Ann-Charlotte Marteus: Sparka poliserna

Publicerad
Uppdaterad
Sverige är efterblivet. Ett land som inte kan hantera en modern, multikulturell verklighet.
Moder Svea har klara drag av självgod, skumögd smygrasist.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
I Sverige är det inte tjänstefel när poliser kallar invandrarungdomar för "apajävlar" eller "blattajävlar".
Det är inte tjänstefel när poliser skrävlar om att de ska sterilisera invandrarpojkar eller slå sönder dem så att inte kan stå på benen.
Detta slog chefsåklagare Kristian Augustsson fast efter cirka tio minuters hårt förundersökningsarbete av händelsen i Rosengård, då tre poliser lät kameran gå i sin polisbil under en orgie i polisrasism.
"Apajävlarna" hörde inte vad de uppspelta herrarna sade. Därför är det inte tjänstefel.
Jaha. Då är det väl okej om personalen på en polisstation sitter och sjunger "Horst Wessel-Lied" och andra schlagers ur Tredje rikets sångbok, så länge ingen petig jude tar illa upp?
Eller har jag missförstått något?

Rikspolischef Bengt Svenson
säger visserligen att de skånska polisernas språkbruk och attityder är "fullständigt oacceptabelt".
Struntprat!
De har inte fått sparken. De har inte fått gå hem i väntan på att få sparken. De har bara omplacerats.
Det är uppenbarligen inte alls fullständigt oacceptabelt, när allt kommer omkring, att bete sig som rasistpoliserna i Rosengård.
Och, som ni kan läsa i genomgången här intill, det är inte ens oacceptabelt att säga "Jävla blatte!" eller "Svartskalle!" direkt till en invandrare. Rasistpolisen i fråga kan få böter. Men han anses fortfarande vara lämplig som polis.
Ty jobbet får han behålla.

Att det fungerar på detta skandalösa vis är ett tecken på att Sverige accepterar rasism. Vi har inte lärt oss vad USA har lärt sig, att i ett multikulturellt samhälle med marginaliserade minoriteter måste majoritetskulturen lägga band på sig. Punkt slut.
Vi måste börja sätta gränser för vad framför allt myndighetspersoner får säga.
Och kom inte dragande med yttrandefriheten.
Den typ av helig yttrandefrihet som vi har i Sverige fungerar bara i ett homogent land där människor har så mycket gemensamt, så likriktade uppfattningar om rätt och fel, lämpligt och olämpligt, att självcensuren ändå sätter stadiga gränser.
Det är liksom ingen slump att karikatyrteckningar där Jesus och Astrid Lindgren våldför sig på Skrållan är ovanligare i svensk press än Muhammedkarikatyrer.
Fast vi kallar det inte självcensur. Vi kallar det "kultur".

Poliser som uttrycker sig rasistiskt
bör få sparken. DET skickar en glasklar signal - till nysvenskar, till rasistpoliser, till hela svenska folket - att detta accepteras inte.
I brist på en sådan resolut policy fylls nu tv:s debattfora med patetiska polischefer som talar om hur "skakade" och "ledsna" de är, hur "osvenskt" poliserna har uppträtt, hur "sånt här får inte hända" och hur det svär mot "den svenska värdegrunden".
Snicksnack!
Den svenska värdegrunden lyder sålunda: Rasism är inte så allvarligt att vi tänker rucka på vår älskade yttrandefrihet eller arbetsrätt, eftersom dessa funkar så bra för etniska svenskar.
Rasism är påfallande acceptabelt hemma hos Moder Svea.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag