Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Ulf Kristersson ljuger utan tvekan – det bara passerar

Rasade när Löfven uteslöt SD ur samtalen: ”De förnedrade”
Ulf Kristersson.Foto: OLLE SPORRONG
Hédi Fried.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är det man säger, när man trampat i skiten, stå still?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ulf Kristersson tog ett möte med SD:s partiledare Jimmie Åkesson för några veckor sedan, och det blev politiskt rörigt, men riktigt besvärligt för Kristersson blev det först när någon påminde om det möte han haft med förintelseöverlevaren Hédi Fried inför valet 2018. Där hade han tagit Fried i hand och lovat henne att han ”aldrig, aldrig” skulle ha något som helst samröre med SD. 

Det blev motigt för Kristersson, för bilderna på honom och Fried kablades ut igen, där stod han och tog henne i hand, gjorde sina högtidliga löften, och många tänkte väl: så gör man inte. Man bryter inte ett löfte till en förintelseöverlevare. 

Kristersson svarade politiskt perfekt, vagt, om att vi lever i ett nytt politiskt klimat, med nya förutsättningar, och så vidare och så vidare.

Han stod still i sin skit. 

Det var först i går kväll som han började klafsa runt i dyngan. I en julhälsning på Facebook kom han plötsligt med en ny förklaring till löftet till Fried. Han hade inte alls lovat Hédi Fried att inte prata med SD. Han pratade hela tiden om Alliansen! Det var Alliansen som inte skulle prata med SD - men han sa ingenting om vad han själv skulle göra. 

Det var magstarkt, jag fick läsa texten flera gånger för att verkligen försäkra mig om att han sa det han sa.

Först ger han ett löfte till Fried som han sedan bryter. Och sen påstår han att Hédi Fried ljuger om vilka löften som Kristersson faktiskt gav. Det är ju ganska allvarliga anklagelser han kommer med. Fast han gick väl inte så långt i sin text, han formulerade sig inte så skarpt. Han skrev inte att hon ljög, även om det faktiskt är innebörden. Han vill kanske att man helt enkelt ska tro att Hédi var lite vimsig, förvirrad, att hon kanske inte minns riktigt. Att hon inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Men det är för jävligt, det här med ögonvittnen. 

Fotografen Paul Hansen.Foto: MARCUS GUSTAFSSON
Förintelseöverlevaren Hédi Fried.Foto: SVT / SVT

Att det ibland finns andra människor som hör vad man säger, och som kan syna ens lögner. 

Fotografen Paul Hansen var i rummet. Han tog bilderna och han minns vartenda ord. Redan före Kristerssons svar hade Hansen svarat på Twitter

”Jag var där, dagen då Ulf Kristersson tittade Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren, i ögonen och lovade att aldrig aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med @sdriks. Det här kan inte ledaren för @moderaterna formulera sig förbi. Ett historiskt svek.”

Kristersson förklarade också i Facebook-inlägget att han nu ringt upp Hédi Fried och meddelat henne att hon tagit fel, att han inte alls sagt de här sakerna som hon påstår. 

Jag fylls av någon form av hjälplöshet. Får man verkligen göra så här? Han ger ett löfte, bryter löftet, och framställer sedan Hédi Fried som en lögnare genom att ljuga om vad han sagt till henne. Hur kan det gå till så utan konsekvenser? Kanske är det den nya tid vi lever i. 

Donald Trump försökte genom ett telefonsamtal med Ukrainas president utpressa Ukraina att undersöka en politisk motståndare. Han fick kritik för maktmissbruket, men svarade ursinnigt: ”It was a perfect call!” En mängd förstahandsvittnen hörs, alla säger samma sak, Trump gjorde fel. Men det spelar ingen roll, han blir varken utskrattad eller avsatt. Och nu gör Kristersson samma sak. Han gav löftet till Fried, folk hörde samtalet, men det spelar ingen roll - it was a perfect call! 

Kristersson tar jul nu, inte vet jag hur han mår, men på tonen i sin sista hälsning innan helgerna verkar han glatt obekymrad, business as usual. Och det politiska samtalet fortsätter väl som vanligt också över det nya året, med samma hårdnande ton, anklagelser över partigränserna, misstroendeförklaringar mot politiker som gjort fel. Men jag skulle vilja att det kom till stånd ett riktigt samtal om osanningarna i det politiska samtalet. Detta att Ulf Kristersson ljuger, utan tvekan ljuger, och att det bara passerar. De här lögnerna, som är pågående, och som får fortsätta, det skrämmer mig mer än något annat.

Fotnot: I en tidigare version stod det att Paul Hansen skrev sitt twitterinlägg efter Kristerssons inlägg på Facebook. Fotografens inlägg skrevs den 8 december och därmed före M-ledarens Facebook-inlägg.