Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Spökskeppet är en levande mardröm

Fartyg i karantän – se bilderna inifrån
En bild fotad av en passagerare visar sjukvårdspersonal i korridorerna på Diamond Princess.
Foto: @DAXA_TW / AP / TT NYHETSBYRÅN
Japanska myndigheter har bestämt sig för att sätta kryssningsfartyget Diamond Princess i karantän.
Foto: HIROKI YAMAUCHI / AP / TT NYHETSBYRÅN
Diamond Princess.
Foto: KENZABURO FUKUHARA / AP / TT NYHETSBYRÅN

Jag är inte det minsta rädd för coronaviruset, och inte vet jag om det gör mig förnuftig eller dåraktig, men varje nyhet om nya smittade eller kanske smittade och väntan på provresultat och siffror på spridning - allt detta lämnar mig helt oberörd. Det som däremot just nu händer ombord på lyxkryssaren Diamond Princess utanför Yokohamas kust har utvecklats till en besatthet hos mig. För det är så vridet att det känns som fiktion. Det finns detaljer i den här berättelsen som är så sataniska att det bara inte kan vara verklighet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

14-dagarskryssningen inleddes den 20 januari i Yokohama. Fem dagar senare steg en 80-årig passagerare i land i Hongkong, och han har sedan testats positivt för coronaviruset. Japanska myndigheter bestämde sig för att sätta hela båten i karantän. 3711 människor ombord på ett fartyg som nu går att beskriva som ett flytande fängelse. Passagerarna hålls instängda i sina hytter och får inte lämna. Ingen interaktion får ske mellan människor. Alla ombord får termometrar och beordras ta tempen regelbundet inne på rummen och höra av sig om någon har över 37,5 grader. Dagarna går, passagerarna väntar, och känner efter: lyssnar efter familjemedlemmars hostningar. Filmer inifrån fartyget har läckt ut på Youtube och Twitter. Någon som vågat öppna sin hyttdörr och filmar ut över ändlösa, tomma korridorer. En film från en av båtens barer. Allting är förgyllt, guldigt, mässing, varma heltäckningsmattor som löper ända fram till de blänkande panoramafönstren. Baren tom, scenen tom, inte en människa någonstans, utom en man iförd munskydd som sanerar ytor.

Lådor med termometrar levereras till Diamond Princess.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP / TT NYHETSBYRÅN

Det är ett spökskepp.

Några passagerare hör av sig från sin instängdhet via sociala medier, berättar hur det går till när någon snabbt placerar mat utanför deras dörr och sedan försvinner iväg. Andra kommunicerar med omvärlden fysiskt, ställer sig på sina balkonger och håller upp skyltar för mängderna av nyhetsteam som står uppradade i hamnen. En japansk flagga hänger från en av balkongerna med texten: ”I behov av mediciner.”

Passagerare visar sig på hytternas balkonger.
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT NYHETSBYRÅN
En japansk flagga hänger från fartyget.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP / TT NYHETSBYRÅN

Ibland hör kaptenen av sig i högtalarsystemet. Det var han som först informerade passagerarna om att de var satta i 14 dagars karantän. Han har sedan dess fortgående uppdaterat om hur många som insjuknat. Först kom uppgifter att 10 upptäckts med viruset ombord. Sen gick allt fort. På bara ett par dagar har siffran stigit, först till 20 och sedan till 41 och sedan till 62. I Yokohamas hamn kablas bilder ut på ett 20-tal ambulanser som står på rad och väntar på att ta emot de insjuknade. För det är det som är det mest jävulska, det som är så intrikat att man inte hade trott på det om det hänt i en film: bara de som insjuknat får lämna båten. De andra måste vara kvar, instängda på sina hytter. Och för varje gång ett nytt fall av viruset upptäcks, så nollställs karantänstiden. Varje ny sjuk som lämnar båten innebär att de andra slungas tillbaka till dag ett av 14-dagarskarantänen. Och de sjuka blir bara fler. Och ingenting tyder riktigt på att karantänen fungerar. Det är som ett vridet slags hunger games, där den enda vägen till frihet är att bli sjuk.

Där sitter de i sina trånga hytter och väntar. De tar tempen och lyssnar efter sina egna hostningar. Och kaptenens röst ljuder åter i högtalarsystemet. Han berättar om nya sjuka, som ska forslas ut. Och klockan nollställs. Det är en levande mardröm.

En smittad person eskorteras ut från Diamond Princess under en blå presenning – till ambulanserna som står uppradade.
Foto: HIROKO HARIMA / AP / TT NYHETSBYRÅN