Anna Bäsén

Fritt fram för Sverigeresor i sommar

Regeringen häver reserestriktionerna.
Att resande kan driva på smittspridningen är solklart, skriver Expressens Anna Bäsén.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG

Snart är det fritt fram att resa inom landet. 

Men reselättnaden balanseras av andra åtgärder. Tillsynen av restauranger och barer ska skärpas, regionernas vård samordnas och provtagningen ökas.  

Det är inte lätt att förstå den svenska coronastrategin. 

Nu ska vi både gasa och bromsa samtidigt. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under torsdagen gavs beskedet att svenskarna fritt kommer att kunna resa inom landet i sommar. Från och med den 13 juni gäller inte längre rekommendationen om att undvika icke-nödvändiga resor inom landet som tar längre tid än två timmar. 

Samtidigt inskärpte både ministrarna och Folkhälsomyndigheten flera gånger att det är frihet under ansvar som gäller. Vi ska fortsätta hålla avstånd, stanna hemma vid symtom och 70-plussare ska fortsätta undvika nära fysiska kontakter. 

Sverige både gasar och bromsar samtidigt. Reselättnaden kombineras med tuffare kontroll av restauranger och barer och Folkhälsomyndigheten ska ta fram rekommendationer om hur vi ska bete oss på stranden, campingen och stormarknaden. Socialstyrelsen ska se till att regionerna samordnar sjukvården – eftersom vi kan behöva vård utanför vår hemregion. Socialminister Lena Hallengren utlovar ännu en gång massivt ökad provtagning. Om smittspridningen tar fart kan reserestriktioner införas igen.    

Priset vi får betala för att få resa lite längre i sommar är ett batteri av olika insatser, varav en del är rätt komplicerade. Jag hoppas verkligen att det ska gå bra. Men jag är en smula skeptisk. Det är alldeles för ofta en massa snack och lite verkstad. Att många fler med coronasymtom ska testas har ansvariga pratat om i över två månader – utan att det blivit någon dramatisk ökning.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det en folkhälsofråga. Svenskarna behöver semester och vi behöver komma ut och röra på oss. Det hänger inte nödvändigtvis ihop. Det går både att semestra och vara utomhus på hemmaplan. Jag vet inte hur efterlängtad reselättnaden egentligen är bland vanliga svenska semesterfirare. Men jag gissar att den är efterfrågad av vår inhemska turistindustri. 

Att resande kan driva på smittspridningen är solklart. Resenärer kan komma att ta med sig smitta från hot spots till områden som inte haft så hög belastning hittills. Det gäller oavsett om man reser inom Sverige eller till andra länder. Folkhälsomyndighetens företrädare har tidigare talat om platåer och att smittan planar ut. Men i dag stod det klart att smittfallen ökar igen och en stor del av dem kommer från Västra Götaland.

Det är inte alltid lätt att förstå den svenska coronastrategin. Jag hoppas att vårt friare inrikes resande i sommar inte ger en tragisk backlash i form av fler smittade och fler döda. 


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset. 

Hör Folkhälsomyndigheten kommentera att reserestriktionerna tas bort.