Häromveckan skulle Oscarsson prata om ”valfläsk”, och illustrerade detta genom att steka bacon i studion, skriver Alex Schulman. Foto: TV4Häromveckan skulle Oscarsson prata om ”valfläsk”, och illustrerade detta genom att steka bacon i studion, skriver Alex Schulman. Foto: TV4
Häromveckan skulle Oscarsson prata om ”valfläsk”, och illustrerade detta genom att steka bacon i studion, skriver Alex Schulman. Foto: TV4
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBLSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Alex Schulman

Oscarsson lanserar SD:s vallåt – bli politiker i stället

Publicerad

Vad hände sen med TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson egentligen? Hur tog han sig ur den där knipan han satte sig själv i för ett par år sedan, när han mitt i brinnande syrisk flyktingvåg skrev ett inlägg på sin egen Facebook-sida, där han i fem punkter förklarade att man måste "SÄKRA EUROPAS GRÄNSER MED FULL KRAFT" och ”MED MAXIMAL KRAFT STOPPA ALL ISLAMISM”.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad hände sen efter det hjärnsläppet? Jag läste i tidningen att Oscarsson satt i möten med TV4-ledningen, som försökte förklara för honom att man inte kan göra så. Man kan inte skriva politiska manifest samtidigt som man är politisk kommentator i TV4. Och Oscarsson själv gick ut och förklarade att det inte var ”åsikter” han skrivit, utan en ”analys”, vilket ju är en av de mest korkade bortförklaringarna jag hört, någonsin.

Hade han varit lite mindre populär hade han förstås fått sparken från TV4. Det hade väl för övrigt varit det bästa - Oscarsson kunde sluta på tv och gå med i SD och kanske kunde han på sikt nå framgång som politiker? Men nu blev det inte så. TV4 ville ha kvar Oscarsson. Över 350 000 följare på Facebook, omtyckt i breda lager, framför allt av Sverigedemokrater - TV4 såg mellan fingrarna på Oscarssons ”analys” om flyktingar och lät honom vara kvar i tv.

Och där har han fortsatt, vecka efter vecka, med allt mer bollibompifierade politiska analyser i Nyhetsmorgon. Det är som att grimaserna blir större för varje gång, gimmickarna blir knasigare. Oscarsson är nu som en politikens Mora Träsk, där alla ord förklaras med en knäpp gest eller en illustration, där analysen presenteras med hjälp av varggrin, jämfotahopp och rullande ögon.

 

Jag tänkte på det häromdagen när jag såg honom vifta med kondomer och ett par solglasögon som såg ut som drinkar, att nu har det väl ändå nått rock bottom? Detta är väl ändå slutstationen? Nu är analyserna så barnsliga att de tycks riktas direkt mot förskolebarn. Häromveckan skulle han prata om ”valfläsk”, och illustrerade detta genom att steka bacon i studion. Där stod han och slabbade med stekspade och jag noterade att han tog en ordentlig klick smör innan han la ner baconet, och jag tänkte på alla barnen som tittade, hoppas de är förståndiga nog att veta att bacon steker man i eget fett. 

Nu har Oscarsson slagit till igen. På sin enorma Facebook-sida skrev han i veckan under rubriken ”exklusiv världspremiär” att han stolt kunde berätta att han som enda media i Sverige kunde erbjuda sina läsare Sverigedemokraternas vallåt. Underrubrik: "SVÄNGIG POPSCHLAGER SOM SÄTTER SIG DIREKT”. Och jag vet inte om det är jag som blivit gammal och som har en förlegad bild av journalistisk etik, men vad är det som händer här egentligen? Ett samarbete mellan en känd politisk journalist och ett politiskt parti. Att som oberoende politisk kommentator låta ett av partierna använda ens plattform för att lansera en vallåt, fyra månader innan valet - varför gör Oscarsson så? Är inte det, om inte oetiskt, så i alla fall onödigt? 

 

Om låten: den upprepar den historia om Sverige som SD velat hamra in svenskarna i ett årtionde, den om ett storslaget Sverige som en gång fanns, men som nu är försvunnet, om hur ”ett folk” har lidit stora kriser, men hur landet nu måste resa sig igen - för Sveriges väl.

Marcus Oscarsson ger sitt omdöme: "Låten får av mig 5 st mikrofoner av 5 möjliga.” 

Låten om ”ett folkhem som försvann” tycks alltså falla Oscarsson på läppen. Han verkar gilla den. Toppbetyg! Men vad vet man, det kanske inte är Oscarssons åsikt? Det kanske är hans ”analys”?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag