Anna Bäsén

Dödlig vårdrekyl av coronapandemin

Annelie Sjölin, 72, har nyligen drabbats av cancer. Hon berömmer vårdpersonalen på sjukhuset. Men att sitta i väntrummet med andra patienter är obehagligt, med tanke på smittrisken. ”Tveklöst måste även patienter ha tillgång till munskydd”, säger hon.
Foto: PRIVAT
Rädslan för att smittas av corona eller för att belasta sjukvården under pandemin kan ge långsiktiga och farliga konsekvenser. Både för individen och vårdköerna.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Sjuka som inte vågar gå till läkare. 

Färre som söker sjukhusvård för hjärtinfarkt, stroke och cancer. 

150 000 väntar på operation.

Pandemin får allvarliga rekyleffekter. Och det har bara börjat.  

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Budskapet att stanna hemma och inte åka till sjukhus eller vårdcentral slår tillbaka. Många avstår från att söka vård. Av rädsla för smitta eller för att inte belasta vården.

Annelie Sjölin, 72, i Sundbyberg har nyligen fått beskedet att hon har en tumör i halsen. Nu har hon fått en tid för undersökning på sjukhuset. Men hon drog sig för besöket, att behöva sitta i ett väntrum tillsammans med andra patienter. 

– Det är olustigt. Det är klart det finns en misstanke om att jag kan bli smittad. Jag tillhör ju dubbla riskgrupper, jag är cancersjuk och född på 40-talet.  

Hon ringde och frågade om de åtminstone kunde erbjuda henne munskydd men fick nej.  

– Först säger de att man ska hålla avstånd, sen ska man sitta tillsammans i ett väntrum. Det är minst sagt motsägelsefullt, säger hon. 

Annelie, som är barnmorska, säger att hon tar pandemin på allvar och respekterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hon berömmer sjukhusets vårdteam men är kritisk till att det bara är personal som får munskydd.  

– Jag kan en del om hygien och det är kanske därför jag reagerar extra starkt.

”Först säger de att man ska hålla avstånd, sen ska man sitta ihop i ett väntrum”, säger Annelie Sjölin.
Foto: PRIVAT
Färre söker vård på vårdcentralerna i Stockholm, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Foto: OLLE SPORRONG

Vården skiljer på smittade och inte smittade

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger att vården försöker separera smittade och inte smittade. 

– Vi förmedlar också att personer med symtom på övre luftvägsinfektion inte ska komma in i väntrummet. Vi har hittat andra sätt att jobba, exempelvis mottagning i tält utanför. 

Patienter får inte munskydd, eftersom det inte är något Folkhälsomyndigheten rekommenderar. 

– Det kan vara viktigare för sin egen hälsa och säkerhet att komma på en undersökning än rädslan för att bli smittad, säger han. 

Flera regioner, som Blekinge, Örebro och Gotland, har gått ut och uppmanat sjuka att söka vård och att gå på planerade läkarbesök och kontroller.

– Vi måste säkerställa att människor vet att vården kan ta emot dem och att de inte behöver vara rädda för smitta, säger läkaren Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är så att vi bygger en stor vårdskuld nu. Färre söker vård, man går inte till vårdcentralen, åker inte till sjukhuset om man kanske har ont i bröstet. Folk lever tyvärr i tron att det inte går att söka vård, att den övriga vården inte är öppen, säger Emma Spak, läkare och chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR. 

En nedgång syns även när det gäller akut stroke, förmaksflimmer och hjärtsvikt.

Hjärtläkare har larmat om att personer med hjärtinfarkt stannar hemma, vilket Expressen tidigare rapporterat om. Antalet som behandlades för hjärtinfarkt med ballongvidgning minskade dramatiskt perioden 16 mars till 5 april. Med 25 procent i hela Sverige och 40 procent i Stockholm. En nedgång syns även när det gäller akut stroke, förmaksflimmer och hjärtsvikt men även inom andra områden, som trauma och psykisk ohälsa.

Att färre söker med misstänkt cancer väcker oro på flera håll, skriver Läkartidningen. Sahlgrenska sjukhuset rapporterar att antalet remisser från primärvården om misstänkt lungcancer minskat med 50 procent. I Region Östergötland har antalet patienter med prostatacancer och bröstcancer minskat.

https://datawrapper.dwcdn.net/OBMRp/2/

Vårdkön växer. Mellan vecka 11 till 19 ställdes 44 000 planerade operationer in, enligt Svensk perioperativt register. Över 150 000 svenskar väntar på operation.   

Riskerna är uppenbara. Att inte söka vård i tid är farligt. Fler dör. Fler drabbas av svåra och handikappande skador. Fler sjukskrivs. Fler lider. Fler liv ställs på paus.

Ingen vet omfattningen av vårdskulden. Ingen har helheten. Myndigheter och organisationer samlar in data. Men vi kommer att få leva med konsekvenserna i åratal. 

https://datawrapper.dwcdn.net/wXJBi/1/

Ny, stor och viktig uppgift

Många tror att sjukvården inte har tid och resurser för annat än patienter med covid-19. Det stämmer inte. Stora delar av sjukvården är inte särskilt påverkade. Nu tycks det dessutom lätta litegrann och intensivvården är mindre belastad. Och information räddar liv – efter att hjärtläkarna larmat ökade antalet som sökte vård för hjärtinfarkt.

Än är det inte dags att återgå till det normala. Men att närma sig det. Vården kan dra i gång med vissa operationer och undersökningar som mammografi. 

Nu har Folkhälsomyndigheten, SKR och regionerna en ny stor och viktig uppgift. 

Att tydligt och klart pränta in att sjuka inte ska stanna hemma – utan söka vård.  


ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.

LÄS MER AV ANNA BÄSÉN: