Centerledaren Maud Olofsson säger sig ha inspirerat George W Bush att äntligen ta klimatfrågan på allvar.
Centerledaren Maud Olofsson säger sig ha inspirerat George W Bush att äntligen ta klimatfrågan på allvar.

Anders Jonsson: Det hänger på Maud

Publicerad
Uppdaterad
LEKSAND. Vad vore världen utan Maud Olofsson? Det var hon som inspirerade USA:s president George Bush att äntligen ta klimatfrågan på allvar.
Och vad vore Sverige utan centern? Tack vare partiet ändras snart styrningen av landet.
Allt enligt Maud Olofsson själv.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Anders Jonsson.

Det var inget

direkt fel på självförtroendet när näringsministern kom direkt från Indien för konferens med partiets ledande kommunpolitiker. I världen är hon dock fortfarande okänd. En indisk nyhetsbyrå kallade henne Mkud Oloffon. Men det ska mer till för att rubba självsäkerheten. "Jag fick träffa kongresspartiets ordförande Sonja Gandhi, det är det inte så många som får göra." Eftersom vapenaffärer numera sker öppet hoppas hon att Bofors ska få sälja nya haubitsar till Indien, trots tidigare mutskandaler.

Hur mycket det

i så fall beror på Maud Olofsson insats framgick inte. Däremot att George Bush förmodligen inte skulle ha lagt så stor vikt vid klimathotet i sitt senaste stora tal till nationen om det inte hade varit för näringsministern. USA:s Sverigeambassadör Michael Wood blev djupt imponerad när Olofsson tog med honom till Etanolpiloten i Örnsköldsvik, ett forskningsprojekt för att effektivisera etanolutvinningen ur skogsråvara. "Wood lovade att ringa sin kompis president Bush. Sedan kom hans State of the Union tal. Jag vill väl inte påstå att vi skrev talet, men nog tror jag att vi inspirerade." Världen ska alltså vara tacksam för Maud Olofsson och centern. Inte underligt att de knappt 500 kommunpolitikerna applåderade. Det gjorde de också när partiledaren på stående fot sa ja till det kommande förslaget om att lägga ner landstingen och dela upp Sverige i nya storregioner.

Det betyder

enligt Maud Olofsson att staten får mindre makt och regionerna mer. Men även att kommunernas självstyre ökar. Alltså precis det som centern vill med sin federalism. Andra partier är betydligt försiktigare, exempelvis moderaterna där partisekreteraren Per Schlingmann internt försäkrat att partiet inte tagit ställning till storregionerna. Centern har överhuvudtaget en offensiv framtoning. Kristdemokraternas och folkpartisternas klagan över att moderaterna har tagit för stor plats i regeringen möter föga förståelse. Planen är i stället att få att dubbelt så många röster i nästa val. Ska det lyckas måste en stor del av moderaternas väljare lockas över. Med krav på bättre villkor för företagande och uppluckrad anställningstrygghet blir centern mer moderata än moderaterna själva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag