Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Galenskap sprids – och sanning avfärdas

Prisutdelning i Konserthuset.
Foto: David Sica

Grundhållningen är att den har fel och i övrigt gissar man sig fram

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nobelprisutdelningen är så fin. Kungafamiljen sitter i grupp till höger, blick stilla, leende och rakryggade som om någon målade deras porträtt. Till vänster farbröderna, uppklädda och kanske lite försigkomna. De är väl genier allihop. En av dem har till exempel byggt mikroskopiska farkoster, motordrivna, som i sinom tid eventuellt kan köra genom en människas artärer och utföra små operationer där. Det är ju sensationellt.


Och när farbröderna går fram till kungen och tar emot plakett eller vad det är och bockar till höger och vänster och rakt fram, så är det ju på något sätt rörande att vetenskapen blir så fint behandlad. Det känns bra att vara en medlem av gruppen människa när jag ser det. 


Kanske känns det extra rörande med tanke på hur låg status vetenskapen har numera. Jag läser en artikel i Kvällsposten som tar upp problematiken med egengjord tandkräm. Människor är alltså så övertygade om att fluor är skadligt att de väljer att hemmakoka egen fluorfri tandpasta. Enligt en undersökning som tidningen Politiken gjort bland 589 medlemmar i Dental Association så håller detta på att bli ett globalt hälsoproblem. För det visar alltså vetenskapen tydligt, att tandkräm utan fluor gör att risken för karies ökar betydligt. 71 procent av de patienter i studien som använde hemmagjord tandkräm hade karies. Tandläkare över hela världen försöker upplysa sina patienter om farorna som nu uppstått med egengjord tandkräm. De försöker också upplysa om att tandkräm med fluor inte bara är väldigt effektiv utan också fullständigt ofarligt.

Trots detta, mot bättre vetande, mot alla rön i världen: hemma-mekandet av tandkräm bara ökar.

Jag försöker förstå vad som pågår. Jag vill veta hur det går till när vetenskapliga bevis avfärdas som nonsens. Så jag ger mig ut på forumen på nätet, platserna där det råder evig vetenskapsskugga.

Jag tar del av starka saker. Någon undrar vad han ska göra med sitt barn som fått tandsprickning och en annan användare svarar: ”Bärnstenshalsband!” En annan frågar oroat vad hon ska göra mot sin dotters åksjuka.  Snabbt kommer förslaget: ”Tejpa ett kors över hennes navel.” Jag läser hela tråden. Ingenstans ser jag det mer rimliga: ”Ge ungen ett åksjukepiller.” En annan berättar att han i sin rädsla för tvål regelbundet badar sin dotter i Kung markattas kokosolja, men han tycker att barnet luktar unket och ”kräk” efteråt. Och överallt ser jag recepten på fluorfria tandkrämer hagla mellan användare. Det är kokosolja och bikarbonat och gurkmeja och stevia och bakpulver.


Detta är alltså trenden. Vetenskapen är fienden. Grundhållningen är att den har fel och i övrigt gissar man sig fram. Och man vidhåller dessutom sina gissningar även när motsatsen blir bevisad. 


Förr om åren kategoriserades de här människorna som galningar. Konspirationsteoretiker. Jag minns när jag läste om dem första gången, i samband med chemtrails, idén att den vita röken som släpps ut efter flygplan skulle vara ett gift som staten sprutade över oss människor. Man skrattade åt dem. Men nu skrattar ingen längre. För nu agerar de här människorna mitt bland oss. De är till och med en del av makten – i USA har Donald Trump precis utsett klimatförnekaren Scott Pruitt som ny chef för miljöskyddsmyndigheten EPA. Och på nätet samsas antivetenskapliga husmorstips med fejkade nyheter.

Sanningen har aldrig varit mer relativ än nu.