Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Snart skiter vi helt i myndigheterna

Här är ansiktsmasken som skyddar bäst.
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Myndigheterna är bekymrade över att rekommendationen om att bära munskydd i lokaltrafiken under rusningstid inte efterlevs, och här kommer en anekdotisk liten iakttagelse om just detta slarv.

Jag åkte tunnelbanans gröna linje mellan Farsta och T-centralen i rusningstid i veckan. I min vagn satt och stod ett 50-tal personer och endast ett par eller max tre av dem bar munskydd.

Bestörtningen från myndighetshåll är dock svår att förstå. För ingenting kunde väl vara mer rimligt för oss svenskar än att strunta i munskydd med tanke på hur illa Tegnell och myndigheterna talat om dem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vem skulle komma på tanken att bära munskydd efter Tegnells fullständiga slakt av dem under hela 2020. På presskonferens efter presskonferens, när reportrar försynt frågat om det inte vore dags att göra som resten av Europa och världen, har Tegnell stått fast vid; munskydd hjälper inte. Och om de nu hjälper, så hjälper de bara ”på marginalen”. De eventuella fördelarna med munskydd överväger inte de bevisade nackdelarna. Munskydd kan tvärtom vara dåligt för dig, för om du inte kan hantera ditt munskydd kan du bli sjuk av det i stället för frisk.

Tegnell har varit metodisk och pardonlös, talat passiv-aggressivt om munskydden, som om han tagit det personligt. Och så plötsligt denna vändning, som alltså innebär att vi nu ska bära det skydd som vi fått lära oss är så värdelöst. Klart vi skiter i det. 

Det här med dubbla budskap har blivit någon sorts paradgren för myndigheterna under den här pandemin. Jag slogs av det häromdagen, när Lena Hallengren återigen sköt fram vaccinmålet. Nu är det först i september som hela befolkningen ska ha fått vaccin. Vilket ju är förvirrande i sig, för vad är egentligen poängen med att sätta upp vaccinmål som hela tiden förändras. Kommer man inte snart till en punkt där det är bättre att säga: ”Vi skyndar på så mycket vi kan, och vi blir klara när vi blir klara.”

Och varje gång som någon myndighet skjuter fram vaccinmålet går vaccinationssamordnaren Richard Bergström ut och hävdar att det där behöver ni inte lyssna på. Så också denna gång, bara timmar efter Hallengrens dystra besked ville Bergström tona ner betydelsen. Nej, nej, det där rör bara de sista fem procenten. Det kommer gå fort, det kommer gå bra. 

Är detta uttänkt? Hallengren är pessimisten, Bergström optimisten. Jan Ersa och Per Persa. Som hela tiden säger emot varandra. Är det någon form av good cop, bad cop i myndighetsform? 

I veckan myntade också Hallengren uttrycket ”det nya normala” och insinuerade att restriktionerna kommer ligga kvar också efter att pandemin är över. Hon fick genast mothugg från myndigheterna – i form av sig själv. Hon tonade nämligen genast ner det hon sagt, självklart ska inga frihetsberövande restriktioner ligga kvar efter pandemin.

Och så kom förstås en tredje vändning, när FHM:s generaldirektör steg in. Pessimismens urfader på jorden, härskare över all misströstan i universum. Han kom till podiet med all sin sorg och bedrövelse, spred sitt mumlande mörker, han ville bestämt meddela att ingen ska tro att det här är över på långa vägar. Restriktioner kommer inte bara ligga kvar. De kommer ligga kvar länge. Var inte förvånade om de ligger kvar till 2023.

Budskap – motsatt budskap – rakt motsatt budskap igen.

Detta är den informationsvärld vi svenskar får leva i under pandemin. Snart gör vi väl med myndigheternas besked vad vi redan gör i munskydden. Skiter i dem helt.


Se mer: Tegnell om vändningen om munskydd

Så här lät det när Folkhälsomyndigheten svängde om munskydd.
0