Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Regionerna är Mordor – gör som Norge i stället

En av de första personerna i Sverige får sin första dos vaccin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mordor, från ”Sagan om ringen”.
Foto: Skärmdump/New Line Cinema

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det värsta Ingmar Bergman visste var skådespelare som trots manus och tydlig regi valde att börja improvisera i en roll. De hade plötsligt egna tankar om sin karaktär! De ville testa lite andra grejer! Bergman kallade beteendet för ”att öppna eget” och varje gång jag tänker på det uttrycket skrattar jag till, för det är så välfunnet på något sätt, och så fyllt av förakt, en skådis som plötsligt bara struntar i instruktionerna, för han tror han kan få till det bättre själv. 

Jag har tänkt en hel del på Bergmans uttryck i samband med hur regionerna hanterat coronakrisen. För de har ju också öppnat eget, både här och där. Regering och myndigheter säger med bestämdhet hur något ska gå till – och regionerna gör sedan lite som de själva vill. De improviserar.

Jag tänkte på det när vaccinerna där i början på året kom och portionerades ut till regionerna, för att distribueras omedelbart. Då bestämde sig några regioner för att spara på vaccindoser, kan vara bra att ha, de öppnade eget, gick på känsla, och det fanns något kusligt över det hela, för jag tänkte väl som många andra: Vad sysslar ni med?

Ut med vaccinen bara, gör som er regering säger. Men regionerna hade tydligen någon egen agenda där, egna funderingar kring vad som verkligen var bäst för samhället och medborgarna, så de sköt från höften, gissade sig fram till att det bästa vore att behålla vaccin på hyllan.

Ända sedan den händelsen har jag känt ett kusligt pirr i kroppen varje gång jag läst om regionerna i media. 

Regionerna. 

Så diffust och obehagligt. 

De kallades ju landsting förut och jag gillade det mer, för det lät mjukare, det lät som vita sjukhus-byxor med urtvättad blå logga på låret och snälla tanter på rehab och schyssta sjukgymnaster, lysrör som blänker i de mjuka linoleumgolven och kanelbullar på eftermiddagarna. När de bytte namn till ”regionerna” så blev det kallare, luddigare. Så fort jag hör ”regionerna” numera blir jag illa till mods, tänker på regionerna som en mörk plats långt långt borta.

Regionerna är Mordor. Regionerna en dystopisk plats, regionerna är hunger games, det är landet långt borta, där utanför, det är riket Mufasa varnar Simba för, dit solens strålar inte når, dit man aldrig får gå.

Vem styr regionerna? Det vet nästan ingen. Det enda vi med säkerhet vet är att korruptionen är stor och att den lever som ett gift i varje region. I artikel efter artikel har vi nu fått veta om hur regioner vanstyrt distributionen av vaccinen till befolkningen. Tio chefer i region Halland gick före kön häromdagen. Fyra avdelningschefer i Kiruna gjorde detsamma. I region Stockholm gick två högt uppsatta chefer på Karolinska före i kön. Flera chefer i Malmö stad har gjort samma sak. Och ett gäng kommunchefer i Eskilstuna också. Listan kunde göras mycket längre, och i stort sett överallt förklaras fusket på samma sätt: Det blev lite doser över, och vi hade varit tvungna att kasta vaccinen annars.

Förklaringsmodellen är ju intressant: Cheferna erkänner alltså att de är usla på att planera och distribuera vaccinet så att det inte blir något svinn – och anger sedan denna uselhet som giltigt skäl till att fuska in doserna i armarna på sig själva. Det är ändå en ny nivå av att öppna eget. Det krävs en speciell sorts karaktärslöshet för att kunna säga något sådant.

Jag vill inte jämföra länder, men det kan ändå vara värt att titta på hur andra nordiska länder arbetar. Norge, till exempel, har statlig sjukvård. Där bestämmer staten vad som ska göras och så utförs det. I Sverige bestämmer staten vad som ska göras – och sen gör regionerna lite som de vill.

Tycker norrmännen är inne på nåt spännande. Det här med en sjukvård som inte är korrumperad. Kanske kan vara nåt för oss att titta på till nästa pandemi.

Se mer:

Jakten på överblivna doser: ”Det är värt chansningen”.