Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ann-Charlotte Marteus: Svenska läkare avundas dr House

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ann-Charlotte Marteus.

Sjukhusserien "House"

började strålande. Inte bara för att dr House gestaltas av den brittiske komikern och musikern Hugh Laurie, utan för att House syn på sjukvård och medicin är tankeväckande. Vi lever i medikaliseringens tid. Tillstånd som förr betraktades som sociala, psykologiska eller bara normala får numera medicinska diagnoser och kurer. Det är en utveckling med både mänskliga och ekonomiska nackdelar. Icke-medicinska problem "felarkiveras" ju när de hamnar i sjukvården, vilket minskar möjligheten att lösa dem effektivt. Och sjukvårdsapparaten riskerar att kollapsa när den ska ta hand om alltfler diffusa åkommor.

"House" tycks förkroppsliga motståndet

mot den utvecklingen. Han är inte intresserad av patienter. Patienter är subjektiva. De ger felaktig eller vilseledande information, hävdar han: "Patients lie." "Patienter ljuger". "House" litar på de medicinska bevisen, punkt slut. När han träffar en patient som hävdar att han lider av CFS - den amerikanska motsvarigheten till utmattningsdepression - muttrar han hjärtlöst att "Du var inte för utmattad för att leta diagnoser på internet, tydligen".

När patienten tillägger

att han nog har en släng av fibromyalgi, också, får han ett gapskratt till svar. Och en medicinburk med sockertabletter. Jag anar att en och annan svensk läkare avundas "House", trots att man lätt inser att han är en minst sagt förenklad dramakaraktär i en skräddarsydd värld. Men som tankeväckare i medikaliseringens tidevarv är han alltså inte så dum.

DAGENS RÄTT

Varannan damernas.

DAGENS FEL

Gubbröra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!