Ann-Charlotte Marteus: Ahmed var en av oss

Publicerad
Uppdaterad
Det här är ingen nyhetsartikel. Det är en alldeles-för-jävla-sent-artikel.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
"Vem är Ahmed?" tänkte jag förstrött när jag läste DN:s ledare om en mördad 23-årig invandrarkille i går. Jag bläddrade vidare. Ny artikel om 23-årig mördad invandrarkille: Romario. "Två mördade invandrarkillar?"
Nej. En person. Ahmed "Romario" Ibrahim Ali. Mycket långsamt fick jag ordning på historien om den unge gympaläraren som dog under största möjliga, svenska tystnad, trots att han dumpades, knivskuren, utanför Karolinska sjukhuset.
DN, liksom Aftonbladets Belinda Olsson, jämför Ahmeds död med Riccardo Campogionis. Riccardo var En Av Oss. Bodde i fint svenskområde, tillhörde kretsar som snuddade vid de kungliga. Var vit. Hans död ledde till stora manifestationer. Kronprinsessan, länspolismästaren och justitieministern deltog.
Ahmed kom från Husby, ett av Sveriges mytomspunna "invandrartäta områden". Där finns det ungdomsgäng. Om dem görs det reportage; dramatiska, mörka reportage där pojkar romantiserar kriminalitet, våld och utanförskap - Martin Scorsese-noveller utan budget och tredimensionella karaktärer.
I den bilden drunknade nyheten om Ahmeds död. Hokus pokus, inget har hänt.
"Invandrarkillar" diskuteras på ett allt obehagligare sätt.
I början av september uppmärksammade Janne Josefssons "Debatt" våldet bland "invandrargäng". Fullt av svenskar i studion. En avskedad polis ryade: Nu är det handskarna av!, Buset ska bort från gatorna!, Gatorna åter till Medborgarna!
Janne Josefsson hojtade: Vad ska jag säga till alla som tycker att det är för många invandrare i Sverige?!
Intressant fråga. I ett tidigare "Debatt" diskuterades mordet i Rödeby. Då hojtade Josefsson inte: Vad ska jag säga till alla som tycker att det är för många skåningar i Sverige?!
Det vore ju groteskt. Dra alla skåningar över en kam! Och vad är en skåning? En som bor i Skåne, är född i Skåne, har skånska föräldrar eller skånsk - näsa?
Knivigt värre.

Men "invandrarkillar" är ett kanonenkelt begrepp, Det kvittar om de mörka pojkarna i förorten är födda i Sverige, svenska medborgare, knappt har varit utomlands - kort sagt, om de är produkter av svensk förort, skola, välfärd. En riktig svensk känner ju igen "invandrarkillen", främlingen, han som är här på nåder, som vi kanske borde deport- ... utvisa.
Vi är på avvägar. Jimmie Åkesson skulle framstå som lågmäld och sansad i "Debatt" i dag.
Moderaterna normaliserar sverigedemokraternas språkbruk och tankesätt genom att kalla sin EU-politik nationalistisk.
Rumsrena politiker försvarar invandringen, men helst med nyttokalkyler: Vi behöver dem! De lönar sig! Vi kan sätta dem i arbete!
Det är en riskabel argumentation. Alla nysvenskar lönar sig inte. Och vad har de då för existensberättigande, om solidaritet och medmänsklighet glöms bort?
Varken Ahmed, Riccardo eller Engla gick ju med vinst.

När Fadime mördades
definierades hon som En Av Oss. Det gjorde hedersmordsdebatten civiliserad i Sverige. I Danmark beskrevs samma mord som ett invandrarproblem. Debatten blev brutal.
Jag definierade Ahmed som "invandrarkille" och sorterade bort honom från min uppmärksamhet. Men han var en ung man som levde och mördades i Sverige. En svensk kille. En av våra pojkar.
Om vi inte lär oss att se det så, kommer Sverige aldrig att lyckas lösa några "invandrarproblem". Vi kommer att skapa dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag