Gustav Fridolin. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Gustav Fridolin. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Alex Schulman

Tjejer och killar är olika, Fridolin – "problemet" heter biologi

Publicerad

Högtidligt och med ett dånande allvar gick skolminister Fridolin i går ut och förkunnade att regeringen nu vill förbjuda könsuppdelade klasser. Det har kommit till regeringens kännedom att det finns skolor som delar upp tjejer och killar på gympan och nu ska det bli slut på det.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar alltså om jämställdhet, understryker regeringen. "Är det så att man upplever att man har problem att ha pojkar och flickor tillsammans så ska man ta tag i det problemet, inte undvika det genom att helt enkelt skilja könen åt”, säger Fridolin

"Ta tag i problemet.”Vilken otroligt knasig sak att säga.

”Problemet" heter biologi och har traditionellt varit svårt att ”ta tag i”. Det är helt enkelt inte så mycket man kan göra åt att killar och tjejer är olika, att de har olika fysiska förutsättningar. Fridolin tycks ha missförstått hela idén med att separera killar och tjejer - han tror att varje gång en fröken delar upp killar och tjejer för sig i gympan så handlar det om ett medvetet attentat mot jämställdheten som sådan. När det i själva verket handlar om en ganska sund insikt om att vi helt enkelt är olika. Och att vi alla behöver ett eget rum ibland. Och att det blir bättre om vi gör på det här sättet. Om Fridolin inte tror på det, så finns det forskning att luta sig mot. Barbro Carlis avhandling från 2004 visar att blandad gympa utgör en nackdel för tjejer, på en rad olika sätt. Hennes forskning visar att flickor systematiskt missgynnas i betygssättningen, och att kvinnligt kodade sporter som redskap, dans och gymnastik ersätts med bollsporter och andra mer tävlingsinriktade moment.

 

Slutsatsen är alltså: om Fridolin verkligen vill arbeta för jämställdhet så borde han införa ett förbud mot att blanda killar och tjejer i gympan. Men i stället fortsätter han med sin kontraproduktiva politik - och han gör det också med en otrolig stolthet. De där gesterna vid presspodierna blir bara mer och mer högdragna. Allvarsuppsynen i intervjuerna. Den tillkämpade värdigheten.

Man kunde av dumheterna tro att Fridolin bara är aningslös, men så generösa ska vi inte vara. För sanningen är att detta är farlig populism. Det finns endast ett litet antal skolor som separerar killar och tjejer i gympan och samtliga är muslimska. Fridolins beslut drabbar alltså bara dessa muslimska skolor. Följden blir ju att man därmed lätt får uppfattningen att regeringen nu sätter ner foten mot en islamistiskt kvinnoförtryckande ideologi. Det är som att regeringen vill säga att dessa muslimska kulturella avarter måste förbjudas, för de är inte en del av "de svenska värderingarna.”

 

Det är därför Fridolins besked är både populistiskt och tendentiöst, för den gläder bara dem som tror på "svenska ideal" och dem som är oroliga för att vi inte är nog tuffa mot invandrarna.

Det är dystert, för det finns ju så mycket att göra när det gäller viktig och riktig jämställdhet. Det finns så många uppgifter för en jämställd regering att ta tag i. Att BB-mottagningar stänger ner och att kvinnor tvingas gå kurser i hur man föder barn i bilar, det är en riktig jämställdhetsfråga. Att BB i Sollefteå stänger slår BARA mot kvinnor. Och det gör det till ett av de allvarligaste jämställdhetsproblem i landet på länge.

Åt detta gör Fridolin absolut ingenting. Regeringens fokus är i stället riktat mot en handfull muslimska skolor som låter tjejerna slippa spela fotboll med killarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag