitta dig som är i riskzonen

Om personen du bor med inte mår bra (speciellt om du misstänker covid-19), begränsa din kontakttid.

 

Källor: Folkhelseinstituttet, Riksförbundet HjärtLund, Folkhälsomyndigheten