Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Bäsén

Cowboykirurger med fejktitlar härjar fritt – rena vilda västern

Dokumentär: BBL – en rumpa att dö för • Kan kosta 120 000 kronor
Den nya lagen kring skönhetsingrepp är bra, men den räcker inte till, skriver Expressens medicinreporter Anna Bäsén.
Foto: Shutterstock

Skönhetsbranschen är rena rama vilda västern.

Cowboykirurger med hittepåtitlar härjar fritt. Behandlare utan legitimation sprutar världens dödligaste nervgift i ansiktet på folk.

Det talas alldeles för lite om riskerna – i sällsynta fall kan priset för skönhet bli döden.

Den nya lagen ger visst skydd, men fortfarande finns stora luckor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lite är det en generationsfråga. När jag växte upp på 80-talet var skönhetsingrepp något kändisar och en och annan kunglighet gjorde. Vi andra, vi såg liksom ut som vi gjorde. Missnöjd med näsan, brösten eller rumpan? Lev med det! Det var attityden.

I dag kan minsta skavank fixas. Ju yngre man är desto mer positivt inställd till ingrepp är man, visar forskningen. Det har blivit något som inte är märkvärdigare än att gå till frissan.

Men det talas för lite om hälsoriskerna. Sanningen är att det inte finns några helt riskfria ingrepp. Konsumentverket uppskattar andelen felbehandlingar och komplikationer till cirka elva procent, vilket motsvarar 7 500 personer per år.

I värsta fall kan priset för skönhet bli döden.

Rumplyft, eller Brazilian buttlift, BBL, är världens farligaste skönhetsoperation. 1 på 3 000 dör, enligt amerikanska siffror. Ingreppet, som blivit vanligare även i Sverige, görs med implantat, fett eller en kombination.

Orsaken till BBL-dödsfallen är bland annat att fett sprutats in fel, in i blodkärl där det kunnat bilda proppar, vandra vidare och exempelvis sätta sig i lungan.

Expressens reporter Lina Dawod har rapporterat om flerbarnsmamman ”Helena” som blev Sveriges första kända dödsoffer. Hon avled efter ett ingrepp i Turkiet. Kvar med sorgen står Helenas man och flera barn.

– De förlorade sin mamma. Jag förlorade min fru, säger maken.

När jag gjorde research för min bok Allt du behöver veta om skönhetsingrepp förvånades jag över mängden oseriösa aktörer och hur utsatta konsumenterna, ofta kvinnor, är. 

Vi svenskar tror gärna att vi lever i världens mest reglerade land. Men skönhetsbranschen är en sällsynt ful industri: Vem som helst har fått spruta in botox – det farligaste giftet människan känner till – och fillers i ansiktet på folk. När Konsumentverket i somras gjorde slumpvisa kontroller på tjugo salonger hade bara fem behandlare legitimation som läkare eller sjuksköterska.

Från och med den 1 juli i år finns det en lag som reglerar ingreppen. Skönhetsoperationer får bara göras av legitimerade läkare eller tandläkare ”med aktuell specialistkompetens”. För att få ge skönhetssprutor krävs legitimation.

Men fortfarande finns många luckor. Vilken kompetens som krävs för att utföra en speciell operation är inte tydligt. Cowboykirurger marknadsför sig med hittepåtitlar som estetisk kirurg, skönhetskirurg eller laserkirurg. Det är svårt att som patient navigera bland begreppen och lätt att bli lurad.

Bara för att en legitimerad läkare har lyxig mottagning och reklam på Instagram betyder det inte att han är duktig på exempelvis bröstförstoringar eller botoxinjektioner. Det är mycket märkligt att det trots en ny lag inte krävs specialistutbildning i plastikkirurgi för att göra skönhetsoperationer.

Många ingrepp omfattas inte av nya lagen. Vem som helst får exempelvis utföra tatueringar, kosmetisk pigmentering och icke kirurgisk hårtransplantation.

Den nya lagen ger dig heller inget skydd om du blir missnöjd med det estetiska resultat efteråt, något som är det överlägset vanligaste problemet. Fortfarande ligger ett stort ansvar på patienten.

Om man ska skaffa ny bil eller köpa någon annan dyr sak gör man i regel en marknadsundersökning. Den som funderar på att göra ett skönhetsingrepp måste vara ännu noggrannare. Det handlar inte bara om utseendet – utan om din hälsa och kanske ditt liv.