Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Var är vreden när Hanif Bali ljuger?

Den mörkhyade pojken som i H&M:s reklam bar en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” är den senaste veckans mest diskuterade människa på planeten jorden. 

Ju fler krönikor, analyser, arga tweets och Instagram-vrede jag tagit del av, desto mer förbluffad har jag blivit. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är en känsla av overklighet som nu ringer i huvudet när jag inser att dagarna går och debatten bara fortsätter. De flesta av Sveriges kolumnister har nu luftat tankegodset kring detta, i mer och mer aparta vinklar, med större och vildare vrede. Rekord i uppbragthet togs kanske av Jonas Gardell som först gick till attack mot en kvinnlig journalist som tyckt helt fel i ämnet och sedan föreläste om rasismen som sådan, globalt och historiskt, från 1800-talets slaveri till rasism bland fotbollsfans år 2017. 

Allt detta för ett misstag på H&M:s reklamavdelning. 

För det är som om alla glömt bort det i vreden, att det var ju inte avsiktligt. Om det faktiskt hade funnits ett uppsåt, om det var så att H&M faktiskt hade en hemlig agenda som gick ut på att genom sina marknadsföringskanaler sprida rasism och hatpropaganda mot andra etniska grupper, då hade det ju verkligen funnits skäl till vreden. Men det verkar de flesta vara överens om: det var inte med meningen. 

Den mörkhyade pojken som i H&M:s reklam bar en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” är den senaste veckans mest diskuterade människa på planeten jorden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: H&M-butiker vandaliseras efter rasism-anklagelser


Så fort H&M upptäckte att misstaget gjorts tog de bort bilden från webben, drog in tröjan helt och kommunicerade snabbt i sina kanaler en ursäkt som var tydlig, och som verkade sann och uppriktig.

Trots det har hatet fortsatt. I kommentarsfälten lovar folk varandra att bojkotta butiken för evigt. I andra länder är det värre, i Sydafrika stormar folk butikerna. Poliser skjuter på demonstranter med gummikula. 

All denna vrede – för ett klumpigt misstag. 

Kanske är den sån, den nya tiden, att uppsåtet inte är lika viktigt längre. Människor utan uppsåt, som H&M, straffas hårt. Och människor med tydligt uppsåt kommer undan. 

Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali är motståndare till generös flyktingmottagning generellt och har på sistone kritiserat det faktum att ensamkommande unga asylsökande kan få stanna kvar i Sverige så länge de går i gymnasiet. Häromdagen ville Bali visa vilka problem invandring och denna lag medför och lade ut en film på Twitter som föreställde ett gäng invandrade elever som bråkade i en skolklass inför en lärare som helt tycktes ha förlorat kontrollen över situationen. 

Det är mest lärare som hör av sig och förtvivlat försöker förklara att det är en felaktig bild av skolan Bali sprider. I övrigt tystnad.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL

ALEX SCHULMAN: För tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken


Det Hanif Bali inte berättade var att klippet är 10 år gammalt. Och kom från en skola som är nedlagd. Detta är ett medvetet sätt att sprida lögner och försöka manipulera verkligheten. Här finns ett tydligt uppsåt och det är att sprida den här felaktiga bilden av svensk skola, och samtidigt misstänkliggöra ensamkommande asylsökande i Sverige. 

Jag läser reaktionerna under filminlägget på Twitter. Det är mest lärare som hör av sig och förtvivlat försöker förklara att det är en felaktig bild av skolan Bali sprider. I övrigt tystnad. Var är vreden nu då? Var är kommentarerna som kräver hans avgång? Var håller tidningskrönikörerna hus? Och varför finns det inte en enda person på Moderaterna som säger ifrån när den lögnen sprids i partiets namn på det här sättet? Varför sätter inte Ulf Kristersson stopp? Varför är det så kusligt tyst?

I stället läser jag att flera av Moderaternas länsförbund nu har nominerat Hanif Bali till Europaparlamentet. Jag tänker att så är det 2018. Desinformatörerna premieras.

Det är lögnarnas tid.