Allas blickar var fästa på Harry och William – igen

Prins William och prins Harry skiljdes åt av kusinen Peter Phillips, prinsessan Annes son.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Prins Philip fanns vid prinsarnas sida när de tvingades gå bakom prinsessan Dianas kista 1997.
Foto: JEFF J. MITCHELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsarna och Charles under Dianas begravning.
Foto: CAMERA PRESS/IBL
Prins Harry och prins William under prins Philips begravning på lördagen.
Foto: IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK / IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Prins Philip fördes till den sista vilan bakpå en specialbyggd Land Rover som hertigen själv designade innan sitt frånfälle.

Men under kistans färd över slottet Windsors ägor var omvärldens ögon riktade mot en punkt flera meter bakom bilen.

Där gick prins Harry och prins William – tillsammans för första gången på över ett år – förenade i sorgen, mitt under brinnande brödrabråk.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För andra gången i deras liv var all världens blickar på prinsarna Harry och William medan de gick bredvid varandra bakom en kista.

När prinsessan Diana begravdes och hennes då tonåriga söner tvingades gå i kortegen fanns farfar prins Philip där vid deras sida. Trofast och trygg.

I dag gick prinsarna åter tillsammans i sakta mak bakom en begravningsbil, men denna gång för att hedra farfadern som funnits där som ett stöd både innan och efter deras mors alltförtidiga bortgång.

Skiljda åt av kusinen Peter Phillips gick de i matchande jacketter, med ordensmedajler på slaget, och sammanbitna miner. 


För bara tre år sedan färdades de nedför samma vägstump mot St George-kapellet till flaggor och hurrarop när prins Harry gifte sig med sin Meghan i ett riktigt sagobröllop. Mycket har förändrats.

Sist allmänheten såg prinsbröderna tillsammans var i mars 2020 vid Harrys och Meghans sista officiella framträdande å kungafamiljens vägnar, och de ska inte ha setts sedan dess.

Sprickan fanns där redan då, men prins Harry och Meghans intervju med Oprah där de anklagade en icke namngiven familjemedlem för att ha fällt kommentarer om deras ofödde sons potentiella hudfärg vidgade den till en avgrund.

De tyckte säkert att de lyfte en viktig diskussion om rasism i Storbritannien, som alltså finns även i de allra finaste heltäckningsmattbeklädda salongerna – vilket är ett ofrånkomligt faktum och ett enormt samhällsproblem i landets alla skikt. Men det kan knappast ha kommit som en chock för Harry att storebrorsan inte uppskattade att familjen Windsor-Mountbatten pekades ut som rasister inför en mångmiljonpublik.


Diskussionen kring om brödernas återförening för att sörja farfar Philip skulle kunna läka såren som rivits upp i kungafamiljen har gått varm i Storbritannien.

När chocken efter prins Philips död hade lagt sig hos den brittiska pressen, och man publicerat sina sedan länge förberedda dödsrunor (tro mig, jag klev in på min första London-redaktion 2011 och man har varit förberedd med hängslen och livrem sedan långt innan dess), flyttades fokus illa kvickt till den pågående krisen i kungahuset.

Dock väntar pressen och kungafans fortfarande på svar efter prinsarnas promenad tillsammans.

Lördagens begravning gav inget utrymme för privat sörjande: det var en uppvisning genomförd av kungafamiljen som representanter för den brittiska monarkin.

Om prins Harry och prins William utbytt ord som lett till fred eller fortsatt krig så höll de detta för sig själva.

Så var prins Philips begravning

CNN:s reporter Cyril Vanier summerar ceremonin