Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Oscarsson var imponerad över Åkessons genomslag

Partiledaren Jimmie Åkesson delade ut flygblad vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Marcus Oscarsson i Nyhetsmorgon.
Foto: TV4

Jag vaknade på lördagen, gjorde frukost och när jag passerade tv:n i köket såg jag att TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson stod i Nyhetsmorgon och gav smittskyddsråd. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tänkte först att jag måste hört fel, sett fel, kanske sov jag fortfarande? Men, nej, han stod faktiskt där i sin mörka kostym och sitt blåsvarta hår och gav oss råd om coronaspridningen. 

”Det är viktigt att tvätta händerna”, sa han och tryckte fram en ny slide. 

Det var en förunderlig stund, jag var tvungen att sätta mig, titta färdigt. Han började prata politik först efter en stund, och då kändes det mer bekant. Det handlade om de svenska politikernas utspel om flyktingkrisen i Grekland/Turkiet. 

Vem, undrade Jenny Strömstedt, hade hanterat det politiska spelet bäst? 

Här ville Oscarsson ändå lyfta Jimmie Åkesson lite extra, som hade åkt ner till gränsen och delat ut flygblad. Oscarsson var imponerad över vilket genomslag Åkesson fått, med direktrapporter i tv, intervjuer och så vidare. Bra jobbat, Jimmie, helt enkelt. 

Och jag tittade på detta och funderade på om avtrubbningen nu blivit så utbredd att det alltså är en rimlig reaktion att prata om PR-genomslag för Jimmies resa i stället för att fråga: vad är det som pågår?

Detta har hänt. Turkiet öppnade gränsen för hemlösa syriska flyktingar som strömmade i tiotusental mot grekiska gränsen, där de blev stoppade, till slut med tårgas, våld, de blev beskjutna och en flykting hittills har dött. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lät trycka upp flygblad med budskapet att Sverige är fullt och uppmaningar om att flyktingarna inte ska försöka ta sig till Sverige. Han åkte till Arlanda och innan flyget mot Grekland lyfte lade han ut en bild på sig själv och sin stabschef Mikael Eriksson inifrån kabinen, med texten ”mot nya äventyr”. Eriksson gör tummen upp, Åkesson flinar brett in i kameran. Det ser ut som inför en grabbresa till London för att se Arsenal. Eller en skön weekendresa till New York. Glatt, uppsluppet. 

Det är svårt att förstå att de fnissiga männen på bilden har väskan fylld av flygblad som de ska dela ut till de flyktingar som just nu befinner sig i helvetet på jorden. Det är svårt att ta in att två män kan visa upp sån obekymrad glädje, givet vad de faktiskt ska göra.

Och sen gav sig Jimmie ut bland livsödena, iförd vit jacka med SD-emblen på bröstet, och delade ut informationen, signerad svenska folket: till Sverige är ni inte välkomna. Han delade obekymrat ut flygbladen till krigets offer. Jag tänkte att det krävs en särskild sorts iskyla, en speciell slags empatilöshet för att klara av en sådan sak. Att överhuvudtaget kunna genomföra det. 

Och jag lyssnade på Oscarssons uppskattande hyllningar på tv:n och jag tänkte: är detta Sverige nu? Kan det verkligen vara så illa ställt med oss, att vi inte bara låter detta passera, vi accepterar det - uppskattar det. 

Och jag tänkte på de 25 procent som säger sig vara beredda att rösta på SD om det vore val i dag. Och jag tänkte att jag skulle vilja fråga dem: Står ni verkligen bakom det här? Mannen i den vita jackan som går runt bland lidande och delar ut flygblad, är det er partiledare?

Den här bottenlösheten. Den här iskylan. Är det verkligen ni?

https://www.instagram.com/p/B9RyZrfHl9-/