Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

”Svenskarnas oro” krossade PK-klimatet

Inför Peter Dalles och Tommy Körbergs nypremiär av föreställningen ”Körberg&Dalle” ger Dalle en intervju där han beklagar sig över det rådande ”PK-klimatet”. Han menar att det är så lågt i tak för allting numera. Ingenting kan man skämta om längre. Han utvecklar i Kvällsposten: "I det PK-klimat som finns kan man inte skoja om vad som helst, man kan nästan inte skoja om någonting. Lorry-programmen, till exempel, som vi gjorde för många år sedan hade vi aldrig kunnat göra i dag.”

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag minns en återkommande Lorry-sketch på 90-talet, en låtsad reklamfilm för en rengöringssprej, där Lena Endre går på gatan och passerar en invandrare som står och städar. Hon stannar upp och tar fram en sprejflaska, smyger fram bakifrån och sprejar den mörkhyade mannen uppifrån ner. Mannen försvinner i tomma intet och kvinnan vänder sig mot kameran och utropar: "All skit försvinner!”

Jag delar Dalles uppfattning om att den sketchen inte hade fungerat i dag. Inte på grund av det "rådande PK-klimatet”, utan för att den är så dålig, att den inte säger någonting om något - att den helt enkelt inte är rolig. Den är ju faktiskt när man tänker efter så usel att det ju är intressant - jag tittar på sketchen igen, för den finns på Youtube, och blir alldeles golvad över hur värdelös den är. 

Sketchen som, enligt både Schulman och Dalle, inte hade fungerat i dag.
Foto: SVT

”Håller på att förstöra Sverige”

Men nu ger de sig alltså ut på turné, farbröderna, för att ondgöra sig över hur pk-klimatet håller på att förstöra Sverige. "Det är alltid någon som sitter och blir upprörd och så ska det bildas drev, eller man ska stå till svars om man har skojat om någonting", menar Dalle. Han säger att det är stört omöjligt numera att skämta om kvinnor, invandrare eller homosexuella. Det är en dyster bild av Sverige Dalle målar upp, där korrektheten tagit över så till den grad att människor inte längre vågar öppna munnen i rädsla för att bli attackerad från PK-maffian. Spontant känner man ju för Dalle, stackarn, som inte längre kan dra sina invandrarskämt.

”Inte bara gubbar i showbiz”

Men det stora bekymret i Dalles resonemang är att det inte stämmer. Det "PK-Sverige" han och andra pratar om finns ju inte längre kvar. Dalle pratar eventuellt om Sverige år 2014. Men 2016 var ju året då opinionen vände, då den ”korrekthet” som tidigare varit tongivande i den svenska debatten blåste all världens väg. Plötsligt sa man vad man ville och skämtade om vad som helst, mest hela tiden. Särskilt om utsatta grupper som invandrare. Det är ju fritt fram! SD:s Kent Ekeroth kunde raljera över en nyanländs pojkes ålder och komma undan med det. Det hade inte gått för 2 år sedan, då hade protesterna varit intensiva, under lång tid. Men nu höjdes röster av ett par förtvivlade kolumnister på någon dagstidning, men opinionen stod på Ekeroths sida. Han blev kvar, och SD ökade i mätningarna. Och man kan skämta om allt, och säga allt. Man får säga negerboll, det får man absolut, hur mycket man vill, och om någon protesterar så ryas det genast över ”PK-klimatet”.

Peter Dalle.
Foto: JULIA DANSARIE

Det är inte bara gubbar i showbiz som hatar PK. Jag läser om det överallt. Avskyn mot PK är så intensiv att det är som om ingen märkt att den redan är krossad. Feministerna och gay-aktivisterna och den lilla del av opinionen som fortfarande tror på asylrätten. De människorna finns nog kvar där ute. Men ingen kan säga att de är förhärskande, att de styr och ställer i debatten. De är alla tystade av det muller som i medierna idag beskrivs som ”svenskarnas oro”.