Prisutdelning i Konserthuset. Foto: David Sica
Prisutdelning i Konserthuset. Foto: David Sica
Alex Schulman

Galenskap sprids – och sanning avfärdas

Publicerad

Grundhållningen är att den har fel och i övrigt gissar man sig fram

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nobelprisutdelningen är så fin. Kungafamiljen sitter i grupp till höger, blick stilla, leende och rakryggade som om någon målade deras porträtt. Till vänster farbröderna, uppklädda och kanske lite försigkomna. De är väl genier allihop. En av dem har till exempel byggt mikroskopiska farkoster, motordrivna, som i sinom tid eventuellt kan köra genom en människas artärer och utföra små operationer där. Det är ju sensationellt.

 

Och när farbröderna går fram till kungen och tar emot plakett eller vad det är och bockar till höger och vänster och rakt fram, så är det ju på något sätt rörande att vetenskapen blir så fint behandlad. Det känns bra att vara en medlem av gruppen människa när jag ser det.

 

Kanske känns det extra rörande med tanke på hur låg status vetenskapen har numera. Jag läser en artikel i Kvällsposten som tar upp problematiken med egengjord tandkräm. Människor är alltså så övertygade om att fluor är skadligt att de väljer att hemmakoka egen fluorfri tandpasta. Enligt en undersökning som tidningen Politiken gjort bland 589 medlemmar i Dental Association så håller detta på att bli ett globalt hälsoproblem. För det visar alltså vetenskapen tydligt, att tandkräm utan fluor gör att risken för karies ökar betydligt. 71 procent av de patienter i studien som använde hemmagjord tandkräm hade karies. Tandläkare över hela världen försöker upplysa sina patienter om farorna som nu uppstått med egengjord tandkräm. De försöker också upplysa om att tandkräm med fluor inte bara är väldigt effektiv utan också fullständigt ofarligt.

Trots detta, mot bättre vetande, mot alla rön i världen: hemma-mekandet av tandkräm bara ökar.

Jag försöker förstå vad som pågår. Jag vill veta hur det går till när vetenskapliga bevis avfärdas som nonsens. Så jag ger mig ut på forumen på nätet, platserna där det råder evig vetenskapsskugga.

Jag tar del av starka saker. Någon undrar vad han ska göra med sitt barn som fått tandsprickning och en annan användare svarar: ”Bärnstenshalsband!” En annan frågar oroat vad hon ska göra mot sin dotters åksjuka. Snabbt kommer förslaget: ”Tejpa ett kors över hennes navel.” Jag läser hela tråden. Ingenstans ser jag det mer rimliga: ”Ge ungen ett åksjukepiller.” En annan berättar att han i sin rädsla för tvål regelbundet badar sin dotter i Kung markattas kokosolja, men han tycker att barnet luktar unket och ”kräk” efteråt. Och överallt ser jag recepten på fluorfria tandkrämer hagla mellan användare. Det är kokosolja och bikarbonat och gurkmeja och stevia och bakpulver.

 

Detta är alltså trenden. Vetenskapen är fienden. Grundhållningen är att den har fel och i övrigt gissar man sig fram. Och man vidhåller dessutom sina gissningar även när motsatsen blir bevisad.

 

Förr om åren kategoriserades de här människorna som galningar. Konspirationsteoretiker. Jag minns när jag läste om dem första gången, i samband med chemtrails, idén att den vita röken som släpps ut efter flygplan skulle vara ett gift som staten sprutade över oss människor. Man skrattade åt dem. Men nu skrattar ingen längre. För nu agerar de här människorna mitt bland oss. De är till och med en del av makten – i USA har Donald Trump precis utsett klimatförnekaren Scott Pruitt som ny chef för miljöskyddsmyndigheten EPA. Och på nätet samsas antivetenskapliga husmorstips med fejkade nyheter.

Sanningen har aldrig varit mer relativ än nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag