Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman

Politikerna borde skämmas – varför bor de hos mamma?

”Jag försöker se hur riksdagsmännen har det i pojkrummet – stormar morsan in och gormar om frukost?” skriver Alex Schulman.Montage: Colourbox

Moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe påstod att han bodde hos sin mamma och fick 150 000 i ersättning för dubbla boenden. Han dribblade hårt med förklaringsmodellerna under någon veckas tid innan han till slut avgick, i ren skam. Eller inte vet jag om han skämdes, men jag tänker att han borde gjort det, inte för att han fuskat utan för att han påstått något så pinsamt som att han bott hemma hos mamma.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tänkte att fallet Bengtzboe utgjorde en ensam idioti, men Dagens Nyheter gör nu klart att det här med att bo kvar hos sina föräldrar tydligen är en trend bland manliga politiker. Riksdagen är fylld av mammagrisar! Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen bor hos sin pappa på en gård i Mullsjö. Liberalernas bostadspolitiska talesperson, Robert Hannah, har skrivit in sig hos sin mamma i en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg. Moderaternas Pål Jonson bor hos sin pappa på en gård i Arvika i Värmland. Och Center-veteranen Eskil Erlandsson har sin familj i Stockholm, där barn har tillkommit, det ena efter det andra, men hela tiden har Eskil själv bott nere i Småländska Ljungby hos sin mamma.

Påstår de.

Det är förstås lätt att tro att de här politikerna helt enkelt ljuger om att de bor hos sina föräldrar, eftersom de dubbla boendeadresserna ger dem en massa pengar. Kristdemokraten Carlson har till exempel fått ut 250 000 kronor i bostadsersättning. Men tänk om man skulle välja att tro på sina medmänniskor för en gångs skull ändå. Om en riksdagsman på heder och samvete säger att han bor hos mamma, då vill jag faktiskt tro att han också gör det.

 

Jag blir då nyfiken på: varför? Hela vuxenlivet går ut på att slå sig fri från föräldrarna, att visa världen att man klarar sig själv. Jag kan stå på egna ben! Men de här männen rör sig liksom åt andra hållet, när andra flyttar från sina föräldrar så flyttar de tillbaka, regredierar sig tillbaka rakt in till barndomshemmet. Jag försöker se hur de här riksdagsmännen har de där i sina pojkrum. En ensam bokhylla alldeles över tjock-teven, Peter Englunds Poltava och Klas Östergrens Gentlemen. Kanske Alkemisten. En binge porr som bränner under madrassen. De gamla planscherna sitter kvar på väggarna. Det är Samantha Fox och Guns N’ Roses med häftmassa som fettat av sig mot trådtapeterna. Nåväl, i Eskil Erlandssons pojkrum är det kanske andra planscher – vad hette han, Tommy Steele? Mae West och Marlene Dietrich. Och där ligger de i sina 80-sängar, vuxna politikerna, och väntar på att nån ska göra frukost. De stänger in sig på sina rum, för de orkar inte med tjatet från vuxenvärlden där ute, så stormar morsan in, för-e-bannad, och gormar om att klockan är faktiskt en bra bit över 8 och frukosten är klar och du ska faktiskt vara i Riksdagen om en timme, och dra upp persiennerna, snälla nån, det är DAG där ute, och vädra för guds skull – det luktar skunk här inne! Och riksdagsmännen, bara, ”ja ja, tjöta”, och de hasar sig upp och går ut till frukosten i bara fillingarna, och morsan bara fortsätter jiddra, ”glöm inte att duscha, för du luktar faktiskt svett, vet du det”, och riksdagsmännen orkar inte lyssna på skiten, dricker mjölk direkt ur paketet, packar sig tillbaka in i pojkrummet, tar på sig kostym och slips och när de lämnar för dagens utskottsarbeten smäller de igen dörren med en jävla smäll för morsan är fan dum i huvet.

Det talas nu om att förtroendekapitalet är förbrukat när det gäller dessa riksdagsmän. Folket har fått nog. Jag känner något liknande, men mina tvivel handlar inte om att de eventuellt fuskat till sig pengar. Jag har helt enkelt inte förtroende för en riksdagsman som bor kvar hemma hos sin mamma.