Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann en jämställdhetskämpe. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann – en jämställdhetskämpe.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ann-Charlotte Marteus: Nya Sverige-moderaterna

Publicerad
Uppdaterad
- Nu sjunger du "Små grodorna", din jävel, och hoppar upp och ner, fattar du. Annars river vi kontraktet och då kan du se dig i stjärnorna efter barnbidraget i fortsättningen.
- Ja, statsministern.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Se upp, Jimmie Åkesson, moderaterna är ute efter dina väljare.
I går gjorde partisekreterare Per Schlingmann tummen upp för idén att invandrare ska skriva under ett kontrakt där de accepterar "svenska värderingar" bland annat. Kontraktsbrott kan leda till sanktioner.
En av de värderingar Schlingmann kan tänka sig är jämställdhet, sade han till Ekot.
Han är tonsäker, Schlingmann. Det måste man ge honom. Jämställdhet! Om det kan vi ju enas i en enda storsvensk kram, från den primitivaste rasist till den progressivaste feminist!
Eller också inte.


Det är sant, det finns invandrarmän som inte har toppenfin kvinnosyn. Men detsamma kan sägas om många svenska män. Kvinnomisshandlare. Män som köper hit fruar. Och gammelmoderaterna är inte precis kända för sin djupt rotade feminism - borde de inte kontrakteras på något sätt?
Några som däremot är ena riktiga genuskämpar, när det passar dem, är sverigedemokraternas supportrar. En av dyra käpphästar är att "invandrarna" kommer hit och våldtar svenska kvinnor. "Invandrarna". Alla invandrare. Alla är likadana.
Nu signalerar moderaterna att "invandrarna" verkligen är likadana: osvenska. Och vi, vi är så underbart, likadant svenska - du och jag och Åke Green och Carola, Jimmie Åkesson och Hagamannen.
Å vad skönt!
Det finns redan ett kontrakt. Ett kontrakt som ingen behöver skriva på, men som likafullt gäller alla i Sverige. Det kallas "Sveriges rikes lag". Det är ett kyligt, opersonligt kontrakt som ger tusan i hur du ser ut eller var du är född eller vad du innerst inne tycker om jämställdhet eller andra centrala svenska värderingar, som att det är okej att sjukskriva sig när man är bakfull eller att det är skumt att skratta för sig själv inne på Ica.
Lagen är det enda värderingskontrakt vi behöver. I vardagen handlar det om att argumentera för sin sak - och tack och lov är upplysta, humanistiska demokrater i stor majoritet i detta land. Men i globaliseringens Sverige är det en mångfald kulturer som nu måste sys ihop med tusen små stygn av ömsesidighet och förtroende. Det är ett pillerarbete.
Alliansen motverkar dessvärre detta med sin valfrihetsiver: Om det är något som undergräver integrationen och omsorgen om utsatta flickor i vissa kulturer, är det väl sådant som skattefinansierade religiösa friskolor och vårdcentraler.

Varför lanserar moderaterna kontraktsidén? För att de är så bekymrade över invandrarnas arbetslöshet? Nej, de måste fatta att inga jobb skapas av kontrakt med "svenska värderingar". Och moderaterna har ju en rad bra, seriösa integrationsidéer.
Kontraktet måste vara något annat. En blinkning riktad mot svenskar? Jimmie Åkessons svenskar?

I går såg jag
att stats- minister Fredrik Reinfeldt har uppmanat moderater att inte debattera med sverigedemokraterna inför nästa val, eftersom det ger sd en uppmärksamhet som de inte förtjänar.
Lirar de "good moderat, bad moderat", här? Reinfeldt tiger och Schlingmann flörtar.
Jag bara undrar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag