Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Tjejen misshandlades – filmen blev bränsle för Sverigevänner

SD:s rättspolitiske talesman Adam Marttinen delade filmen på en tonårsflicka som misshandlades.
Foto: SVEN LINDWALL
”Sparka revbenen”, hörs någon säga i filmen.

Jag kunde inte se hela filmen på tonårsflickan som blev misshandlad, den som blev viral och spreds från flera håll på extremhögerkanten i slutet av veckan. 

Inte bara för att filmen var så brutal, utan också för att den inte var för mig att se. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den hade inte delats av offret, och den unga flickan hade inte medgivit att någon annan skulle sprida den. Den här tjejen skulle alltså först bli misshandlad svårt, och sedan utsättas för ännu en kränkning när misshandeln gjordes till allmängods. Ändå skickades den vidare och utgjorde bränsle för Sverigevännerna som menade att de två förövarna, som såg ut att ha utländsk härkomst, skulle fängslas, kastas ut ur landet, och så vidare. Den spreds först av de högerextrema propagandasajterna, men hittade sedan hela vägen upp till riksdagen, till en person som åtminstone rent rättsligt borde vetat bättre. SD:s rättspolitiske talesman Adam Marttinen delade filmen. Det är alltså han som blir justitieminister om SD vinner valet. Det finns en ny lag som kommit till för att skydda brottsoffers integritet. Man får inte filma eller sprida klipp där människor misshandlas. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger till Aftonbladet om det Adam Marttinen gjort: ”Det kan utgöra olaga integritetsintrång.” Marttinen försvarar sig: ”Jag ser inga underliggande rekvisit för att just den här delningen skulle vara aktuell för allmänt åtal.”

Han ser inga rekvisit. 

Så fint, rättspolitiskt formulerat. 

Det var inte samma juridiska språkelegans i den text som han skrev på Twitter vid delningen av filmen, för här skulle det i stället eldas på rejält, här skulle det vara känslor och saker skulle sägas från botten av hjärtat: ”Från botten av mitt hjärta, genom min representation av svenska folket, ska dessa avskum veta att de är diskvalificerade från samhällelig respekt. I mitt Sverige väntar ert beteende minst tiofalt tillbaka det ni gjort. Fängelse, utvisning, skam!”

Jag avskyr när Sverigedemokrater påstår att de pratar för det svenska folket, för jag är en del av det och han pratar inte för mig i alla fall, och jag skulle vilja, från botten av MITT hjärta säga till dig Adam Marttinen: du representerar inte mig. Säg inte vad jag tycker eller känner. Om något. 

Men Marttinen som var så tjusig i den där intervjun när han pratade om ”rekvisit” och om nåt var ”aktuellt för allmänt åtal”. På Twitter var han rörig. Vad menade han egentligen? Han är ju ändå rättspolitisk talesman, så när han diskuterar brott och straff tänker man ändå att det borde finnas någon form av stringens, att hans förslag på straff är juridiskt begripliga. Men det finns ”rekvisit” i hans tweet som man gärna skulle se honom utveckla. Vad menar han med att brottslingarna som misshandlade den unga tjejen ska få ”minst tiofalt tillbaka”? Menar han alltså att de ska misshandlas som straff, att de ska ska bli slagna och sparkade, tio gånger så mycket som den unga kvinnan? Säger SD:s rättspolitiske talesman verkligen så? Eller menar han att detta ska ske lite snyggt utanför rättsystemet, en lynchmobb kommer in och ställer saker till rätta? Och varför pratar SD:s rättspolitiske talesman om att straffet ska vara inte bara fängelse, och utvisning, utan också – skam?

När blev skam en rättspolitisk term?

Och apropå utvisning. Enligt uppgifter till Aftonbladet är brottslingarna i filmen födda och uppvuxna i Sverige. Menar han alltså att svenska medborgare ska utvisas när de begår grova brott? Återigen, man vill att SD:s rättspolitiske talesperson utvecklar. Hur grovt brott ska en svensk behöva begå för att utvisas ur landet? Och vart ska de utvisas, tänker han? 

SD växer. Nu är de Sveriges största parti enligt Novus senaste mätning. De är inne i värmen, en del av etablissemanget. Är det inte någon gång dags att börja ställa samma krav på SD och deras politiker som vi gör på alla andra?