Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Bäsén

Corona kan vara farligt för gravida och barnet

MSB presenterar nya siffror om svenskarna och coronaviruset.
– Det finns ett jättestort intresse. Både gravida kvinnor och sjukhus hör av sig och vill gå med i studien, säger hon Lina Bergman, förlossningsläkare på Östra sjukhuset i Göteborg och forskare vid Sahlgrenska akademin.Foto: Magnus Stalberg
Verena Sengpiel, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Göteborgs universitet, är huvudansvarig för den nya studien.Foto: Magnus Stålberg / GU
Mycket tyder på att det nya coronaviruset kan vara farligt för den gravida kvinnan och barnet hon bär.Foto: Colourbox

Svårare lungsjukdom, högre risk att behöva intensivvård, ökad risk för komplikationer, kejsarsnitt och död. 

Mycket tyder på att det nya coronaviruset kan vara farligt för den gravida kvinnan och barnet hon bär. Men mycket är ännu okänt. 

Sju procent av de gravida i Stockholm är infekterade, enligt en studie. 

Nu ska svenska forskare ta reda på vilka konsekvenser smittan får för kvinnor och barn. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm coronatestar alla gravida kvinnor som läggs in på förlossningen. Sju procent av dem har testat positivt, vilket bland annat SVT Nyheter rapporterat om. I New York visar liknande studier att 17 procent av de gravida är smittade utan att veta om det. 

Inget tyder på att gravida lättare blir smittade av det nya coronaviruset. Däremot skulle det kunna finnas en risk att smittan orsakar komplikationer för kvinna och barn. 

Nu startar en nationell studie av hur graviditet och fosterutveckling påverkas av covid-19. Forskarna som arbetar med Copestudien ska också följa vad som händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen. Samtliga Sveriges universitetssjukhus deltar i studien och även många regionsjukhus. De deltagande klinikerna täcker ungefär 70 procent av alla förlossningar i Sverige. 

Man kommer att ta prover på kvinnor och barn och följa barnens utveckling. Lina Bergman är förlossningsläkare på Östra sjukhuset i Göteborg och forskare vid Sahlgrenska akademin. Hon är forskare i styrgruppen för studie och har ett övergripande nationellt ansvar för provinsamlingen som koordineras av Biobank Sverige.

– Det finns ett jättestort intresse. Både gravida kvinnor och sjukhus hör av sig och vill gå med i studien. Nu skulle vi bara behöva mer finansiärer, säger hon. 

Coronavirusets släktingar Sars och Mers kunde göra gravida kvinnor sjukare, orsaka andningssvårigheter och även innebära en ökad risk att barnet dör i magen. Sen tidigare vet man att gravida som drabbas av vanlig influensa oftare får allvarlig lunginflammation. Det är därför gravida rekommenderas att ta influensavaccin. 

– Immunförsvaret ställs om under graviditeten, för att kvinnans kropp ska acceptera fostret. Annars vill ju kroppen stöta bort det som är annorlunda, säger Lina Bergman.

Virussjukdomar kan också påverka barnet. Cytomegaloviruset, CMV, är exempelvis den vanligaste orsaken till att barn föds med hörselnedsättning.  

Studier tyder på att det nya coronaviruset kan leda till komplikationer som tillväxthämning hos barnet, för tidig födsel och kejsarsnitt.   

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att inte utsätta sig för risken att smittas, i synnerhet senare i graviditeten efter vecka 36. Gravida med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck uppmanas vara särskilt försiktiga. Det kan exempelvis handla om att arbeta hemma om man har möjlighet till det. 

Svenska och internationella erfarenheter visar att gravida som drabbas av corona har högre risk att bli svårt sjuka och behöva intensivvård. Enligt en färsk engelsk studie avlider 5 av 100 000 gravida av smittan.    

– Det motsvarar hela Sveriges normala årliga mödradödlighet. Om det stämmer betyder det att corona skulle fördubbla vår mödradödlighet och det är förstås allvarligt, säger Lina Bergman.

Men det finns ett stort behov av mer kunskap - och det snabbt. Det säger Verena Sengpiel, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Göteborgs universitet som är huvudansvarig för studien. Den mesta publicerade forskningen om corona och graviditet består av fallrapporter och fallserier.

– Det är en ny sjukdom som vi inte vet något om. Vi handlägger den enligt tidigare erfarenheter av Sars och Mers men vi vet ju inte om den har exakt samma konsekvenser. Vi vet inte om vi gör rätt.

Enligt Folkhälsomyndigheten verkar inte smittan överföras till fostret under graviditeten, men även det ska forskarna försöka ta reda på. 

– Vi vet inte om barn kan smittas i mammas mage, när de föds eller via amning. Det kan inte uteslutas, säger Lina Bergman. 

Barn kan bli infekterade med covid-19 men det verkar vara väldigt sällsynt med allvarliga symptom hos nyfödda och små barn. Det har dock rapporterats fall med kvinnor som haft antikroppar mot viruset i bröstmjölken, vilket kanske skulle kunna vara skyddande för barnet. 

Många gravida kvinnor är oroliga. Smittrisken gör att de flesta svenska sjukhus inte låter partnern vara med på besök hos mödravården eller på BB, utan enbart under själva förlossningen. Forskarna ska göra enkäter för att undersöka upplevelsen av att vara gravid och bli förälder mitt under en pandemi och hur det påverkar anknytningen till barnet. 

– Det är speciellt just nu, kanske särskilt om det är första barnet, säger Lina Bergman. 

I första hand siktar forskarna på att få in 200 smittade gravida och 1000 utan symtom eller känd smitta. De första studieresultaten kan komma redan i slutet av året. 

– Vi kommer att få leva med att den här smittan finns i samhället. Vi behöver veta hur vi ska ta hand om kvinnor och barn, säger Verena Sengpiel.

 

ANNA BÄSÉN är wallraffande medicinreporter, grävande journalist och nyhetskrönikör på Expressen. 

Hon har arbetat som journalist i 23 år, bland annat på Tendens i P1, Dalarnas Tidningar och Dagens Medicin. 

Förutom journalisthögskolan är Anna Bäsén också utbildad undersköterska och har arbetat flera år på akutsjukhus och i äldreomsorgen. Hon är flerfaldigt prisbelönt, har bland annat vunnit utmärkelser som Årets folkbildare och Wendelapriset. Hon har även nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket då hon wallraffade som städerska på Södersjukhuset.