Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Ny forskning: Så är det att ha coronaviruset

Hör Andrea Ammon från Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) om coronasmittan.
Ett läkarteam vinkar till sina familjer i nordvästra Kina, på väg till Hubeiprovinsen.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Feber, torrhosta, trötthet, allmän sjukdomskänsla och svårt att andas. 

Fyra av fem som smittats av det nya coronaviruset blir bara lindrigt sjuka. Det visar den största stora studien av över 72 000 personer.

COVID-19 är smittsammare än både sars och mers men har betydligt lägre dödlighet. Smittan har likheter med vanlig influensa, men tycks ha högre dödlighet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Närmare 77 000 personer har smittats av det nya coronaviruset som fått namnet COVID-19. Omkring 2 250 har dött och 18 864 har friskförklarats. Men antalet förändras hela tiden.  

Den största studien hittills, av data från 72 314 patienter, visar att de flesta drabbade tycks få ganska milda symtom. 80,9 procent klassades som lindrigt sjuka, utan lunginflammation eller med mindre allvarlig lunginflammation. 

Vanliga symtom på smittan är feber samt problem från andningsvägarna som torrhosta och andnöd.  

”Är man lindrigt sjuk och i det tidiga skedet är symtomen ganska vaga, som feber, luftvägsbesvär och allmän sjukdomskänsla. Till skillnad från vanlig influensa tycks det inte vara så vanligt med muskelvärk, och en del tycks också kunna få diarré och magsymtom”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

I den nya kinesiska studien klassades allvarliga fall bland annat med lunginflammation, septisk chock, allvarlig andningssvikt och multipel organsvikt, där flera organ slutar fungera. 

Enligt den nya studien är dödligheten 2,3 procent. Det är betydligt mindre än vid coronasmittorna sars och mers. Sars hade en dödlighet på tio procent. Men de kinesiska forskarna konstaterar att det nya coronaviruset är betydligt mer smittsamt och smittspridningen ”extremt snabb”. 

Ingen patient med milda symtom dog. Men bland de patienter forskarna klassade som svårt sjuka avled 49 procent. De flesta som avled var 60 år eller äldre och/eller hade underliggande hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Högst dödlighet, 14,8 procent, hade de som var 80 år eller äldre. 

Något fler män än kvinnor hade smittats. Och dödligheten var också högre bland män än bland kvinnor, 2,8 procent respektive 1,7 procent. ”Män blir sjukare och har högre dödlighet i ganska många smittsamma sjukdomar”, säger Anders Tegnell. 

Anders Tegnell tycker att det är den bästa studien av den nya smittan hittills, men att resultaten ändå måste tas med en nypa salt. Exempelvis är det sannolikt många lindrigt sjuka som inte söker vård och ingår därför inte i studiematerialet. Det betyder att den nya smittan skulle kunna vara ännu mindre farlig.

 ”Den är inte långt från vanlig influensa”, tycker Anders Tegnell. 

Andra experter har dock vänt sig emot jämförelsen med vanlig säsongsinfluensa. Vanliga influensor har vanligen en betydligt lägre mortalitet, exempelvis 0,1 procent åren 1957 och 1968.      

I Sverige är läget lugnt, enligt Anders Tegnell. Omkring 200 misstänkta har testats för det nya viruset, hittills har bara en har varit smittad. ”Det är större risk att träffas av blixten än att bli smittad av det nya viruset, åtminstone just nu.”

Större risk, och särskilt farlig för äldre, är den vanliga influensan. Den har inte kommit i gång ännu, vilket gör den ovanligt sen. ”Det skulle kunna vara slumpmässigt - eller bero på den milda vintern”, säger Anders Tegnell. 

Starka bilder inifrån coronasjukhuset

Se patienter berätta: ”Jag har ångest och vill hem”.