Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Forskarna kommer att hitta ett botemedel

Vaccin mot covid-19 kan vara på väg.
Antivirala läkemedlet Remdesivir, som redan används i Sverige, har god chans att bli det första som godkänns, skriver Anna Bäsén.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Över 500 preparat - både vaccin mot viruset och läkemedel för den som insjuknat i covid-19 - testas i studier. 

Antivirala läkemedlet Remdesivir, som redan används i Sverige, har god chans att bli det första som godkänns. 

Nya resultat från ett sjukhus i Chicago visar att svårt sjuka tillfrisknade snabbt. De flesta kunde skrivas ut inom en vecka.   

Det är hoppfullt. Forskarna kommer att hitta ett botemedel som knäcker pandemin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Forskningen för att hitta läkemedel och vaccin mot covid-19 är intensiv. 90 läkemedel som redan finns i användning testas just nu. 400 helt nya mediciner för den som drabbats av smittan är under utveckling. Och det finns 40 olika vaccinkandidater. Det visar en sammanställning Läkemedelsindustriföreningen, Lif, gjort, och som Expressen var först att berätta om

Allra snabbast går det förstås om mediciner som redan finns - men används mot andra sjukdomar - kan användas mot covid-19. Och det är bråttom. Förstås för att hinna rädda så många liv som möjligt just nu. Men också för att läkemedel behöver testas på smittade medan pandemin fortfarande finns.

Mest hopp just nu ger Remdesivir, GS-5734. Chanserna är goda att det blir det första godkända läkemedlet mot SARS-CoV-2, det nya coronaviruset som orsakar covid-19. Världshälsoorganisationen WHO har särskilt lyft fram läkemedlet som verkar fungera mot flera olika coronavirus. 

Remdesivir har utvecklats av läkemedelsföretaget Gilead Sciences mot Ebola och Marburgvirusinfektion. I studier visade sig medicinen vara säker men mindre effektiv mot Ebola än en grupp andra läkemedel. Den har visat lovande resultat i djurförsök och det pågår flera studier på människor. 

I går avslöjade vetenskapssajten Stat att de första resultaten från ett sjukhus i Chicago är mycket hoppfulla. Läkemedlet tycks ge snabb effekt på både feber och symtom från luftvägarna. 125 smittade, varav 113 hade allvarliga symtom på covid-19, fick läkemedlet i dropp varje dag. Nästan alla kunde lämna sjukhuset inom en vecka.

– Den bästa nyheten är att de flesta av våra patienter redan skrivits ut, vilket är bra. Vi har bara haft två patienter som avlidit, säger Kathleen Mullane, specialist på infektionssjukdomar vid University of Chicago till Stat.

Börsen gjorde ett glädjeskutt i dag efter nyheten om Remdesivir. Om läkemedlet visar sig effektivt och säkert i de kliniska studierna är det sannolikt att läkemedelsmyndigheterna runtom i världen ger den ett snabbspår för godkännande.  

Läkemedlet används redan i Sverige på patienter med covid-19. För en månad sen beviljade Läkemedelsverket en så kallad beredskapslicens för det antivirala läkemedlet och det pågår studier även i Sverige. 

Det är mycket hoppfullt. Hela världen väntar på en effektiv medicin. Forskarna kommer att hitta ett botemedel som knäcker pandemin. Om det inte blir Remdesivir blir det något av de andra 500 medlen som studeras. 

Folkhälsomyndigheten vill göra en svensk studie.