Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Vilken oflax, Paolo, första gången du köper sex gör polisen razzia

Tv-stjärnan togs av polis misstänkt för sexköp.
Paolo Roberto intervjuas av Jenny Strömstedt i TV4.
Paolo Roberto.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Jag följer Paolo Roberto på Instagram, har gjort sedan tidernas begynnelse. Varje morgon läxar han upp mig. Han är uppe i ottan, i träningskläder, när jag ligger där i pyjamas, han är redan ute i spåret, han.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han springer milen innan han äter frukost. Gröt och två kokta ägg. Sen meditation, och sen ut och ratta alla sina företag. Och varje morgon skriver han egentligen variationer av en och samma text, en underlig mix av peppande och skammande, där han skryter om sin träning, sin balans i livet, hur han genom sund livshållning uppnått alla sina mål, blivit en bra människa, och samtidigt ryter han till mig: sätt fart! 

Ordet ”syltrygg” används ofta. En syltrygg är alla vi som inte tar tag i oss själva, alla vi som hela tiden misslyckas med att komma upp till hans nivå.

Men så plötsligt, ett hack i Instagram-flödet i förrgår. Paolo hade gjort något hemskt, skrev han, något oförlåtligt. Sen gick det fort, han erkände att det handlade om att han gått till en prostituerad, och drog till TV4-huset för att bli intervjuad om saken. Han satt och var krum, kliade sig i håret, fattade tag i sin nacke, grymtade och andades. ”Jag har ju köpt sex”, erkände Paolo. 

Det gick blixtsnabbt. Bara timmar tidigare var han på bordell, greps av polis och nu satt han där med Jenny Strömstedt. Och det var en förändrad Roberto där i studion, nu läxade han inte längre upp oss andra, utan sig själv. Det här var inte okej. Han var noga med att berätta att det var första gången han köpt sex, och jag tänkte på det sen.

Vilken gigantisk oflax ändå. Vilket sataniskt jävla oflyt. Första gången han köper sex och just precis då råkade polisen vara ute och göra en razzia! Vad är oddsen för detta? Det påminner mig om när Sven Nylander greps för kokainmissbruk under friidrott-EM 2006. När Nylander påstod att han bara tagit kokain en handfull gånger kommenterade Patrik Sjöberg snabbt: ”Om Sven Nylander tagit kokain sex, sju gånger, då har jag varit med åtta av de gångerna.”

Där satt han, Paolo Roberto, en snabb intervju, avbön, förlåt, och sen tack för att du kom. Det gick så snabbt. Det som för en annan människa skulle ta något år - självrannsakan, insikt, ånger, skam, förlåtelse, pånyttfödelse - gick här på mindre än ett dygn. Det var som att han satt där i TV4 och pratade om något han gjort för länge, länge sen. Han var ett offer, det här var del av ett självskadebeteende, sa han. Djupa insikter om något som alltså ägt rum bara för några timmar sedan. 

I morse vaknade jag, lite seg i huvudet efter en 40-årsmiddag i går. Jag gick in på Instagram. Där stod Paolo Roberto i träningskläder. Ute i spåret i svinottan. Han skrev i texten att det var ”dags att börja försöka plocka ihop bitarna av ett krossat liv” och jag trodde för en sekund att han menade att han skulle kontakta den prostituerade kvinnan. Att han nu kände riktig ånger, att han hade förstått saker - på ett sant plan. Men det var alltså honom själv som Paolo syftade på när han pratade om ”krossat liv”. 

Jag såg på bilden där han stod i sin joggingoverall. Han gav tummen upp till kameran. Och sen gav han sig iväg i spåret. Offret i historien. Som nu går vidare. Ny dag, nya möjligheter. Där sprang han, syltryggen. 

Tv-profilen erkänner i TV4 att han köpt sex.