Alex Schulman

Vem skulle INTE ljuga om sin ålder för att rädda sitt eget liv?

Jag är förvånad över det höjda tonläget, den stränga retoriken, efter Doktor Milerads vilda höftningar, skriver Alex Schulman.
Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON
Barnläkaren Josef Milerad.

I invandrarfientliga medier har det resonerats livligt under lång tid, men det är först under det senaste året som diskussioner kring asylsökandes åldrar spridits i de rikstäckande medierna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har funnits uppgifter om att vissa barn eventuellt ljuger om sin ålder, för att ha större chans att få uppehållstillstånd. I gårdagens Expressen slår barnläkaren Josef Milerad larm. Han har träffat en mängd ensamkommande flyktingbarn och häpet kunnat notera att de här "barnen" i själva verket varit mellan 20 och 30 år, i vissa fall upp till 40 år. Milerad rapporterar om saken i Läkartidningen och berättar om exempel där han noterat ett 12-årigt barn i ett hem för ensamkommande flyktingbarn som "har skäggväxt, djup mansröst och är huvudet längre än övriga."

Läkaren kommer sedan med dystra siffror: 40 procent av de ensamkommande barnen ljuger om sin ålder. Av de 31 000 barn som finns inskrivna hos Migrationsverket så bluffar 12 000 av dem. En otrolig siffra - om den vore sann. Men om det vet vi ingenting, inte doktor Milerad heller, för han gissar bara. Eller han gör "en psykosocial bedömning" för att använda hans eget språkbruk. Han har inte genomfört ett enda test på någon av barnen. Och även om han hade genomfört tester så hade han inte haft en aning, eftersom de är så oprecisa.

För att avgöra en människas ålder finns det främst två metoder, handledsröntgen eller visdomstandsundersökning, och båda är ungefär lika trubbiga i sina resultat. De kan ge felresultat på flera år.

De usla metoderna är inget som skrämmer den ilskna grupp människor som nu kräver att samtliga asylsökande ensamkommande barn ska ålderstestas. Doktor Milerads vilda 40-procentshöftningar i går gav ännu mer vatten på kvarnen för ivrarna. Det var galet tryck i de invandrarkritiska kanalerna, jag hängde knappt med. På sociala medier röt folk ifrån mot barnens lögner, SD-politikern Kent Ekeroth försökte få fart på hashtaggen #ensamkommandebluffen via sitt Twitterkonto.

Diskussionen var vild, men pragmatisk och de flesta var överens. Först ska vi ta reda på vilka som ljuger om sin ålder. Och när vi fått reda på det så ska de straffas. Hur ska de straffas då?

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell föreslog redan i våras att folk som uppger felaktig ålder ska straffas genom att man sänker deras bidrag. Men SD-politikerna går nu längre än så: lögnarna ska utvisas ur landet omedelbart.

Jag är själv förvånad över det höjda tonläget, den stränga retoriken. Jag har ingen aning om hur utbrett det är att ensamkommande barn ljuger om sin ålder. Jag är inte ens säker på att det är ett riktigt problem. Men oavsett vilket så frågar jag mig ändå: Vem skulle INTE ljuga om sin ålder för att rädda sitt eget liv? Vem skulle INTE ljuga om vad som helst för att öka sina chanser att få ett tryggt liv. Om mitt liv vore hotat skulle jag vara beredd att ljuga om allt. Precis allt.

Därför har jag svårt att förstå tonen. Svårt att förstå de stränga kraven på straff. Kalla mig gammalmodig, men jag gillar asylrätten. Och den är tydlig: Att ljuga om sin egen ålder är INTE skäl till utvisning.