Ann-Charlotte Marteus: Hur blev det så galet?

Publicerad
I går var "kriminella invandrare" dagens uttryck i Stockholms stadsbild.
Det osannolika skälet till det var att Moderaterna presenterade sin integrationspolitiska rapport "Fler vägar in".
Hur blev det så galet?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
”KRIMINELLA INVANDRARE” dånade Dagens Nyheters löpsedel. Med kisande blick läste jag resten:
”Moderat minister föreslår: TA PASSET FRÅN KRIMINELLA INVANDRARE”.
Märkligt. Jag hade läst DN Debatt. Där föreslogs INTE att kriminella invandrare - till skillnad från kriminella svenskar - ska fråntas något pass.
Däremot föreslogs det att medborgarskap som givits på felaktiga grunder ska kunna återkallas.
Det är en helt annan sak.

DN hårdvinklade både löpsedel och artikelrubrik. Men migrationsminister Tobias Billström & Co. hårdvinklade i sin tur debattartikeln i förhållande till den rapport de presenterade.
Rapporten har flera kloka förslag och resonerar på ett vettigt sätt om mångkulturens utmaningar.
Men i debattartikeln ligger fokus på att det måste ställas hårdare krav på invandrare. De ska ”sättas i arbete”, de ska veta att ”i Sverige gäller svensk lag”, att man inte får ett öre om man flyttar till en kommun utan jobb, osv.
Och så det där med medborgarskapet. Och förslaget att om en person gång på gång ”tappar” sitt pass bör en polisutredning ske, eftersom man kan misstänka att svenska pass flyter ut på en svart marknad.
Och så vill Moderaterna göra det lättare att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott.

Nästan en fjärdedel
av DN-artikeln handlar om skumma medborgarskap, passtrassel och utvisning. Men i den 28-sidiga rapporten tas dessa ämnen bara upp på en sida. Den sista.
En bisak i rapporten blev alltså en grundpelare i debattartikeln, som sedan blev en krigsrubrik på DN Debatt och ett löp där orden ”kriminella invandrare” fick detonera.
Vad säger det om det svenska integrationsklimatet? Känner ni, alla svenskar, hur vi står här med öppna armar, redo att omfamna det icke-svenska utan fördomar? Känner ni hur in-te-gre-ran-de vi är?

Integrationspolitik är inte sexig. Den är gråtrist. Det handlar om förbättrad språkundervisning, förkortad asylprocess, bättre matchning av invandrare mot jobb. Det handlar också om att rusta upp områden som Rosengård, bokstavligt och bildligt, genom att exempelvis, som Moderaterna föreslår, skapa lokala jobbcentra och mixtra med arbetsgivaravgifter och skatteavdrag.
Har ni somnat än?
Nej, betydligt sexigare är det att prata om brott och straff. Invandrares brott och straff.
Så Moderaterna petar in det där med medborgarskap, som är en extremt svår principfråga - samtidigt som Moderaterna inte har en aning om ifall ett enda medborgarskap har utfärdats felaktigt sedan en uppmärksammad muthärva 2002.
Och vad tusan gör frågan om ”borttappade” pass i en integratonsrapport? Det är ett misstänkt brott. Punkt. Det har ingenting med integration att göra.
Men det är ju sexigare än ”instegsjobb”.

Något som ingen vill läsa om, dock, är svensk diskriminering. Så den får bara en mening i rapporten: ”Många skäms över känslan att även svenskar verkar diskriminera”.
”Verkar”?! Studier visar att invandrare diskrimineras av arbetsgivare, polis och domstolar, bland annat.
Det vore klädsamt om Moderaterna kunde se svenska kulturproblem lika ”modigt” som de betraktar de utländska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag