Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Dusanka överlevde cancer men inte vårdhemmet

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Dusanka Jankovic skulle få åka hem från Stockholms sjukhem då hon testades positivt för coronavirus. Vid samtalet med dottern var hon på bättringsvägen. Dagen efter var hon död.
Foto: Privat

Dusanka Jankovic, 78, fick cancer men kämpade sig igenom den tuffa behandlingen och blev frisk.

Samma dag Dusanka skulle få åka hem från Stockholms sjukhem testade hon positivt för corona. Förra veckan dog hon i covid-19.

Dusanka är ett av tusentals offer. 

Offer för en slimmad äldreomsorg. Offer för myndigheter som misslyckats.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regering och myndigheter har hela tiden sagt att det viktigaste är att skydda våra allra sköraste äldre. De har misslyckats totalt. 

3 256 svenskar har dött i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens siffror från tisdagen. 2 862 är 70 år eller äldre. Enligt statistik från Socialstyrelsen bodde de flesta på äldreboende eller hade hemtjänst. Coronaviruset har skördat flest offer bland våra mest utsatta. 

https://datawrapper.dwcdn.net/tn7kr/1/

Dusanka Jankovic, 78, är inte bara en pinne i Folkhälsomyndighetens statistik.  Hon var en människa, en mamma, en mormor och en väninna. 

Dusanka bodde i en egen lägenhet i Södertälje, var klar i knoppen och skötte det mesta i hemmet själv. Hemtjänsten kom och höll henne sällskap en kvart om dagen och hon fick hjälp med städning en gång i månaden.

I början av februari blev Dusanka sjuk. Hon hade drabbats av aggressiv livmodercancer. Cancerbehandlingen var tuff, hon strålbehandlades på Karolinska universitetssjukhuset 25 gånger. Eftersom behandlingen var tröttande, och så hon skulle slippa alla resor mellan sjukhuset och hemmet i Södertälje, bodde hon på Stockholms sjukhem under tiden.

– Mamma hade kunnat leva i många år till om hon fått rätt vård. Jag är så förbannad, de tog kål på henne, säger dottern Marina, 55.
Foto: PRIVAT

Blev frisk från aggressiv cancer

Sista veckan i mars var strålbehandlingen äntligen klar. Dusanka repade sig, berättar dottern Marina Kostic. 

– Läkarna hade fått bort cancern och mamma blev piggare. Mamma skulle få stanna ett par veckor till på Stockholms sjukhem, för rehabilitering. Sen skulle hon få åka hem.

Då kom coronaviruset in på boendet. Trots att Dusanka hade dåligt immunförsvar efter cancerbehandlingen fick hon ligga på en avdelning där det fanns coronasmittade. 

Hon såg dem bära ut kroppar i svarta plastsäckar och var rädd för att hamna i en sån

– En sjuksköterska kom in till min mamma – utan munskydd – och berättade att hon just varit hos en coronasmittad patient. Mamma var så rädd! 

Trots att hon inte var döende placerades hon på en palliativ avdelning. Marina fick förklaringen att det var den vårdplats som fanns. 

 – Mamma tyckte det var så obehagligt, hon såg dem bära ut kroppar i svarta plastsäckar och var rädd för att hamna i en sån.

Den 11 mars införde Stockholms sjukhem besöksförbud. Dusankas barn och barnbarn fick inte komma på besök. De andras anhöriga fick komma in, däremot, eftersom de andra var döende.  

Dusanka var orolig för smittan. Hon testades ett par gånger, men var negativ.

Men Dusanka mådde allt bättre. Hon skulle få åka hem till sin lägenhet tillsammans med en arbetsterapeut för att se om hon behövde några hjälpmedel för att kunna bo hemma igen.

– Mamma var glad och pigg, säger Marina.

Dusankas dotter Marina Kostic ser ingen annan möjlighet än att mamman blev smittad på Stockholms sjukhem.
Foto: OLLE SPORRONG
https://datawrapper.dwcdn.net/ayqfc/1/

Skulle få åka hem – var smittad

Dottern Marina Kostic är övertygad om att hennes mamma smittats på boendet.

– Allt annat är omöjligt. Hon testade negativt efter cancerbehandlingen, sen var hon ju bara där och fick inte träffa anhöriga eller några andra heller.

Marina Kostic, som själv arbetar med vård och omsorg, är kritisk till smittskyddet på Stockholms sjukhem.

– De hade ingen koll alls, smittade kunde springa runt hur de ville. Det var cirkus. Inte en enda gång såg jag personal som hade visir, munskydd eller ansiktsmask. 

Jag är inte färdig med henne, hon har inte levt klart!

Dusanka Jankovic låg på intensiven på Södersjukhuset i en och en halv vecka. I måndags förra veckan ringde personalen med glädjande besked – det verkade vända. Dusanka hade inte bara överlevt cancern, utan nu också krigat sig igenom coronainfektionen.

– Mammas infektionsvärden började bli bättre, febern gick ner. Personalen sa att de inte kunde garantera att hon skulle klara sig men att det började bli bättre. 

Nu var Dusanka kontaktbar och de kunde prata på telefon. 

Marina berättar för sin mamma att febern är på väg ner, att det vänder nu. Hon påminner sin mamma om att hon överlevt mycket.

– Det har jag, svarar Dusanka.

Nästa dag får Marina samtal från intensiven igen. Nu är Dusanka död. Marina förstod inte först, trodde de tagit fel på person. 

– Jag är inte färdig med henne, hon har inte levt klart! Mamma hade kunnat få många goda år till. 

Sista samtalet. Intensivvårdspersonalen på SÖS trodde infektionen vänt. Dusanka var kontaktbar och orkade till och med prata i telefon med sin dotter. Dagen efter dog Dusanka.
Foto: PRIVAT / PRIVAT
Beklagar. Georg Engel, läkare och verksamhetschef på Stockholms sjukhem, vill inte svara på Expressens frågor direkt men skriver att de beklagar att de anhöriga mist sin närstående.
Foto: Stockholms sjukhem
Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem, vill inte berätta hur många äldre som smittats och dött.
Foto: Stockholms sjukhem / Stockholms sjukhem

Vill inte berätta hur många som drabbats

Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem, försöker först försvara boendet med att Dusanka kanske fått smittan någon annanstans i från. Sen säger kommunikationschefen att de inte kommenterar enskilda patienter. Hon vill heller inte berätta hur många av deras boende som smittats och dött i covid-19. Sen vill boendet endast kommentera skriftligt. 

Georg Engel, läkare och verksamhetschef, beklagar att de anhöriga mist sin närstående och säger att de finns tillgängliga för samtal.

Stockholms sjukhem skriver att de arbetat kontinuerligt och målmedvetet för att skydda patienter och minska risken för smittspridning genom att införa besöksförbud samt följa myndigheternas riktlinjer och rekommendationer när det gäller t ex provtagning, hygienrutiner, isolering av smittade och skyddsutrustning. 

Sjukhemmet skriver att de ”om det finns anledning att tro att något gått fel vid vård och behandling hos oss” utreder vad som hänt och hur liknande händelser kan undvikas i framtiden.

Ingmar Skoog, professor i geriatrik, tycker det är konstigt att Dusanka lades på en palliativ avdelning.
Foto: Johan Wingborg / Göteborgs universitet

Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa vid Göteborgs universitet, tycker att Dusankas död är ett tragiskt exempel på hur det går när det saknas rutiner för smittskydd och hygien i äldreomsorgen. 

– Det är helt fruktansvärt. Dessutom är det konstigt att de la henne på en palliativ avdelning. 


Marina Kostic, 55, planerar att anmäla Stockholms sjukhem till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men först ska hon och hennes syster begrava sin mor. 

– Jag är så förbannad. Hade mamma fått rätt vård hade hon levt i dag. 


https://datawrapper.dwcdn.net/Jvvba/1/

Förtydligande: Stockholms sjukhem bedriver vård och omsorgsboende för äldre och demenssjuka på Kungsholmen. Men de har även avdelningar för rehabilitering och palliativ vård, vård i livets slutskede. 

Marianne Spiik, kommunikationschef på Stockholms sjukhem, vill förtydliga att Dusanka vårdades på en av deras palliativa avdelningar - och inte på det äldreboende Stockholms sjukhem driver vilket man kunde uppfatta av rubriken.


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset. 


LÄS MER AV ANNA BÄSÉN:

Expressens medicinreporter Anna Bäsén: ”Kan ha smittat patienter”