Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alex Schulman

Donald Trumps korståg
sprider sig till Sverige

Under rubriken ”Var tredje svensk har svårt att urskilja fejknyheter” bjöds en mediepanel in till ”Nyhetsmorgon”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tanken var väl att en gång för alla reda ut det här med "fake news", ett begrepp som numera används allt oftare, i de mest spridda sammanhang. För att exemplifiera ”fake news” visades två artiklar upp. Den första hade rubriken: ”Vanlig potatis kan ge dig cancer”, en rubrik som enligt programledaren var alltför hårdvinklad. Den andra rubriken lydde: "Peter Siepen visar upp skräcksåret i huvudet” Också den rubriken ansåg programledaren vara överdriven eftersom han bara hade råkat gå in med huvudet i sin klädgarderob.

Det hela var förvirrande eftersom ingen av dessa nyheter är exempel på ”fake news”, och jag tyckte att det var intressant för nu har alltså begreppet ”fejknyheter” förskjutits så mycket i betydelse att det knappt går att använda längre.

Så att vi alla är överens: Fake news är en medveten spridning av desinformation i formen av en nyhetsartikel, via antingen vanlig medier eller sociala medier, ett sätt att vilseleda som oftast görs i politiskt syfte. Exempel på fejknyheter som fick stor spridning under den amerikanska valrörelsen var den falska nyheten om att Wikileaks-mejl visade att Hillary Clinton sålde vapen till IS. Eller att påve Franciskus uttalade sitt stöd för Donald Trump. Inget av detta var sant. Ändå spreds nyheterna som sanning i stora delar av USA och världen.

Först när Donald Trump blev president inleddes hans riktiga korståg mot medierna, skriver Alex Schulman.
Foto: Joe Burbank / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Dessa fejkade nyheter utgjorde en fara i samhället, där den snabba spridningen av dessa medvetet fabricerade historier resulterade i kluster av människor hos vilka rena lögner uppfattades som sanningar. Därför var det bra att de fick ett namn, fake news, att allmänheten varnades för dem och att det rådde konsensus om att lögn är lögn och sanning är sanning. Vi var under några förlovade dagar överens, de flesta av oss, om att påhittade nyheter är inget bra.

Sen kom Donald Trump. Det var först när han blev president som hans riktiga korståg mot medierna inleddes. Så fort någon tidning tryckte något som inte passade honom så kallade han nyheten för ”fake news”. Så fort han tyckte att medierna gjorde fel eller när han tyckte att de var partiska mot honom så var det "fake news".

Tyvärr har den här felaktiga användningen av uttrycket nu spridits till Sverige, där framför allt hatsajter men också högt uppsatta politiker börjat använda sig av begreppet ”fake news” så fort de läser en artikel som de inte uppskattar eller så fort de ser en felaktighet i medierna. Jag ser dagligen Sverigedemokrater rya om ”fejknyheter” när de ser en artikel som inte faller dem på läppen. Allt i medierna som inte passar deras världsbild är fake news. 

Fake news var ett viktigt och relevant begrepp, som nu slarvats bort. Jakten efter medvetna lögner måste fortsätta, men det här slafsiga bruket av "fake news” gör allt förvirrande.

”Fake news”, kommenterade moderaten Elisabeth Svantesson när Ylva Johanssons citat fick spridning på lördagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Etableringsministern Ylva Johansson sade i en intervju i BBC förra veckan att anmälningsgraden av sexuella övergrepp i Sverige är hög, men att antalet kvinnor som utsätts i själva verket ”går ner och går ner och går ner”. 

”Fake news”, kommenterade moderaten Elisabeth Svantesson när Johansson-citatet fick spridning på lördagen.

Nej, Elisabeth Svantesson. Det är inte fake news. Ylva Johansson kanske uttryckte sig slarvigt. Hon kanske till och med hade fel. Men det är inte fake news. Inte på långa vägar. 

Däremot visar det att valrörelsen kommer att bli lång och smärtsam.