Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Vaccinet ska befria oss – det är som en saga

Därför behöver du inte oroa dig för coronavaccin.
”Det finns en gammal Coca-Cola-reklamfilm som jag aldrig kan glömma”, skriver Alex Schulman.
Foto: Skärmdump
”Frihet inkapslad i glittrande små flaskor”, skriver Alex Schulman om vaccinet.
Foto: MARTHA ASENCIO RHINE / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns en gammal Coca-Cola-reklamfilm som jag aldrig kan glömma. Det är julafton och landet ligger mörkt och stilla, men så plötsligt hörs ett vänligt muller i fjärran, där borta i dalen kommer en karavan av upplysta lastbilar. Det är Cola som kommer till bygden. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och det hörs bjällror och en kör av kvinnoröster sjunger upprepande, förväntansfullt att ”santa packs are coming, santa packs are coming”, och byarna vaknar yrvaket ur dvalan, ställer sig vid vägkanten och tittar på tåget av röda långtradare, och när de passerar så lyser hela staden plötsligt upp, allt karavanen rör vid blir till ljus och färger och fäder och söner, gamla och barn står förtrollade och ser miraklet ske.

Jag vet att det är fånigt, men jag var ett barn och jag gillade sagan. 

Hoppsan, jag googlade nu och insåg att jag var 20 år när reklamfilmen kom första gången, vilket ju kanske är lite generande, men tillåt mig! Vi blir väl aldrig för gamla för sagor? Kanske är det också det vi behöver extra mycket just nu, i den här sanslösa tiden, i den här gemensamma depressionen vi befinner oss i, när dagsljuset finns bara som en kort flämtning på förmiddagen, kommer och försvinner ungefär som när man tänder en lampa som genast kortsluts och dör. I detta mörker som känns nytt, som hela tiden tycks ha en förmåga att dras ut ytterligare. 

Vi behöver kanske alla kasta oss in i sagovärlden för en stund. 

Jag läste en saga i tidningen i morse, och värmen finns fortfarande kvar i mig efter att jag läst den. Det var en saga om vaccinet. Där berättade man att EU-mötet om att godkänna vaccinet skulle hållits den 23 december, men har nu tidigarelagts till den 22. Det har kastat om tidsplaneringen lite. Efter att godkännandet skett kommer vaccinet att få bipacksedlar och förpackas i kartonger, och sedan omedelbart forslas in i lastbilar. Därefter kommer vaccinet att köras ut till Europa och till Sverige – på julafton. 

Det var något i det där.

Att hjälpen kommer på julafton.

Då såg jag lastbilarna framför mig. Hörde det vänliga mullret. I julaftonens natt kommer de på rad. Frihet inkapslad i glittrande små flaskor, och när lastbilarna ger sig ut på de ojämna vägarna skallrar de försiktigt mot varandra där inne, ett ljud som av ett underbart klockspel, nej det är inget klockspel – det är bjällror. Och det är inte kartonger inne i lastutrymmena, det är paket. Santa packs are coming, santa packs are coming, där är lastbilarna! Där kommer vårt vaccin! Över Öresundsbron kommer de, ge dem fri lejd, vänner, ge plats! De glittrar borta i dalen där, de kommer hitåt nu.

Silvertradare tungt lastade med vår befrielse, med klara besked genom den kalla luften: Ni behöver inte vara ledsna längre, för hjälpen är här nu. Vi har lasten fullt av ett löfte; det kommer väldigt snart bli bättre. 

De kommer på rad genom mörkret, strålkastare som lyser genom snöröken. Och de borrar sig genom Sverige, och det är så förunderligt, för de snötyngda granarna vaknar i samma sekund som karavanen passerar, varma ljusa sken i träden färgar skogarna gula, allt karavanen rör vid får liv. Och längs vägkanterna, i drivorna, står vi och tittar på när den passerar. Folk på skridskobanan stannar upp och blickar upp mot vägen, ser dem dundra förbi. De skulle gärna stanna, men det är bråttom.

Räddningen kommer i expressfart, över de sexfiliga motorvägarna kommer den, en lång gyllene rad med sin dyra last i julaftonsnatten.

Då rullar vaccinet in i Sverige

Det första coronavaccinet väntas godkännas på tisdag, och sedan börjar det skeppas ut till EU-länderna. Den första svenskan kan få vaccinet redan i mellandagarna, säger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström.

Press på regionerna när vaccinet kommer

Så fort de första doserna av vaccinet kommer in i Sverige ska de fördelas till befolkningen. Det blir ett tufft jobb för regionerna, som inom kort får runt 80 000 doser i veckan att fördela, konstaterar vaccinsamordnare Richard Bergström.